Poznáte dôvody, prečo siahnuť po nechtíkovom oleji? Poslúži nielen pri hojení rán

Nechtík lekársky sa stáročia teší záujmu pre svoje liečivé aj skrášľujúce účinky.

03.05.2021 09:00
Nechtík lekársky Foto:
Nechtík lekársky - zázrak z prírody.
debata

V súčasnosti sa nechtík lekársky používa hlavne ako olej alebo masť, má hojné zastúpenie aj v krémoch na ošetrenie pokožky či na hojenie rán.

Olej z nechtíka má takisto všakovaké využitie. Obsahuje tieto látky:

Flavonoidy patria medzi najznámejšie polyfenoly a majú silný antioxidačný účinok. Môžu posilniť pružnosť a vonkajšiu bariéru pokožky, urýchliť hojenie rán a poskytujú úľavu suchej pokožke.

Karotenoidy pôsobia ako antioxidanty, ktoré zachytávajú škodlivé voľné radikály. Beta-karotén, ktorý dodáva okvetným lístkom nechtíka oranžovo-žltú farbu, sa v tele „premieňa“ na vitamín A. Ten posilňuje pružnosť pokožky a reguluje produkciu kožného mazu.

Alantoín aktivuje obnovu buniek, urýchľuje regeneráciu, znižuje produkciu kožného mazu a má upokojujúci účinok na pokožku.

Saponíny majú antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti.

Mäta Čítajte viac Na ktorom mieste balkóna sa darí mäte najlepšie? Jej lístky pomôžu aj pri chudnutí

Nechtíkový olej ako prvá pomoc pre suchú a popraskanú pokožku tela. Ak vás trápi dokonca šupinatá suchá koža, zvlášť v zimnom období, nechtíkový olej je skvelou voľbou práve v takejto chvíli. Prírodný produkt dodá pokožke vlhkosť, vyživuje ju a stimuluje proces jej samoliečby. Výhodou oleja oproti masti je, že účinné látky sú pokožkou ešte lepšie absorbované. V ideálnom prípade by mala byť pokožka pri nanášaní oleja ešte mierne vlhká.

Nechtíkový olej na liečenie rán na koži. Ako olej sa môže nanášať na rany, popáleniny od slnka a dokonca aj na popáleniny prvého stupňa – urýchľuje proces hojenia pokožky.

Nechtíkový olej ako prevencia starnutia pokožky. Pre zrelú pleť má nechtík lekársky silné antioxidačné vlastnosti a preto je výbornou voľbou. Olej chráni pokožku pred voľnými radikálmi, ktoré podporujú starnutie pokožky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kozmetika #Nechtík lekársky

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...