3 zásadné (nehygienické) chyby, ktoré robíme našej pleti! Vyhnite sa im

V ženských rubrikách sa o čistení pleti píše azda rovnako často ako o politike v tej spravodajských. A predsa sa stále mnohé dámy nedokážu poučiť. Mysleli ste niekedy aj na toto?

08.07.2021 09:30
shutterstock 793012555 Foto:
Uteráky by ste mali meniť častejšie, najmä ak ich používate na tvár.
debata

Podľa primárky dermatologicko-laserovej kliniky TOMAR Adriany Tomekovej existuje niekoľko výrazných chýb, ktoré ženy zvyknú robiť svojej pleti. Niekoľko z nich súvisí práve s hygienou.

Samozrejme, denné čistenie by malo byť automatickým rituálom, ktorý je nutné absolvovať aspoň raz denne (večer), ideálne však dvakrát denne, teda večer, ale aj ráno po zobudení. Nestačí však len čistiť, je dôležité robiť to správne. „Nesprávne čistenie upcháva póry a zapríčiňuje nedostatočné vstrebávanie aktívnych látok,“ vysvetľuje Tomeková.

„Dvojkrokové čistenie pleti zaraďte do rutiny hlavne večer. Prvý krok – šetrné odlíčenie pleťovým tonikom, mliekom či micelárnou vodu, následne dočistenie čistiacim gélom a upokojenie pokožky pleťovou vodou/tonikom. Zlaté pravidlo znie – nikdy nechoďte spať neodlíčené,“ pokračuje lekárka.

France Cannes 2021 Opening Ceremony Red Carpet Čítajte viac 53, 63 aj 75! Ako to vôbec robia? Hviezdne veteránky berú dych, vyzerajú famózne

Na čo mnoho žien zabúda je tiež hygiena v rámci dotykov. Tváre sa chytáme počas dňa nespočetnekrát. Ani si to neuvedomíme. Zvyčajne je to podvedomé dotýkanie sa tváre. Sú však aj momenty, keď to robíme s konkrétnym cieľom. „Napríklad len tak sa poškrabkať, odlúpnuť nejakú nedokonalosť, strieť si zvyšky potu či podkladať si bradu rukou pri sedení. Lenže takto si denne zanesieme na tvár baktérie a nečistoty, ktoré tam mať nechceme,“ upozorňuje odborníčka a dodáva, že jediné riešenie je odstránenie zlozvyku. „Eliminujte hoo zlozvyk, ako sa len dá,“ dodáva.

Dôležitou súčasťou hygieny našej pleti sú aj textílie, ktoré používame v kúpeľni, ale tiež v spálni a ktorých sa naša tvár dotýka. Nedostatočne častá výmena uterákov a obliečok môže byť dôvodom boja s upchatými pórmi aj vyrážkami. „Ak čakáte mesiac, kým vymeníte obliečky za čisté či týždeň, kým zavesíte do kúpeľne nový uterák, buďte si isté, že si baktérie spolu s odumretými bunkami a nečistotami výraznejšie zasahujú do stavu vašej pokožky tváre,“ hovorí Adriana Tomeková. Myslite na to, že tieto textílie je nutné meniť pravidelne a častejšie. Tiež rozdeľte uteráky tak, že časť bude určená na telo a iné len na tvár. „Tie špeciálne na tvár meňte ešte častejšie,“ dopĺňa odborníčka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čistenie pleti #baktérie #odličovanie #nečistota

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...