Odborníčka radí, čo zaberie na mimické vrásky

Objavujú sa pri smiechu, hneve, ale i smútku. Drobné záhyby pokožky na tvári však pridávajú ženám niekoľko rokov navyše a nepotešia. Tvoriť sa začínajú už po dvadsiatom piatom roku života a nežnejšia polovička ľudstva hľadá spôsob ako sa ich zbaviť. Prečo vznikajú a ako si s nimi poradiť vysvetľuje v rozhovore pre Pravdu popredná slovenská dermatovenerologička a laserová špecialistka MUDr. Jana Šrámeková zo spoločnosti MEDISKIN.

16.05.2021 07:00
žena, krásna žena, pleť, pokožka, staroslitivoť Foto:
Mimické vrásky sa objavujú už v mladom veku.
debata

Kedy sa najčastejšie objavujú u žien prvé mimické vrásky?

Mimické vrásky sa objavujú už v mladom veku pri rôznych emóciách ako sú smiech, hnev, sústredenie a podobne. Vo chvíli, keď tvár relaxuje, zmiznú. Preto o skutočných mimických vráskach hovoríme až vtedy, ak sú jemné vrásky viditeľné pri relaxovanej tvári, a to je približne medzi 25 a 30 rokom života.

Na ktorých miestach tváre najčastejšie vznikajú?

Najčastejšie je to medzi obočím, ide o takzvané vrásky hnevu. Okolo očí sú vrásky smiechu, ale aj vodorovné vrásky na čele, takzvané vrásky údivu alebo začudovania. Vo veku 40 – 50 rokov, kedy sa pridáva aj strata elasticity kože, sú to aj vrásky na hornej pere. Ide o takzvané fajčiarske vrásky a vrásky smerujúce od ústnych kútikov smerom k brade, ktoré majú zvýšenú aktivitu svalu a tento sval sa nazýva „ťahač ústnych kútikov“.

Aký je dôvod vzniku mimických vrások?

Mimické vrásky vznikajú ako prejav zvýšenej aktivity tvárových svalov, ktoré používame na vyjadrenie rôznych emócií, a to hnevu, radosti, sústredenia, začudovania a podobne. Človek používa tieto svaly aj 15-tisíckrát počas dňa bez toho, aby si to uvedomil. Ako plynie čas a k mimike sa pridáva aj strata elasticity kože, vrásky sa prehlbujú.

Súvisí vznik tohto druhu vrások aj s nesprávnou starostlivosťou o pleť a čo jej najviac škodí?

S nesprávnou starostlivosťou skôr súvisí prehlbovanie mimických vrások. Najviac škodí pleti najmä nadmerné slnenie, fajčenie, alkohol, nedostatok spánku, zlá životospráva a používanie nesprávnych kozmetických prípravkov.

shutterstock 1420910267 Čítajte aj Retinol či vitamín C: Viete, po akom čase začnú účinkovať kozmetické vychytávky?

Pomôže znížiť tvorbu mimických vrások tvárová gymnastika?

Tvárová gymnastika je populárna najmä v USA. Názory vo vedeckej obci sa líšia. Jedna skupina tvrdí, že opakované kontrakcie svalov tváre len urýchli proces vzniku mimických vrások. Druhá skupina zastáva názor, že sú cvičenia, ktoré pomáhajú zjemniť vrásky, len si treba vybrať tie správne. To znamená, že treba posilňovať svaly tváre, ktoré majú funkciu dvíhania, teda takzvané elevátory. Ich zosilnenie (hypertrofia) môže viesť k liftingovému efektu.

Je pravdou, že mimické vrásky sa vyskytujú často aj u ľudí, ktorí majú problém s videním?

Áno, títo ľudia musia zaostrovať, čo vedie k nadmernej mimike. Riešením je správna korekcia očnej vady dioptrickými okuliarmi či šošovkami.

Ktoré metódy liečby sú najúčinnejšie a prečo sa netreba obávať botulotoxínu?

Na korekciu mimických vrások je určite najúčinnejší botulotoxín. Jeho aplikáciou sa uvoľňujú svaly, ktoré sú zodpovedné za vznik vrások. Existuje málo liekov, ktoré sú tak bezpečné ako botulotoxín. Ak sa vyskytnú nežiadúce účinky, tie sú jednoznačne spôsobené zlou a neodbornou aplikáciou. Preto je nesmierne dôležité zveriť sa do rúk odborníka, ktorý vie ako a koľko aplikovať botulotoxínu, aby výsledkom bol spokojný klient s prirodzeným výzorom.

Existuje vekové obmedzenie a kedy sa neoplatí začať s aplikáciou „botoxu“?

Teoreticky možno botulotoxín aplikovať od 18. roku života. Prakticky je to, samozrejme, veľmi skoro. Osobne sa aplikácii botulotoxínu venujem 20 rokov a moja najmladšia klientka mala 22 rokov, ktorá mala vrásky medzi obočím. Najstaršia klientka mala 69 rokov. Pokiaľ je klientka vhodná na aplikáciu a jej zdravotný stav nie je kontraindikáciou, môžeme botulotoxín aplikovať aj v sedemdesiatke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #botox #botulotoxín #vrásky #mimika #mimické vrásky #dermatovenerologička #dermatovenerológia #MUDr. Jana Šrámeková

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...