Odborníčka radí, ako pripraviť pleť na slnečné lúče

Po zime si žiada pokožka lepšiu starostlivosť. S príchodom jari sa totiž ukazujú prvé slnečné lúče, ale aj nedokonalosti pleti. Pigmentovým škvrnám, vráskam či suchej pokožke môžeme dať zbohom vďaka šikovným radám.

27.03.2021 10:00
jablko, pokožka, žena, starostlivosť Foto:
Správna starostlivosť spočíva v každodennom čistení pleti, a to ráno a večer.
debata

Pozor, vychádza slnko

„Pleť by mala byť po zime v dobrej kondícii pripravená na prvé slnečné lúče. Pokiaľ metabolizmus pokožky funguje správne, docielime to, že naša pleť bude odolná pred vznikom pigmentových škvŕn, bude hydratovaná a s dostatočným množstvom elastínu,“ vysvetľuje v rozhovore pre Pravdu šéfka bratislavského kozmetického salónu BABOR Beauty Spa Simona Hegyiová. Elastín je podobne ako kolagén bielkovina, ktorá sa vytvára v pokožke najmä v mladom veku. S pribúdajúcimi rokmi jej množstvo klesá, čo sa môže prejaviť vráskami.

Pleť si žiada na jar viac pozornosti

Ako hovorí popredná slovenská kozmetička, na to, aby sme mali pleť v dobrej kondícii je potrebné sa o ňu starať počas celého roka, a to nielen doma, ale aj za pomoci odborníkov z kozmetických salónoch. V zimných mesiacoch sa podľa nej sústreďuje starostlivosť o pleť na odstraňovanie vrchnej časti pokožky pomocou peelingu s obsahom alfa-hydroxylových kyselín (AHA kyseliny). Okrem toho sa zvyšovali nároky na používanie prípravkov s vitamínom C, ktorý naštartoval tvorbu kolagénu. Na jar je starostlivosť o pleť odlišná a zabúdať preto netreba na dobre mienené rady skúsených kozmetičiek. „S prichádzajúcimi slnečnými lúčmi musíme prestať používať produkty s vitamínom C, keďže ide o kontraindikáciu so slnečným žiarením. Nesmú sa rovnako používať žiadne AHA kyseliny. Správna starostlivosť spočíva v každodennom čistení pleti, a to ráno a večer. Nezabúdajme, že produkt na čistenie pleti musí byť zvolený na daný typ pleti. Môžeme preto zvoliť oleje, mlieka, gély, peny a, samozrejme, na dočistenie pokožky pleťovú vodu, ktorá zvyšuje jej hydratáciu,“ zdôrazňuje Simona Hegyiová.

Aký je postup pri starostlivosti?

Na dôkladne očistenú pleť aplikujeme sérum alebo ampulky. Pokračujeme krémom na tvár, pričom ošetríme aj krk a dekolt. „Očné okolie natierame ráno a večer očným krémom. Dva až trikrát týždenne používame masky a peeling. Raz do mesiaca je potrebné navštíviť kozmetický salón, kde odborníci presne diagnostikujú pleť a vyberú vhodné ošetrenie pokožky. Rovnako odporučia správnu starostlivosť na doma,“ pokračuje šéfka kozmetického salónu. Na rozdiel od zimných mesiacov môžeme na jar používať namiesto hustých krémov prípravky s ľahšou konzistenciou. Pozor si treba dať aj na prvé slnečné lúče. „V tomto období začíname s používaním krémov s SPF faktorom, ale iba ráno. Neexistuje jednoznačná odpoveď, čo konkrétne po zime používať, keďže každá pleť je iná, v inej kondícii. Existujú teda ľudia, ktorí majú po zime vynikajúci stav pleti a na druhej strane aj takí, ktorí sa o pleť nestarali, nepoužívali vhodné produkty a potrebujú ju nakopnúť.“

Pokožka sa nám poďakuje

Vďaka tejto starostlivosti sa pokožka rýchlejšie regeneruje, hydratuje a zbavuje odumretých kožných buniek. Odborníčka vysvetľuje, že pleť, z ktorej nie sú odstránené odumreté kožné bunky, nedokáže vstrebať krém či sérum. Zvýšenú pozornosť pokožke by mali venovať aj vyššie vekové kategórie ľudí. S pribúdajúcim vekom dochádza k spomaleniu obnovy buniek, čo má za následok pomalšiu regeneráciu, zníženie tvorby kolagénu a elastínu. Ďalším faktorom, ktorý ovplyvňuje kvalitu pokožky je prostredie, v ktorom žijeme a pracujeme, stres a životný štýl. „Stretávam sa často s tým, že ľudia si sami zle ohodnotia pleť a začnú si kupovať nesprávne produkty, ktoré vôbec nie sú pre nich vhodné. Správnou starostlivosťou dokážeme spomaliť proces starnutia pleti a udržať kožné bunky v dobrej kondícii. Pleť, o ktorú sa dobre staráme má oveľa väčšiu obranyschopnosť, vyzerá zdravo, nemá pigmentové škvrny či rozšírené póry. Preto osobne odporúčam starostlivosť o pleť konzultovať s odborníkom,“ uzatvára Simona Hegyiová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #pleť #pokožka #vrásky #pigmentové škvrny #UV žiarenie

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...