Bielenie zubov je fenomén. Mená krajín, ktoré mu podľahli, vás (ne)prekvapia

Ak ste patrili medzi fanúšikov seriálu Priatelia, možno si ešte dobre pamätáte na komickú epizódu s bielením Rossových zubov. Výsledok s chrupom svetielkujúcim v tme pobavil tisícky divákov po celom svete.

03.05.2021 15:00
zuby, chrup, bielenie, zdravý úsmev Foto:
Príťažlivý, biely a zdravo vyzerajúci chrup je fenomén.
debata (1)

Otázka však znie, keď príde reč na bielenie zubov – naozaj je dôvod na robenie si posmeškov? Príťažlivý, biely a zdravo vyzerajúci chrup je fenomén, ktorý tu existuje už dekády a vývoj dentálnej hygieny a medicíny ako takej umožňuje, že sa bielenie zubov stáva čoraz prirodzenejším. A tiež žiadanejším.

Nedávny prieskum, ktorý urobil portál ExpressDentis­t.com, priniesol výsledky záujmu o bielenie chrupu vo svetovom kontexte, pričom víťaz nebude žiadnym prekvapením. Sú to práve Spojené štáty americké, kde patrí bielenie zubov medzi najvyhľadávanejšie výrazy na internete a kde sa zároveň aj koná pravdepodobne najviac zubárskych zákrokov za účelom vylepšenia farby a jasu ľudského chrupu.

Za USA v rebríčku potom nasledujú krajiny ako Veľká Británia či Turecko. Práve Turecko sa v posledných rokoch stalo akousi mekkou estetických zákrokov, kde sa za lacnejšie sumy dajú podstúpiš všemožné skrášľovacie a vylepšovacie operácie. Asi aj preto neprekvapí, že na tureckých vyhľadávačoch patrí bielenie chrupu k hľadaným témam. Štvrté skončilo Francúzsko, ktoré je zase mekkou módy a štýlu a kde príťažlivý chrup (pozor, nie však jagavo biely!) patrí akoby k bežnému francúzskemu šarmu.

oči, výživa, zelenina, mrkva Čítajte viac Belšie, čistejšie, pevnejšie, skrátka zdravšie! Toto trio potravín pomôže zubom

Azda najväčším prekvapením je potom výsledok na piatom mieste rebríčka. Podľa štatistík, ktoré pre zadávateľa ankety spracovala spoločnosť Ahrefs, sa s počtom vyhľadávaní výrazu „bielenie zubov“ 204-tisíckrát ročne zaradilo susedné Poľsko.

Zoznam výsledkov prináša aj krajiny, v ktorých sa naopak táto téma vo vyhľadavání objavuje len sporadicky, z čoho organizátori usudzujú, že ide o krajiny s obyvateľmi prevažne spokojnými so svojím chrupom. Samozrejme, do úvahy treba brať aj fakt, že možno majú len inak nastavené priority. Reč je o obyvateľoch Gruzínska, ale aj Malty a Islandu. Tieto dve ostrovné krajiny s počtom vyhľadávaní 1800-krát ročne patria medzi krajiny najmenej sa zaoberajúce témou bielenia zubov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #štatistika #Poľsko #USA #zuby #bielenie #anketa #Island

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...