Treba zmeniť krém na pleť v teplých mesiacoch?

Počasie ako na hojdačke si vyžiada svoju daň aj na stave pleti. Studené a teplé dní menia situáciu v starostlivosti o našu pokožku. Zatiaľ čo v zime sme ju chránili pred nepriaznivými poveternostnými vplyvmi, v letných mesiacoch by sme mali zmeniť taktiku. Ako na to? V rozhovore pre Pravdu prezrádza viac Barbora Novotová z kozmetického a kaderníckeho salónu Crystal Beauty v Bratislave.

13.06.2021 10:00
žena, krásna žena, pleť, pokožka, staroslitivoť Foto:
Základom starostlivosti o pokožku je správne čistenie.
debata

S príchodom slnečných lúčov je potrebné pripraviť na toto ročné obdobie aj pleť. V čom je rozdiel v starostlivosti o pleť v zime a v lete?

V lete je veľmi potrebné chrániť pokožku proti slnečnému žiareniu a dopriať jej poriadnu dávku hydratácie, nevystavovať sa priamemu slnku a chrániť ju krémom s vysokým SPF faktorom. Predídeme tak predčasnému starnutiu a problémom s hyperpigmetáciou. To platí pre pokožku tváre aj tela. Rovnako dôležitá je aj hydratácia. Veľmi vhodným profesionálnym ošetrením pred letnými mesiacmi sú rôzne hydratačné a vitamínové kúry. V lete siahajú klientky po ľahších hydratačných krémoch. Naopak, v zime skôr preferujú krémy hutnejšie, výživné. V chladnejších mesiacoch sa aj salónna starostlivosť zameriava na doplnenie minerálov do pleti, výživných ošetrení.

V čom spočíva správne čistenie pleti a na čo si dať pri tomto procese pozor?

Základom starostlivosti o pokožku je správne čistenie. Druh produktu treba voliť podľa typu pleti. Pre suchú, normálnu pokožku je to pleťové mlieko, pre mastnejšiu môže byť gél, pena. Dovolím si poznamenať, že čistiť pleť treba ráno aj večer, a to aj v prípade, ak sa nelíčime. Počas noci sa na pokožke usadia nečistoty a maz. Po pleťovom mlieku alebo pene dotonizujeme pleť pleťovou vodou podľa jej typu a až potom použijeme sérum a krém. Neodporúčam používať dlhodobo micelárne vody, skôr ako produkt 2 v 1 na dovolenky a cesty kam nechceme brať komplet výbavu, určite nie na každodenné používanie.

Veľký význam v rámci starostlivosti má aj peeling. Prečo je dobré venovať pozornosť aj tomu?

Peeling by mal patriť do rutinnej starostlivosti o pleť doma. Existuje mnoho textúr a druhov peelingov, určite si každá klientka, či klient nájde ten svoj obľúbený a vhodný pre jeho typ pleti. Pravidelným peelingom raz týždenne pleť dokonale dočistíme, zbavíme ju odumretých buniek, zjemníme póry, rozjasní sa tón pleti, bude hladšia a v neposlednom rade pripravená vstrebať viac účinných látok z produktov, ktoré pleti doprajeme.

žena, krásna žena, pleť, pokožka, staroslitivoť Čítajte aj Odborníčka radí, čo zaberie na mimické vrásky

Telo sa v lete rýchlejšie zbavuje tekutín. Na jednej strane môže dochádzať k jej masteniu a na strane druhej k dehydratácii. Ako si poradiť s týmito problémami?

Určite treba dodržiavať pitný režim. Pomôžeme telu, aj pokožke. Dnes už existuje mnoho produktov. Pre mastnejšie typy pokožky existujú zmatňujúce krémy a fluidy, ktoré pohltia nadbytočný maz a zároveň pokožku hydratujú. Rovnako aj hydratačné krémy bývajú dostupné aj v ľahšej (nemastnej) a hutnejšej verzii. Veľkou pomocou sú aj hydratačné séra a ampulky.

Najväčší význam pri starostlivosti o pleť sa pripisuje krémom. Aké si v lete vyberať a ktorým sa treba vyhýbať?

Záleží od typu pokožky, ale aj subjektívneho pocitu klienta. Vyhýbať sa určite treba krémom s exfoliačným účinkom s obsahom AHA kyselín, naopak prospešné sú hydratačné a ochranné krémy s vysokým SPF faktorom.

Ako pomáha osviežovanie pleti počas leta?

Osviežujúce spreje, hmly, termálne vody, prípadne toniká s rozprašovačom sú v lete skvelým pomocníkom. Okrem osvieženia, pleť hydratujú a tonizujú. Dajú sa schladiť v chladničke a osviežia počas dňa, vyrábajú sa aj v mini baleniach a je ich možné ľahko nosiť v kabelke a siahnuť po nich kedykoľvek.

Aké sú vaše skúsenosti, majú klienti v lete väčší záujem aj o profesionálnu starostlivosť o pleť a čo všetko zahŕňa?

Áno, v lete aj ku koncu leta stúpa záujem klientov o salónne ošetrenia. Dôvodom býva nesprávna starostlivosť počas dovoleniek. Tí starostlivejší sa snažia pokožku pripraviť na toto obdobie. Slnko, bazénová voda, more, klimatizácia, to všetko našu pokožku vysúša a častokrát sa klienti na nás obracajú s prosbou o pomoc. V salóne sa snažíme v prvom rade poradiť aké produkty má klient na svoj typ pleti používať, prípadne čomu sa vyhnúť. Veľmi prospešné sú v tomto období hydratačné kúry, prípadne regeneračné ošetrenia na pokožku poškodenú slnením. Salónna starostlivosť zahŕňa všetko čo vaša pleť potrebuje, od dôkladného čistenia, peelingu, cez rôzne druhy koncentrovaných sér či ampuliek, špecifické masáže, použitie prístrojovej kozmetiky, masky až po relax.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pleť #čistenie pleti #SPF #UV žiarenie #pleťový krém #hydratácia pleti #pleťová kozmetika #kozmetické prípravky

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...