Slováci navrhli zubárske kreslo, ktoré lahodí oku aj uľahčí zákroky: Získalo prestížnu cenu

Posadiť sa do zubárskeho kresla sa nám zvyčajne spája s negatívnymi asociáciami. Aj pri tom najšikovnejšom odborníkovi sa pre takúto návštevu rozhodujeme skôr z pragmatického zdravotného hľadiska. A čo tak predstaviť si, že nás priláka krásny dizajn?

13.08.2021 09:00
AS0 2391 Foto:
Zubárska súprava Model Pro ovládaná aplikáciou, ktorá získala cenu Red Dot Design Award.
debata

Áno, znie to tak trochu pritiahnuté za vlasy, ale podobný návrh sa vôbec nemusí vzďaľovať pravde. Najmä, ak si vás zavolá do ordinácie lekár, ktorý sa môže pýšiť zubárskou súpravou Model Pro. Je to totiž prototyp, ktorý získal prestížnu cenu Red Dot Award v kategórii produktový dizajn. Pre našinca je určite zaujímavý aj fakt, že vznikol na Slovensku.

„Od začiatku sme chceli pripraviť zubársku súpravu, ktorá bude dizajnovo excelovať v porovnaní s konkurenciou. Získať Red Dot bolo pre mňa niečo nepredstaviteľné, bolo to niečo, čo dostávali iba tie najlepšie a omnoho väčšie firmy. Správny dizajn sme dlho hľadali, dva prototypy sme zrušili úplne a začali odznova. Až keď sme vymenili dizajnérov, postavili ďaľší prototyp, začali sme byť s výsledkom spokojní," uviedol pre médiá Tomáš Nerád, CEO firmy Diplomat Dental, ktorá Model Pro navrhla a vyvinula.

zväčšiť Tomáš Nerád pri zubárskej súprave Model Pro,... Foto: Diplomat Dental
DSC07316 Tomáš Nerád pri zubárskej súprave Model Pro, ktorá získala cenu Red Dot Design Award.

Možno prekvapí, možno nie aj inšpirácia pre kreslo pre pacienta v zubárskej ambulancii. „Tvar nového kresla sme vyvíjali spolu so špecialistami na vývoj sedačiek do áut. Využili sme ich bohaté skúsenosti s ergonómiou a vytvorili tvar, v ktorom sa pacient cíti pohodlne aj pri dlhších zákrokoch," prezradil Nerád.

Systém ovládania súpravy (pomocou aplikácie, ktorá tiež vznikla v slovenskej firme) podľa Neráda výrazne uľahčuje komunikáciu s pacientom, zrýchluje prístup lekára ku všetkým potrebným dátam o pacientovi a týmto výrazne skracuje čas zákroku. "Dôležité však pre nás bolo vytvoriť aj čistý a jednoduchý dizajn, ktorý pôsobí už na prvý pohľad komfortne, upokojujúco, a tým pádom nevyvoláva nepríjemné emócie,“ dodal spokojný šéf rodinnej firmy z Piešťan.

zväčšiť Zubárska súprava Model Pro je ovládaná... Foto: Diplomat Dental
DSC00169 Zubárska súprava Model Pro je ovládaná aplikáciou, ktorú tiež vyvinuli v malej rodinnej firme v Piešťanoch.

Na medzinárodnej súťaži Slováci zatienili aj ostrieľané mená z brandže a svojou inovovanou zubárskou súpravou, ktorá sa navyše dá ovládať aplikáciou (rovnako vyvinutou v slovenskej firme), ohúrila 50-člennú porotu zastupujúcu rozličné sektory. Všetci vybraní víťazi jednotlivých kategórií priniesli na trh symbiózu skvelého dizajnu a inovácie. Vo výberovom procese boli tiež hodnotiacimi kritériami formálna kvalita, ergonómia a životnosť produktu.

Platforma Red Dot Design Award sa kategórii produktový dizajn venuje už od roku 1955 a jej cieľom je oceniť najlepšie produkty uvedené na trh v danom kalendárnom roku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cena #dizajn #zubárske kreslo #produktový dizajn

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...