Viete, ako môžu džínsy škodiť planéte? Príbeh kultového odevu rozprávajú v Paríži

Najčastejšie nosené oblečenie na svete, džínsy, sú tiež jedným z najväčších znečisťovateľov planéty.

12.06.2021 06:00
histoire-1 Foto:
Výstava džínsov vo Francúzsku odhaľuje aj temnú stránku výrobu tohto obľúbeného odevu.
debata

Parížske múzeum Cité des sciences et de l'industrie, zamerané na vedu, v novej expozícii odhaľuje i temnú stránku tohto kultového oblečenie a ponúka cestu k „čistým džínsom“, píše AFP.

Zrodili sa na konci 19. storočia v Kalifornii u zlatokopov, za necelé storočie sa rozšírili do celého sveta a stali sa nepostrádateľnou súčasťou šatníkov. Každú sekundu sa predá 73 kusov džínsov.

Za čo vďačia takému úspechu? Parížske múzeum rozpráva túto textilnú epopeju na výstave, ktorá sa návštevníkom po šiestich mesiacoch čakania počas lockdownu otvorila v druhej polovici mája. Expozícia je zmesou histórie, módy, priemyslu, spotreby a ekológie. Všetko navyše v prostredí, ktoré evokuje krajčírsky salón.

mango4999 Čítajte viac Denimová bunda si žiada nápad! 9 tipov, ktoré nadchnú tínedžerku aj štýlovú mamu

Sú univerzálne, medzigeneračné, nikdy nevyjdú z módy, sú pohodlné a milované, pretože starnú s nami. Džínsy sa na výstave predstavia zo všetkých uhlov pohľadu. Ako prvý pohľad na výstave každého návštevníka čaká múr plný záberov pozadia v džínsoch. „Bolo to prvýkrát v dejinách módy, kedy oblečenie obopínalo zadok,“ vysvetľuje kurátorka výstavy Sophie Lecuyerová.

Nohavice s piatimi vreckami, z ktorých najmenšie predtým slúžilo na vreckové hodinky a dnes na lístky na metro, boli pôvodne pracovným oblečením. Vznikli v roku 1870 pre amerických zlatokopov, ktorí sa sťažovali na vrecká večne deravé od nástrojov. Silné, tuhé a lacné džínsové plátno umožnilo navrhnúť pre nich odolnejšie nohavice, bundy a kombinézy.

Odkiaľ pochádza tento materiál? Látka možno vznikla vo francúzskom meste Nimes, rozšírený názov denim je totiž skrátením súslovie „de Nimes“, čo znamená „z Nimes“. Môže ale tiež pochádzať z názvu talianskeho mesta Janov (Genova), podľa ktorého by vzniklo označenie džínsy. Tretí variant sú anglické textilné továrne v Lancashire. „Historici sa plne nezhodujú,“ vysvetľuje Lecuyerová.

Jedna vec je však istá: Bol to vzostup pestovania bavlny v južných štátoch USA v 19. storočí založený na otroctve, ktorý umožnil rýchle šírenie materiálu. Látka sa potom počas druhej svetovej vojny dostala cez Atlantik, rozšírila sa po celom svete a stala sa legendárnou, píše AFP.

zara3995 Čítajte viac Nesmrteľná farba džínsoviny vládne novej sezóne! Máme 9 tipov v indigo tónoch

„Z pracovného oblečenia sa džínsy postupne stali odevom pre voľný čas a využili ho mladí takmer všetkých kultúr: hippies, pankáči, rockeri, rapperi … Predstavujú totiž identitu každého z nich a každej generácii dávajú možnosť sa vyjadriť,“ analyzuje Lecuyerová.

Stali sa však tiež obeťou vlastného úspechu. Toto oblečenie sa dnes stalo symbolom nadmernej spotreby alebo fast fashion, čo je označenie pre málo trvalú módy po vzore rýchleho občerstvenia fast food.

Keď návštevník objavuje jednotlivé etapy výroby džínsov, zisťuje, že takmer všetky fázy sú problematické. Bavlna? Často príliš intenzívne poľnohospodárstvo, ktoré používa veľa pesticídov. Farbivo indigo? Vyžaduje obrovské množstvo vody a znečisťuje odpadové vody. Tkanie? Výroba látky sa presunula do krajín ako Čína, India alebo Bangladéš, kde sú neisté pracovné podmienky.

Výstava popisuje, ako v 60. rokoch 20. storočia francúzski štylisti Marithé a François Girbaud vymysleli spôsob, ako plátno umelo nechať zostarnú, aby bolo mäkšie. Prali ho v práčke spolu s pemzou. Táto metóda opierania sa pri priemyselnom použití ukázala ako „ekologická katastrofa z pohľadu ohromného množstva nevyhnutnej vody“, uvádza kurátorka.

Rovnaká dvojica štylistov neskôr vyvinula šetrnejší spôsob, ako umelo obnosiť džínsy za pomoci laseru. Táto metóda sa používa aj dnes.

Áno, „iné džínsy sú možné“. Podmienkou sú však zodpovední výrobcovia aj spotrebitelia, dozvedá sa návštevník výstavy. Existujú tiež látky z materiálov s menším dopadom na životné prostredie, ako je ľan, konope alebo dokonca žihľava. Môžeme tiež znížiť počet džínsov, ktoré nám visia v skrini a správne recyklovať tie obnosené.

Trebárs o týchto radách môže návštevník premýšľať na konci výstavy, kde mu hrá špeciálny zoznam skladieb s príslušnou tématikou – Blue Jean od Davida Bowieho alebo En blue jeans et blouson d'cuir od Salvatoreho Adama. Výstava bude otvorená do januára 2022.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #múzeum #Paríž #ekológia #džínsy #denim

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...