Priniesol luxus aj komfort cestovania! Brašnár Louis Vuitton sa narodil pred 200 rokmi

Ako výrobca praktickej a zároveň luxusnej batožiny sa preslávil Louis Vuitton, ktorý sa narodil pred 200 rokmi, 4. augusta 1821.

02.08.2021 14:51
shutterstock 772593202 Foto:
Z ponuky cestovnej batožiny sa portfólio Louis Vuitton veľmi rýchlo rozšírilo aj na kabelky. Patria medzi najslávnejšie na svete.
debata

Firma, ktorú tento francúzsky podnikateľ v 50. rokoch 19. storočia v Paríži založil, dodnes zásobuje kabelkami, kuframi aj ďalšími potrebami privilegovaných po celom svete. Potomok chudobnej rodiny Vuitton sa dokázal presadiť vďaka svojej usilovnosti a schopnosti ponúkať zákazníkom novinky a prvotriednu kvalitu.

Príbeh slávneho brašnára sa začal písať v malej dedine Anchay v pohorí Jura pri švajčiarskych hraniciach, kde sa Louis narodil do rodiny sedliaka a klobúčničky. V štrnástich rokoch opustil domov a bez peňazí na dostavník sa vydal pešo do Paríža. Do francúzskej metropoly dorazil po dvojročnom putovaní. Pri učení u uznávaného majstra Marechala sa zoznámil s tým, ako robiť batožinu, a krátko po tridsiatke sa stal obľúbeným remeselníkom cisárovnej Evženie, manželky Napoleona III.

V znamení veľkých zmien bol pre Vuittona rok 1854. Vtedy sa oženil, otvoril si vlastnú dielňu a obchod – a tiež vyrobil prvý cestovný kufor potiahnutý voskovaným plátnom neprepúšťajúcim vodu, namiesto dovtedy bežne používanej kože. Dielňa sa neskôr rozrástla na továreň, aj vďaka snahe Louisa Vuittona vymýšľať stále nové riešenia batožiny.

Do polovičky 19. storočia bývala cestovná batožina ťažká, kožená a mala zaoblené vršky, ktoré neumožňovali skladanie na seba. Louis Vuitton prišiel s hranatým kufrom, vyrobeným z topoľového dreva. Navyše mal ploché dno vyrobené z impregnovaného a spevneného plátna Trianon: bol teda vodeodolný, ľahký a skladný. Mal železné výstuhy, čierne lakované kovové chrániče rohov, držiaky, rukoväte a priečinky. Vnútro bolo vybavené tak, aby bolo možné prepravovať osobné veci s čo najväčším pohodlím. Zrodil sa Vuittonov lodný kufor, ktorý sa stal hitom.

zväčšiť Slávne lodné kufre Louis Vuitton prešli za... Foto: SHUTTERSTOCK
shutterstock 345518351 Slávne lodné kufre Louis Vuitton prešli za desaťročia mnohými inováciami. Boháči však často siahajú po modeloch, ktoré sú vizuálne čo najbližšie klasike. Na snímke sú modelky vystavené v roku 2015 v butiku značky v Singapure.

Nasledoval rad ďalších zlepšení, Vuitton bol vždy o krok pred konkurenciou. Dokázal obdivuhodne prispôsobiť výrobu batožiny potrebám cestujúcich, používal len najkvalitnejšie materiály a dbal na dokonalé spracovanie do posledného detailu. Uspokojoval nároky zákazníkov, ktorí v čase rozmachu železnice a parolodí častejšie vyrážali na cesty, a súčasne vďaka inováciám držal náskok pred plagiátormi.

Už v roku 1880 prevzal firmu Louisov syn Georges, za ktorého riaditeľovania sa o päť rokov neskôr otvoril prvý zahraničný obchod v Londýne. Georges ako prvý vytvoril nový systém podľa neho neprekonateľného zamykania kufrov nazvaný „Houdini – proof“. V 80. rokoch 19. storočia potom uzrel svetlo sveta ikonický hnedý šachovnicový vzor Damier, ktorý sa stal znakom značky LV.

FENDI COUTURE LOOK 22 Čítajte viac Týždne ručnej práce - luxus, aký vyráža dych: Kožušnícky dom opäť ohúril couture módou

Louis Vuitton zomrel v 71 rokoch vo februári 1892, sláva jeho značky sa ale šírila ďalej. S narastajúcim úspechom sa rozšíril aj zoznam vplyvných zákazníkov, medzi ktorých patrili napríklad cár Mikuláš II., návrhárka Coco Chanel, herečka Marlene Dietrich či herec Cary Grant, neskôr i Audrey Hepburn alebo Kirk Douglas. S jeho batožinou dobyli Mount Everest, cestovali s nimi aj Salvador Dalí či letec Charles Lindbergh.

Značka LV prežila nielen rozmary módnych trendov, ale aj pády mocných ríš, a prosperuje stále. Vlastniť výrobky tejto značky, ktorej sortiment dnes zahŕňa nielen tašky a kufre, ale aj diáre, kabelky, peňaženky i odevy či obuv, je prestížnou záležitosťou. Aktuálnym kreatívnym šéfom značky pre dámsku líniu a doplnky je Nicolas Ghesquiére, v prípade pánskej kolekcie to je dizajnér Virgil Abloh. Súčasné ceny produktov z portfólia značky patria medzi vôbec najluxusnejšie a najdrahšie na svete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #luxus #móda #kufor #jubileum #kvalita #koza #história #Louis Vuitton #vodeodolnosť

+ Pozor, čo dnes zjete, škodíte tým svojmu žalúdku a črevám.
Čas na zmenu kariéry? Nasledujte svoje srdce a...

+ Venujte dnes svoj čas sami pre seba, potrebujete to.
Tímová spolupráca bude kľúčom k úspechu na pracovisku....