Punk, opulenciu aj divácku zábavu prináša Cruella! Tieto kostýmy vám zoberú dych

Od štvrtka vstupuje aj do slovenských kín jedna z najočakávanejších noviniek filmovej rodinnej zábavy - film Cruella z produkcie štúdií Disney. Jeho príbeh zaujme malých aj veľkých, no prináša ešte čosi, čo si vychutnajú špeciálne nadšenci módy a opulentných vizuálov.

02.06.2021 13:00
Film Cruella Fashion Foto: ,
Vzhľad Cruelly v podaní Emmy Stoneovej v novom filme Cruella inšpiroval vizuál nemeckej speváčky Niny Hagenovej.
debata

Jednou z dominantných čŕt hlavnej hrdinky Estelly, ktorá sa v priebehu filmu stáva Cruellou, je práve jej silná vizuálna prezentácia. O tú sa postarali maskéri, ale tiež kostýmy, pod ktorými je podpísaná dvojnásobná držiteľka Oscara za kostýmy Jenny Beaven. Čiperná sedemdesiatnička dostala neľahkú úlohu vytvoriť imidž, ktorý bude naozaj výrazný a neprehliadnuteľný. Čiastočne sa mohla odpichnúť od postavy Glenn Closeovej zo snímok 101 a 102 dalmatíncov. No vybrali si cestu osobitejšiu a originálnejšiu.

Herečka Emma Stone na zábere z filmu Cruella.
Herečka Emma Stone na zábere z filmu Cruella.
+8Herečka Emma Thompson ako jedna z hrdiniek...

Beaven zostavila okolo seba celý tím, ktorý vyhľadával, navrhoval a šil veľmi pôsobivé kostýmy. Hlavné postavy majú veľmi výrazný imidž, ale zároveň bolo nutné vytvoriť akoby kostýmový oblúk – vývoj, akým sa ich štýl mení. To bolo nutné predovšetkým v prípade Cruelly, teda Estelly v podaní herečky Emmy Stoneovej, ktorá sa na Cruellu mení. Je spočiatku jemne punková a v jej kostýmoch cítiť inšpiráciu dizajnérmi ako Vivienne Westwood či Alexander McQueen. Ku koncu príbehu je veľmi šik a má vycibrený štýl, zbavuje sa však akejkoľvek farebnosti a zostáva čierno-biela. Od šiat cez vlasy až po líčenie (s výnimkou červených pier). Inšpiráciou bola pre tvorcov nemecká speváčka Nina Hagen.

Film Review - Cruella Čítajte viac Emma Thompson o nakrúcaní Cruelly: Najviac ju hnevalo, že nemôže byť naostro!

Beaven musela vytvoriť kostýmovo aj postavu Barónky v podaní Emmy Thompsonovej. Tú videla ako jemne staromódnu s taftom, hodvábom a saténom, s turbanmi a farebnou paletou hnedých a zlatých odtieňov. “Barónku som videla jasne: veľmi strojená, ovplyvnená Diorom," komentovala kostýmová dizajnérka.

Príbeh je zasadený do 70. rokov v Londýne a pre britskú metropolu boli 70. roky veľmi príznačným obdobím, keď v spoločnosti a v módnom svete došlo ku kultúrnemu konfliktu medzi establišmentom a hnutiami mimo neho. Existoval tam privilegovaný, meštiansky svet legendárnych mien ako Dior, Balenciaga, Givenchy a neskôr Mary Quant, ktorý vo filme predstavuje Barónkina móda a lákadlá Regents Parku. Cruella je skôr reprezentantkou hnutia punku, sqatterov a pôvodu v nízkych triedach, z ktorého však prichádzajú najtalentovanejší samoukovia.

zväčšiť Herečka Emma Stone na zábere z nového filmu... Foto: SITA/AP, Laurie Sparham
Film Cruella Fashion Herečka Emma Stone na zábere z nového filmu Cruella v jednom z opuletnýnch kostýmov, ktorých autorkou je dvojnásobná držiteľka Oscara za kostýmy Jenny Beavan (na foto vľavo nie je ona, ale jedna z krajčírok).

Novinka z dielne štúdií Disney vracia na plátna postavu Cruelly De Vil, ktorú si diváci dobre pamätajú práve v stvárnení spomenutou Glenn Closeovou. Tentoraz sa však tvorcovia rozhodli pozrieť na začiatky a históriu jej „zrodu“. Do kín tak prichádza príbeh šikovnej a kreatívnej Estelly, ktorá je odhodlaná presadiť sa so svojimi návrhmi. Jedného dňa upúta Estellino nadanie Barónku von Hellman, módnu legendu, ktorá je neprekonateľne šik a zlovestne elegantná, no ich vzťah spustí sériu udalostí a odhalení, v dôsledku ktorých Estella prijme svoju horšiu stránku a zmení sa na nepríjemnú, módnu a pomstychtivú Cruellu. Toľko stručný náčrt príbehu, ktorý sa dá užiť si z rôznych stránok. Či už ako dobrú filmovú zábavu alebo ako potechu pre oči a uspokojenie slabosti pre extravaganciu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #film #kostýmy #Emma Stone #Cruella #Jenny Beaven

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...