Krajšie mihalnice spraví vaječný žĺtok i huby. Prečo?

Husté a zvodné riasy sú na dosah pre každú ženu. Krásne mihalnice však závisia nielen od správnej starostlivosti, ale aj jedálneho lístka. Ktoré potraviny by sme si mali dopriať pre dosiahnutie žiarivejšieho pohľadu a na čo si treba dať pozor pri aplikácii umelých mihalníc hovorí v rozhovore pre Pravdu odborníčka na danú problematiku MUDr. Hana Zelenková, CSc., MBA z Dermatovenerologického oddelenia sanatórneho typu (DOST).

16.06.2021 09:00
klieštiky na mihalnice Foto:
Rast mihalníc je do veľkej miery ovplyvnený aj geneticky.
debata

Koľko mihalníc vypadne za deň a ako rýchlo dorastajú?

Počet je veľmi individuálny, bežne 1 – 3 mihalnice. Záleží to od starostlivosti, ktorú im venujeme, ale priebežne dorastajú rovnako ako vlasy. Dĺžka rastového cyklu mihalníc je medzi 3 – 5 mesiacmi. Rast aj kvalitu ovplyvňuje veľa ďalších faktorov, a to vonkajšie (zlá starostlivosť), alebo vnútorné (rôzne ochorenia, užívanie liekov). Pri ochoreniach vyznačujúcich sa vypadávaním vlasov akými sú alopécie, najmä ťažké formy, dochádza nielen k vypadávaniu vlasov, ale aj mihalníc.

Od čoho závisí hustota a ich stav, ovplyvňuje ich aj genetika, zdravotný stav?

Samozrejme, rast mihalníc je do veľkej miery ovplyvnený aj geneticky. Napríklad, ázijská rasa má mihalnice omnoho hustejšie ako Európania, ktorí patria ku kaukazskej rase. A mnohé ochorenia, nielen spomenuté alopécie, ale aj nevyvážená strava či užívanie liekov môžu hustotu mihalníc ovplyvniť.

Aké sú základy správnej starostlivosti o mihalnice z hľadiska používania kozmetiky?

Je to, samozrejme, individuálne. Nie každý môže mať mihalnice ako modelky, preto je potrebné im venovať kvalitnú starostlivosť, aby nedochádzalo k ich poškodzovaniu. Na prvom mieste je správne odličovanie, a to veľmi jemným spôsobom a používať prípravky k tomu určené. Najlepšie na olejovej báze, určite nie liehové. A správne odličovanie, najmä večer, nikdy by sme nemali ísť spať s nánosom riasenky – maskary, hoci by bola najkvalitnejšia a najdrahšia. Pri odličovaní je potrebné aplikovať veľmi jemnú masáž, ktorá stimuluje vlasové cibuľky k rastu. Už dlhé roky sa k tomuto účelu, teda odličovaniu odporúčajú rôzne oleje ako ricínový, kokosový. Niekto volí aj pravidelné prečesávanie mihalníc, čím sa zbavujú nečistôt, alebo aj drobných šupiniek. Niektoré ženy si mihalnice pravidelne zastrihávajú.

žena, krásna žena, pleť, pokožka, staroslitivoť Čítajte aj Treba zmeniť krém na pleť v teplých mesiacoch?

Ktoré látky pomáhajú zlepšovať stav mihalníc ?

Samozrejme, sú to už vyššie zmienené oleje, ale k dispozícii je dnes celý rad sér s obsahom vitamínov a ďalších látok pre zdravý a správny rast. Najlepšie je vybrať tie na prírodnej báze (nemajú zväčša nežiaduce vedľajšie účinky, ale pozor si musia dávať alergici). Rastové séra zväčša obsahujú vitamíny A, C a E, biotín, vitamín H (ten podporuje tvorbu keratínu a tým aj rast mihalníc) pantenol, arginín, harmanček, žen-šen. Niektoré séra obsahujú aj tzv. biometické peptidy, ktoré majú podľa výskumov funkciu tzv. rastového faktoru. Pozoruje sa aj zvýšený rast mihalníc u pacientov, ktorí sa liečia pre tzv. zelený zákal – glaukóm. Títo používajú lokálne lieky obsahujúce látky zo skupiny prostamidov a analógov prostaglandínov. Pri každom prípravku, sére či oleji, je ale potrebné sledovať, či nedochádza k nadmernému vysušeniu alebo podráždeniu spojoviek.

Ako dokáže ovplyvňovať stravovanie stav a hustotu mihalníc?

Dá sa povedať, že vo veľkej miere. Skladba jedálnička je dôležitá, odporúča sa zvýšený prísun proteínov, najmä sú odporúčané rôzne semiačka pre vysoký obsah a zdroj vitamínov A, E a D. Veľmi vhodné je celozrnné pečivo, strukoviny, ryby (sladkovodné alebo morské) a ovocie a zelenina. Veľmi pozitívne na rast mihalníc vplýva vitamín H, ktorý nájdeme v hubách alebo vaječnom žĺtku. A, samozrejme, sa dajú potrebné látky dodávať aj v tabletách.

Populárna je aj téma umelých mihalníc, na čo si dať pozor pri ich aplikácii?

Veľa žien dnes dáva prednosť umelým mihalniciam, ktoré sa lepia na viečka alebo volia predlžovanie mihalníc. Odporúčam v tomto smere ale starostlivo vyberať kozmetický salón, ktorý sa procedúre venuje na skutočne najvyššej profesionálnej úrovni. Nejde iba o typ a dĺžku mihalníc, ale aj napríklad o typy lepidla, ktoré sa používa. V tomto prípade je treba zvážiť, či žena nemala v minulosti nejakú alergickú reakciu. Pokiaľ umelé mihalnice nie sú aplikované správne, môžu po pár dňoch vypadnúť, alebo pôsobia vyslovene esteticky nepekne. Populárny sa stal aj mihalnicový lifting – lash lifting.

Ako vyzerá samotná procedúra?

Pripomínam, že túto procedúru by mala vykonávať skutočne skúsená kozmetička, keďže procedúra je zdĺhavá, nanáša sa niekoľko vrstiev keratínu. Po procedúre mihalnice nielen nadobudnú objem, ale súčasne dochádza k regenerácii a prirodzenému rastu mihalníc. Efekt trvá približne šesť týždňov, je ale nevyhnuté procedúru opakovať. Hrozba alergickej reakcie je minimálna, netreba sa jej obávať. Odporúča sa ale 2 – 3 dní vyhýbať napríklad vlhkej saune.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #riasy #estetická dermatológia #mihalnice #starostlivosť o krásu #dermatovenerológia

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...