Dior dostal povolenie od Grécka fotiť na pamiatkach, chystá sa aj veľkolepá šou

Grécka vláda povolila francúzskemu domu Christian Dior fotografovať módnu kolekciu na niektorých archeologických miestach, vrátane aténskej Akropoly.

27.05.2021 15:00
Akropolis, Atény, Grécko Foto:
Scenéria s Akropolisom pôsobí skutočne malebne. Niet divu, že oslovila aj Christiana Diora pred 70 rokmi.
debata

Informovali o tom miestne médiá, podľa ktorých by ešte ústredná archeologická rada mala rozhodnúť, či umožnia módnu prehliadku na starovekom štadióne Panathinaiko. Tú plánuje Dior v Aténach 17. júna.

Grécke ministerstvo turistiky uviedlo, že modelky Dioru v spojení s archeologickými pamiatkami môžu do krajiny prilákať viac zahraničných turistov. Okrem toho modely podľa neho budú vytvorené z gréckych materiálov a gréckymi tvorcami. „Podporíme tak turistiku aj grécku tradíciu,“ oznámilo ministerstvo. Podľa neho firma Dior v žiadosti okrem iného uviedla, že akciu spojí s dvestým výročím začiatku vojny o nezávislosť, ktoré si Grécko tento rok pripomína.

Grécka Ústredná archeologická rada (CAS) oznámila, že stanovila prísne podmienky pre robenie fotografií na pamätihodnostiach, pričom ho zakázala vnútri starobylých chrámov. Povolenie zdôvodnila aj tým, že fotografovanie na Akropole ukáže pokrok pri reštaurovaní tejto pamiatky od roku 1951. Vtedy fotografoval Dior na Akropole priamo pred chrámami Parthenonom a Erechteionom. Grécka vláda dúfa, že rovnako ako vtedy aj teraz fotografie obletia celý svet. Prehliadka a fotografovanie je podľa domu Dior zároveň pripomienkou a oslavou 70. výročia slávnych záberov.

Na sociálnych sieťach sa už však objavili aj kritické reakcie. „Konečne dáva vybetónovanie Akropoly zmysel,“ napísal jeden z užívateľov s odkazom na nový chodník na Akropole. Ten tam vláda nechala urobiť so zdôvodnením, že umožní lepší prístup vozíčkarom. „Len dúfame, že ministerstvo kultúry do polovice júna spraví tie diery v chodníku na Akropole, aby si tam modelky vo vysokých podpätkoch nevyvrtli členok,“ napísal ďalší z kritikov.

00036-Givenchy-RTW-Fall-21 Čítajte viac Móda ovládla Paríž aj napriek covidu! Dior, Chanel či Givenchy - to najlepšie z týždňa módy

Grécka vláda si prístupom k antickým pamiatkam už vlani koncom roka vyslúžila kritiku od opozície za zákon, ktorý umožňuje požičiavať umelecké diela zo zbierok gréckych múzeí do zahraničia až na 50 rokov. Kritici tohto zákona sa obávajú, že niektoré artefakty sa do Grécka po tak dlhej dobe nevrátia a že vystavovanie v cudzine poškodí miestny cestovný ruch. Múzeá a pamiatky sú totiž jednou z najväčších turistických atrakcií Grécka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #móda #fotografovanie #Christian Dior #Akropola

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...