Paríž opäť láka slávnym obchodným domom! 16 rokov rekonštrukcie, výsledok ohúri

V centre Paríža v stredu po 16 rokoch mimo prevádzky otvorili jeden z najznámejších obchodných domov: La Samaritaine. Prestavba a opravy pamiatku z prelomu 19. a 20. storočia premenili na chrám luxusu, ktorý cieli najmä na turistov, napísala agentúra AFP.

25.06.2021 15:00
France Samaritaine Department Store Foto: ,
Interiér obnoveného a zrekonštruovaného obchodného domu La Samaritaine v Paríži.
debata

„Je tu francúzske umenie žiť,“ vyhlásil niekoľko dní pred otvorením francúzsky prezident Emmanuel Macron. La Samaritaine býval najznámejším a najväčším parížskym obchodným domom, v ktorom si zákazníci mohli vybrať z ohromnej ponuky tovaru siahajúcej od kvetín, plaviek a cukroviniek po klobúky. Jeho brány sa ale uzatvorili roku 2005, pretože historická budova nespĺňala bezpečnostné predpisy.

„Predtým to bolo úžasné, bolo tu úplne všetko, vážne úplne všetko: železiarstvo, biela technika, galantéria … S matkou sme sem chodili stále, mohli ste tu nájsť ešte aj kľučky,“ spomína na predchádzajúcu podobu obchodného domu 71-ročná Jocelyne Gaillotová, ktorá sa na znovuotvorenie budovy prišla pozrieť so svojou sestrou. „Sme šťastné, nič si nekúpime, ale prišli sme sa pozrieť,“ dodáva.

Interiér obnoveného a zrekonštruovaného...
Interiér obnoveného a zrekonštruovaného...
+3Interiér obnoveného a zrekonštruovaného...

La Samaritaine teraz dostal novú podobu: na nákupnej ploche 20 000 metrov štvorcových sa rozkladajú luxusné obchody 600 značiek módy, gastronómie a životného štýlu. V obchodnom dome na pravom brehu Seiny, na dohľad od múzea Louvre, sa nachádzajú tiež štyri reštaurácie, vrátane jednej pre najnáročnejších stravníkov pod taktovkou michelinského šéfkuchára Arnauda Donckeleho. Počíta sa tiež s prepychovým hotelom so 72 izbami a s výhľadom na parížsku rieku, ktorý sa otvorí 7. septembra.

„Je to znovuzrodenie. Nastúpil som v 21 rokoch po príchode z mojej Kabýlie (alžírskeho regiónu),“ spomína 53-ročný Mourad Khat, jeden z pôvodných zamestnancov obchodného domu. „Vtedy to bolo viac ľudové, dnes je to luxusné,“ dodal.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa LVMH (@lvmh)

La Samaritaine počíta aj s jasľami a 97 sociálnymi bytmi. Celkovo sa o neho stará okolo 3000 zamestnancov, vrátane niekoľkých málo tých, ktorí tu podobne ako Khat pracovali aj pred uzavretím.

Preslávenú budovu v štýle art deco po rekonštrukcii dopĺňa okrem iného sto metrov dlhý pohyblivý chodník, ktorý ho tunelom spája s parkoviskom. Prestavba zahŕňa moderný zvlnený sklenený exteriér od japonskej architektonickej firmy Sanna. Výrobca luxusného tovaru a vlastník budovy LVMH na prebudovanie vynaložil 750 miliónov eur. „Je veľkolepý, detaily na schodisku, konštrukcie. Je úžasné, že zachovali originálne prvky,“ radovala sa z opravenej budovy 29-ročná holandská turistka, ktorá sa o znovuotvorení dozvedela náhodou.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa LVMH (@lvmh)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #rekord #návrat #Paríž #obchodný dom

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...