Slávna 'bageta' má nový šat, v podpazuší ju nosí aj krásna herečka

Písal sa rok 1997, keď sa na trhu objavila jedna z kultových kabeliek, kreácia menom Fendi Baguette, ktorej sláva trvá dodnes. Inšpiráciou pri jej tvorbe bola francúzska nenútenosť a nonšalantnosť, za kreatívou stala Talianka telom aj dušou.

10.06.2021 11:00
02 B FENDI Baguette 1997 The Baguette Walk Foto:
Francúzska herečka Ana Girardot s kabelkou z letnej minikolekcie Fendi Baguette 1997.
debata

Reč je, samozrejme o Silvii Venturini Fendiovej, jednej z členiek slávneho talianskeho módneho klanu, ktorá pomáhala hlavnému tvorcovi značky Karlovi Lagerfeldovi a mala v tom čase na starosti práve vývoj a kreatívu doplnkov. Zrodenie kabelky na krátkom remienku, ktorú si však môžete zavesiť na plece a zovrieť v podpazuší, inšpirovala údajne francúzska nenútenosť ranného výletu za čerstvým pečivom. Tak, ako videla Silvia Venturini Fendi mnohých Francúzov niesť si domov chrumkavú bagetu len tak zovretú v podpazuší, chcela niečo podobné preniesť aj do nového kúska z kabelkového portfólia Fendi.

Francúzska herečka Ana Girardot (dolu v strede)...
Francúzska herečka Ana Girardot s kabelkou z...
+3Francúzska herečka Ana Girardot s kabelkou z...

Či je tento príbeh skutočne pravdivý, alebo nesie v sebe aj trošku prikrášlenia pre médiá, je vlastne jedno – dôležité však je, že Fendi Baguette sa stala skutočným kultom a zaradila sa do zoznamu takých slávnych kabeliek ako Birkin Bag a Kelly Bag od značky Hermés či Lady Dior od Christian Dior, ktorej vznik sa datuje len o dva roky skôr.

Kým v prípade spomenutých však platilo, že koncom 90-tych rokov ich vnímal kúpyschopný trh ako symbol istého postavenia, luxusu, ale aj veku, za úspechom „bagety“ stála nepochybne aj jej modernosť, no tiež schopnosť zaujať niekoľko generácií. Dodnes majú v živej pamäti niektorí fanúšikovia seriálu Sex v meste jednu z epizód, ktorá sa točila práve okolo známej kabelky.

Jedna z hrdiniek Samantha si zadovážila falošnú „Fendi Baguette“, pretože sa nedokázala dostať k luxusnému a drahému originálu, na ktorý sa tvorili v New Yorku poradovníky. V závere epizódy napokon zostala zosmiešnená po tom, čo obvinila plavovlasú playmate, že jej vytúženú kabelku ukradla, aby sa prišlo na to, že slečna má skutočný originál a Samantha si mohla dovoliť len napodobeninu. Jej kolegyňa Sarah Jessica Parker ako Carrie Bradshaw potom niekoľko originálnych „bagiet“ pred kamerami vynosila.

Video

Taliansky módny dom Fendi sa po bezmála štvrť storočí vracia ku svojmu kultovému produktu novými modelmi, ktoré v názve nesú aj rok 1997 a ktoré sa dočkali nového stvárnenia. Kabelka sa pohráva s pôvodnými krivkami a ponúka nové detaily; úzke bočnice či odopínateľný popruh. Vrátil sa aj retro dizajn a materiály typické pre túto ikonu vrátane gýčových trblietavých plieškov, kvetovaných výšiviek a elegantnej ružovej jašteričej kože. Nechýba ani hypnotický vzor FF Vertigo, ktorý bol vytvorený v spolupráci s newyorskou vizuálnou umelkyňou Sarah Coleman.

Letná minikolekcia sa dočkala aj krátkeho minifilmu, v ktorom je jednou z hlavných hviezd francúzska herečka Ana Girardot, mimochodom nakrúca v susednom Česku. K Girardotovej, v minulosti veľkej múze Karla Lagerfelda pre Chanel, sa pridáva španielska tvorkyňa María Bernard, čínska modelka a maliarka Nini Li-Yun Hu a modelka Fatdwa Diawara. Krátke minivideá z centra Paríža dýchajú atmosférou 90-tych rokov a vzdávajú poctu časom vzniku kultového produktu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kabelka #Fendi #Sex v meste #kult #Ana Girardot

+ Zdieľanie času s blízkymi posilní vaše šťastie a pohodu.
Nečakajte, že všetci zarábajú ako vy, prispôsobte sa aj...

+ Nezabúdajte ani na preventívne prehliadky, je to dôležité.
Opatrnosť pri výdavkoch sa vyplatí, ušetrite pre...