Dianine svadobné šaty aj Alžbetine črievičky: Výstava kráľovskej módy láka do Londýna

V londýnskom Kensingtonskom paláci sa vo štvrtok začala výstava šiat britskej kráľovskej rodiny. Medzi vystavenými exponátmi sú aj svadobné šaty princeznej Diany, v ktorých sa v roku 1981 vydala za princa Charlesa, alebo slávnostné róby kráľovnej Alžbety II.

04.06.2021 13:00
Britain Royal Fashion Foto: ,
Svadobné šaty princeznej Diany na výstave Royal Style in the Making, ktorú otvorili v priestoroch Kensingtonského paláca a ktorá potrvá do 2. januára.
debata

Expozícia sa zameriava na jedinečné vzťahy príslušníkov monarchie a niektorých módnych návrhárov, je ale tiež ukážkou módnych trendov rôznych období. Potrvá do 2. januára 2022.

Dianine svadobné šaty, zdobené historickými krajkami, perlami a tisíckami flitrov, sa dajú vidieť vo vitríne na mieru, ktorú bolo treba vyrobiť kvôli cez sedem metrov dlhej vlečke, najdlhšej, ktorá kedy bola na kráľovskej svadbe použitá. Jej dĺžka spôsobila ťažkosti aj tesne pred svadobným obradom v roku 1981, pretože pri ceste príliš malým kočom sa pokrčila. Ešte pred katedrálou ju upravovali jej tvorcovia, návrhári Elizabeth a David Emanuelovci, píše AFP.

Prototyp topánok, ktoré mala kráľovná Alžbeta...
 Dobový model šiat princeznej Margaret, sestry...
+2Svadobné šaty princeznej Diany na výstave Royal...

Dvojica návrhárov na videu, ktoré je súčasťou výstavy, spomínajú, ako im princezná prvýkrát zavolala. „Bol to jeden z tých okamihov, kedy viete, že váš život už nikdy nebude ako predtým,“ hovorí Elizabeth Emanuel. Návštevníci výstavy tiež napríklad zistia, koľko krajčírok na svadobných šatách pracovalo, alebo že sa šaty cez noc zamykali do trezoru.

Tvorcovia sa museli potýkať aj so zvedavosťou novinárov, ktorí po dizajne šiat pátrali tak usilovne, že im návrhári do odpadkov podstrčili vzorky látok, ktoré nepoužili, dodáva AFP.

Royal Tour Canada Čítajte viac Najluxusnejšia značka sveta? Diana ju (na čas) prestala nosiť, Kate radšej nedráždi

Výstava mapuje vývoj štýlu Dianinho obliekania od mladej slečny po manželku následníka trónu. Niektoré šaty na výstavu zapožičali Dianini synovia William a Harry. Súčasná panovníčka Alžbeta II. aj jej matka mali v obľube módne výtvory Normana Hartnella, syna majiteľa londýnskych pivníc. Pre monarchiu začal šiť už v 30. rokoch, je autorom Alžbetiných svadobných aj korunovačných šiat. Na výstave sa dajú vidieť aj ďakovné listy, ktoré mu panovníčka za odevy poslala, píše AFP.

Móda zosnulej princeznej Diany bola venovaná aj výstava, ktorá sa v roku 2017 odohrávala v pre verejnosť prístupnom krídle Kensingtonského paláca. Reportáž priamo z výstavy priniesla aj Pravda – prečítajte si ju tu.

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #výstava #princezná Diana #Kensingtonský palác #kráľovná Alžbeta II.

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...