Keď chýba pleti hydratácia, pomôžu aj ceramidy! Máme pre vás aj 10 TOP tipov

Dehydratovaná, podráždená, suchá či dokonca začervenaná a s prejavmi akné - nedostatok vody v našej pleti môže mať rôzne podoby. Ako sa s tým dá bojovať?

22.04.2021 09:00
suchá pokožka, popraskaná pokožka, kožné problémy Foto:
S dehydrovanou pokožkou je nutné zabojovať a navrátiť jej čo najskôr rovnováhu.
debata

Azda každý odborník vám potvrdí, že jedným z najdôležitejších riešení je správny pitný režim. Ak telo neprijíma dostatok tekutín, nemôže ich mať ani pokožka a krémy, ktoré sa starajú o hydratáciu, tak nemôžu odviesť stopercentnú prácu. V prvom rade je teda dôležité uvedomiť si, že musíme prijímať dostatok vody, ktorú prestriedame minerálnou vodou, prípadne nesladenými čajmi. Samozrejme, vo „vodnej“ dennej bilancie sa rátajú aj pokrmy ako je polievka, môžete tam zarátať aj ďalšie tekuté nápoje. Niektoré z nich však telo odvodňujú (napríklad káva, alkohol), aj preto sa orientujte podľa tekutín, ktoré telu vodu dodávajú.

Prejavy dehydrovanej pokožky sú jasné často na prvý pohľad. Koža pôsobí unavene, bez lesku, občas priam akoby so sivastým nádychom. Okrem toho však môže ísť aj o subjektívny pocit, keď sa vám zdá, že je pleť napnutá, suchá na dotyk, dokonca podráždená, svrbí, drobné miesta môžu dokonca štípať. Objaviť sa môžu aj drobné vyrážky, keďže pre nedostatok vody dochádza v mazových žľazách k zvýšenej produkcii mazu (séba). Nadbytočný kožný maz môže spôsobiť zápal. Sieť kapilár na povrchu kože sa tiež rozšíri, keď je pokožka dehydratovaná, dochádza totiž k zvýšenému začervenaniu. Ako píše portál Vogue, správna hydratácia pokožky tieto zápalové markery upokojí.

Hydratačné sérum v kapsliach Hyaluronic Acid...
Ošetrujúci krém Ceramide Comfort Cream od...
+7Ošetrujúca emulzia Flash Hydro-Boost od REN...

Jedným z riešení v tomto smere, na ktoré sme sa rozhodli poukázať práve v tomto texte, sú ceramidy obsiahnuté v kozmetickách produktoch. Podľa mnohých odborníkov ide o jednu z najefektívnejších účinných ingrediencií produktov, ktorá pomáha nielen k obnoveniu rovnováhy kožnej bariéry, ale aj lepšie hydratovanej pokožke a jej následnému upokojeniu.

Nielen koži, ale aj vo vlasoch pomáhajú udržiavať vlhkosť a tvoria ochrannú bariéru. Tieto lipidické štruktúry (tuky), ktoré sú hlavnou súčasťou bunkových membrán v našej pokožke, dokážu efektívne fungovať dokonca proti psoriáze či ekzémom. Veľmi často sú súčasťou hydratačných sér na suchú pokožku, ale objavujú sa aj v produktoch na liečbu či pomoc pri akné. Koži bránia vo vysušení, regenerujú ju a bránia stenšeniu pokožky. Práve produkty s obsahom ceramidov tiež pomáhajú pri tvorbe kožnej bariéry, ktorá účinne funguje ako „hrádza“ pred škodlivými vplyvmi prostredia na kožu.

jablko, pokožka, žena, starostlivosť Čítajte viac Odborníčka radí, ako pripraviť pleť na slnečné lúče

Vyskúšať ich môžete v hydratačných či ošetrujúcich krémoch, očných, denných, ale aj nočných produktoch. Na trhu sú potom aj špecializované produkty so zvýšenou koncentráciou alebo špeciálnou kombináciou učinných ceramidov. Najmä v čase prechodu ročných období určite oceníte kozmetiku s ceramidmi. Pomôže totiž uľahčiť prechod, ale tiež udržať vašu kožu v čo najlepšom (a hydratovanom) sta­ve.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starostlivosť #kozmetika #pleť #hydratácia #suchá koža #ceramidy

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...