Rebelka sveta módy, Vivienne Westwood, má 80! Jej originálne modely hviezdy milujú

Britskej návrhárke Vivienne Westwoodovej, ktorá sa narodila 8. apríla 1941, sa právom hovorí kráľovná aj rebelka sveta módy.

08.04.2021 06:00
Herečka Pamela Anderson (vľavo) a dizajnérka... Foto: ,
Herečka Pamela Anderson (vľavo) a dizajnérka Vivienne Westwood spoločne pózujú pred prehliadkou Westwoodovej v Paríži.
debata

V nastupujúcej ére punku v 70. rokoch minulého storočia ju preslávili bundy postriekané sprejom, spínacie špendlíky, žiletky, zipsy alebo psie obojky. Od nich sa „matka punku“, ktorá sa podieľala napríklad na tvorbe image kapely Sex Pistols, neskôr prepracovala až k róbam dýchajúcim rokokom či pre ňu typickým koketným korzetom.

Topmodelka Bella Hadid počas prehliadky... Foto: SITA/AP, Vianney Le Caer
Topmodelka Bella Hadid počas prehliadky Vivienne Westwood v Paríži predviedla odvážny model. Topmodelka Bella Hadid počas prehliadky Vivienne Westwood v Paríži predviedla odvážny model.

Niekdajší učiteľka na základnej škole mala k móde blízko vždy, navrhovala napríklad vlastné šperky a na svoju prvú svadbu si ušila vlastné šaty. Manželstvo s Derekom Westwoodom, z ktorého vzišiel syn Ben, ale vydržalo len tri roky. Na začiatku 70. rokov sa pre Westwoodovú stalo osudné stretnutie s vtedajším študentom umenia a anarchistom Malcolmom McLarenom. S neskorším manažérom Sex Pistols sa dala dohromady profesne aj v súkromí, narodil sa im syn Joseph Corr.

Speváčka Camila Cabello v kreácii Vivienne...
Speváčka a herečka Mary J. Blige v róbe od...
+6Herečka Allison Janney prišla v kreácii...

Čoskoro potom, čo sa dali s McLarenom dokopy, už šokovala šatami vyrobenými z vriec na odpadky a ozdobené reťazami. Kapela Sex Pistols zlosťou aj provokatívnym duchom prispela k profilovaniu hnutia punk, rovnako ako Westwood svojimi kreáciami. Uznávaná rebelka sveta módy zaradila do svojich kolekcií aj spodnú bielizeň, ktorá sa nosila navrchu, tričká s viditeľnými švami, sukne s vypchávkami na dolnom okraji alebo topánky s vysokými podrážkami zvané brikety.

Herečka Elisabeth Moss v kreácii od Vivienne... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Herečka Elisabeth Moss v kreácii od Vivienne Westwoodovej. Herečka Elisabeth Moss v kreácii od Vivienne Westwoodovej.

Westwood sa dočkala rady pôct od svojich kolegov, v roku 2006 jej kráľovná Alžbeta II. udelila za zásluhy o módu druhý najvyšší stupeň Rádu britského impéria. Westwood pritom patrí k ľuďom, ktorí neváhajú komentovať politiku a svoj názor dávať najavo veľmi usilovne. Na prehliadkach sa snažia obracať pozornosť k téme klimatických zmien, vlani v lete sa zase nechala zavrieť do vtáčej klietky, aby podporila zakladateľa serveru Wikileaks Juliana Assangea, ktorému hrozilo vydanie z Británie do USA.

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Vivienne Westwood

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...