Americká legenda či nafúknutá bublina? Hilfigera titulovali všelijako, s triumfom slávi 70!

Možno nepatrí medzi tvorcov výnimočnej módy, ale jeho meno pozná azda aj malé dieťa. Aj po bezmála tridsiatich rokoch od založenia jeho vlastnej značky sa móda Tommyho Hilfigera stále teší záujmu širokej verejnosti.

25.03.2021 11:00
debata
Dizajnér Tommy Hilfiger a jeho manželka Dee... Foto: SITA/AP, Charles Sykes
Medzi hosťami benefičného večera nechýbal ani dizajnér Tommy Hilfiger a jeho manželka Dee Hilfiger. Dizajnér Tommy Hilfiger a jeho manželka Dee Hilfiger.

Známy americký návrhár sa narodil 23. marca 1951 (a teda je už pár dní čerstvý sedemdesiatnik) v Elmire v štáte New York. Nadšenie pre odev ho sprevádzalo od mladosti a už ako osemnásťročný investoval svoje vtedajšie úspory, ktoré činili sumu 150 dolárov, do otvorenia prvého vlastného obchodu pod názvom People's Place. Vtedy sa ešte ako tovar predávali kúsky, ktoré s kamarátom vozili do mestečka priamo z New Yorku. Hilfiger však nebol spokojný s podobou dizajnu jednotlivých odevov a tak začal s vlastným navrhovaním.

Záber z roku 2002 ukazuje jeden z typických...
Modelka Gigi Hadid na prehliadke Tommyho...
+21Modelka na prehliadke Tommyho Hilfigera v roku...

Jeho prvý obchod síce skrachoval, ale to talentovaného obchodníka, ktorý svoju pozornosť nasmeroval k estetike športovej módy, kúskov zo školských uniforiem či takzvanému preppy-štýlu, neprekážalo. Po krachu sa rozhodol presídliť do New Yorku, kde v roku 1979 vznikla jeho ďalšia značka Tommy Hill.

Až o pár rokov neskôr získal dôležitého investora, ktorý mu pomohol s realizáciou jeho sna – založenia spoločnosti Tommy Hilfiger Corporation. Ich cesty sa neskôr rozišli a obchodné zázemie firmy tiež zmenilo. Do histórie vošli prvé reklamy, ktoré značka Tommy Hilfiger prezentovala na takých viditeľných miestach ako Times Square. V nich sa Hilfiger označoval za ďalšieho veľkého amerického dizajnéra po menách ako Bill Blass, Ralph Lauren či Calvin Klein. A predstavil aj svoje typické logo v červeno-bielo-modrej farebnosti.

Modelka Bella Hadid v kreácii Tommy Hilfiger. Foto: SITA/AP, Alastair Grant
Modelka Bella Hadid v kreácii Tommy Hilfiger. Modelka Bella Hadid v kreácii Tommy Hilfiger.

Hoci pôvodne sa Hilfigerova tvorba pohybovala najmä v mantineloch inšpirácie módou univerzitných klubov s ich košeľami, nohavicami nazývanými chinos, bundami do pása či vestami a polo-tričkami, ktoré prinášal v žiarivých farebných kombináciách, skutočný prelom pre Hilfigera znamenal až začiatok 90-tych rokov. Vtedy do svojich kolekcií začal výdatným spôsobom implentovať aj štýl hudobných žánrov v rámci odevnej estetiky. Okrem toho sa netajil inšpirovaním u hviezd ako bol James Dean, Grace Kelly či Steve McQueen a Farrah Fawcett.

Za veľkú časť popularity vďačí hip-hopu a jeho predstaviteľom, ktorí si obľúbili športové kúsky v nadrozmerných veľkostiach, či už išlo o mikiny s logom, teplákové súpravy alebo výrazné široké džínsy a nohavice na traky. Keď sa raper Snoop Dogg v roku 1994 objavil v jeho mikine v šou Saturday Night Live, odevný kus sa za pár dní úplne vypredal.

Zaujímavosťou je, že okrem nadšencov a priaznivcov sa neskôr dočkal Hilfiger aj kritických reakcií. Niektorí afroamerickí predstavitelia šoubiznisu ho vinili z využívania symbolov rapovej komunity pre vlastný prospech a profit bez hlbšieho kontextu či záujmu o ich život. Každopádne, v roku 1995 sa Hilfiger, ktorého módna elita a kolegovia dlho zaznávali (a mnohí tak stále robia), stal dizajnérom roka pre pánske kolekcie. V roku 1996 potom svetu predstavil prvú ženskú kolekciu.

Dizajnér Tommy Hilfiger a herečka Zendaya... Foto: SITA/AP, Michel Euler
Dizajnér Tommy Hilfiger a herečka Zendaya spoločne uzavreli prehliadku Tommy Now v Paríži. Dizajnér Tommy Hilfiger a herečka Zendaya spoločne uzavreli prehliadku Tommy Now v Paríži.

Počas svojej kariéry spolupracoval aj s mnohými osobnosťami hudobnej scény. Na jeho prehliadkach sa objavili raperi Diddy či Coolio, ale aj speváčka Zendaya či pretekár Lewis Hamilton. Otec piatich detí je druhýkrát ženatý, jeho manželkou sa v roku 2008 stala Dee Ocleppo. Prvou bola Susie Cirona, s ktorou tvorili pár dvadsať rokov. Čerstvý sedemdesiatnik Hilfiger svojou estetikou ovplyvnil aj ženskú módu, viac si pozrite v našej galérii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #dizajn #štýl #Tommy Hilfiger #jubileá hviezd

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...