Plešatá žena? Tabu, o ktorom treba hovoriť

Pri vypadávaní vlasovej pokrývky hlavy netreba robiť ihneď paniku. Strata približne 70 vlasov denne nepredstavuje žiaden problém. Horšie je to v prípade, ak počas 24 hodín prídeme o 150 – 250 vlasov.

11.04.2021 13:00
vlasy, žena, problém, zrkadlo, mastné, Foto:
Nadmernú stratu vlasov môžeme v 35 % prípadov zdediť po predkoch.
debata

Čo je alopécia a ako si s ňou poradiť?

Podľa vedúceho lekára pražskej PANACEA HAIR CLINIC MUDr. Petra Hajduka hovoríme o chorobnom vypadávaní vlasov vtedy, ak je strata vlasového porastu nad 20 % normy. „Zákroku na odstránenie alopécie sa podrobí zvyčajne 70 % mužov, 30 % žien, pričom ženy viac riešia vypadávanie obočia. Vo všeobecnosti je v súčasnosti viac pacientiek žien, ktoré trpia stratou vlasov,“ vysvetľuje v rozhovore pre Pravdu.

Trápi takmer polovicu žien

Vypadávanie vlasov môže byť ohraničené alebo difúzne (strata hustoty) a o chorobnom stave hovoríme v prípade, ak trvá dlhšie ako štyri mesiace. „Zo štatistického hľadiska sa vyskytuje u 45 % žien, trpí ňou 55 % mužskej populácie nad 30 rokov. Najčastejšími príčinami spomínaného ochorenia u žien sú problémy so štítnou žľazou, stres, hormonálny prepad, črevné ochorenia, deplecia (vyčerpanie) vitamínu D3,“ zdôrazňuje Hajduk. Pri hormonálnych zmenách ide najmä o pokles úrovne ženského hormónu progesterónu a nedostatok vitamínu D3 sa vyskytuje takmer u každej pacientky. Rovnako u týchto žien chýba stopový prvok zinok, ktorý je dôležitý nielen na zachovanie zdravia vlasov, ale aj nechtov a pokožky.

Nie všetko sme zdedili

Nadmernú stratu vlasov môžeme v 35 % prípadov zdediť po predkoch, pričom zvyšok ovplyvňujú najmä už spomínané vplyvy. Starnutie organizmu je asi najväčšou príčinou vypadávania vlasov. „Menia sa totiž hormonálne vplyvy, klesá schopnosť regenerácie, stúpa pomer chronického zápalu, rastie nadváha, objavujú sa problémy so štítnou žľazou a dochádza k vyčerpaniu nadobličiek,“ vysvetľuje odborník zo spomínanej kliniky. Naopak, rastu vlasov sa darí najmä v období tehotenstva, kedy dochádza k produkcii predovšetkým rastových hormónov.

Kedy nastáva problém a treba riešenie?

Mierne vypadávanie vlasov je podľa experta na túto problematiku pri strate 70 vlasov denne, väčšie sa pohybuje v rozmedzí od 150 do 250 vlasov. Diagnózu alopécia môže potvrdiť predovšetkým vyšetrenie u odborníka, najčastejšie dermatológa. „Vykonáva sa obhliadka pacienta (vizuál), anamnéza, krvný rozbor, rozbor hormónov a trichogram, ktorý však nie je nevyhnutný. Diagnózu by mal stanoviť skúsený klinický lekár, nie nejaký samozvaný trichológ, ktorý vo väčšine prípadov predáva len ‚zázračné‘ vodičky,“ upozorňuje MUDr. Hajduk.

Najprv konzervatívna liečba

Pri miernom vypadávaní vlasov podľa neho postačí zmeniť životný štýl. Vyhýbať sa treba panike a nadmernému stresu. Pomôže tiež kontrola hladiny hormónov štítnej žľazy, pohlavných hormónov a vitamínu D3. „Pri nadmernom vypadávaní vlasov sa používa konzervatívna liečba, pričom transplantácia vlasov sa využíva až na vrchole ochorenia. V rámci konzervatívnej liečby sa používa liečba svetlom, laserom, PRP, aplikácia peptidových preparátov. U mužov sa používa účinná látka finasterid. Upozorňujem, že nemá cenu používať rôzne mastičky u mužov, a ak áno tak v limitovaných prípadoch.“

Transplantácia nie je strašiak

Samotná transplantácia sa robí v lokálnej anestézii, podobne ako u stomatológa. „Počas prvej časti zákroku leží pacient na bruchu alebo boku 1 – 3 hodiny. Odoberá sa existujúci vlasový porast o veľkosti 0,62 mm. Nerobí sa to skalpelom, takže nezostávajú žiadne jazvy. Po prestávke pacient už sedí v kresle, urobí sa mu finálny náčrt novej vlasovej pokrývky a v anestézii sa kreuje miesto výsadby vlasov po dobu tridsiatich minút. Výsadba trvá 1 – 3 hodiny,“ pokračuje vedúci lekár kliniky. Po dvadsiatich minútach pacient odchádza domov. Nasleduje trojdňový pokojný režim a po približne dvoch týždňoch od operácie sa môže pacient vrátiť späť do aktívneho života. Plný výsledok transplantácie vlasov sa prejaví do jedného roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #vitamíny #plešatosť #zdravé vlasy #vlasová výživa #vypadávanie vlasov #alopécia #MUDr. Peter Hajduk

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...