Móda ovládla Paríž aj napriek covidu! Dior, Chanel či Givenchy - to najlepšie z týždňa módy

Ani pandémia vírusu covid-19 nezastavila parížsky týždeň módy, ktorý sa v stredu skončil vo francúzskej metropole.

11.03.2021 11:58
debata (1)
Modelka na prehliadke značky Givenchy -... Foto: Courtesy of Givenchy
00036-Givenchy-RTW-Fall-21 Modelka na prehliadke značky Givenchy - kolekcia Jeseň-Zima 2021.

Modelky sa tento rok neprechádzali po prehliadkových mólach v sálach plných divákov, ale napríklad po zámku vo Versailles alebo v priestoroch vyhlásenej diskotéky.

Milovníci módy to všetko sledovali doma na svojich obrazovkách. Za niekoľko dní sa verejnosti predstavili novinky dámskej módy pret-a-porter z dielne 92 módnych značiek.

Krásne dievčatá v lesklých aj priesvitných úboroch ležérne odhodili kabáty a vydali sa na cestu po súkromnom klube Chez Castel v Saint-Germain-des-Prés, medzi pohovkami potiahnutými červenou látkou. Presne tak vyzerala tohtoročné módna prehliadka značky Chanel, ako ju koncipovala Virginie Viard, nástupkyňa Karla Lagerfelda na čele značky. Vzdala tak hold dobám, keď sa modelky samy líčili a obliekali. V kolekcii sa objavilo aj lyžiarske oblečenie vo francúzskych národných farbách alebo s motívom snehových vločiek.

Modelky na prehliadke značky Chanel - kolekcia...
Modelky na prehliadke značky Givenchy...
+3Modelky na prehliadke značky Christian Dior -...

„Táto kolekcia je kombináciou dvoch vplyvov: nálad zimných športov, ktoré milujem, a istej idey parížskeho štýlu cool a chic, od 70. rokov po súčasnosť,“ vysvetlila Viard.

Značka Dior svoju prehliadku v štýle ženských hrdiniek z rozprávok zasadila do zrkadlovej galérie zámku vo Versailles. Dlhou chodbou plnou odrazov a zlatej výzdoby sa prechádzali ženy, ktoré vyzerali ako moderná verzia Červenej čiapočky alebo Alenky v ríši divov. V zostrihu, ktorý si môžete pozrieť nižšie, boli zachytené tiež tanečnice v priliehavých úboroch, ktoré presne kopírujú ich postavy.

Modelka na prehliadke značky Chanel, ktorú... Foto: Courtesy of Chanel
Chanel Modelka na prehliadke značky Chanel, ktorú nakrútili v klube Chez Castel - kolekcia Jeseň-Zima 2021.

Kvôli technickým ťažkostiam so strihom videa sa prehliadka Dior vysielala s niekoľkodňovým oneskorením, presne na Medzinárodný deň žien. V sprievodnom texte k videu Dior pripomína, že ako rozprávky písali slávni spisovatelia, teda muži, bolo ich rozprávanie dlhé storočia takmer výhradnou doménou žien, píše AFP. Prehliadky s modelkami, no bez divákov a prezentované prostredníctvom predtočených krátkych filmov predstavili aj renomované značky Balmain či Hermés, dizajnér Rick Owens či dizajnérka Isabel Marant a ateliér Givenchy.

Na poslednej menovanej zaujala aj Meadow Walker, dnes 22-ročná dcéra zosnulého herca Paula Walkera. Šou Givenchy bola jej veľkým módnym debutom. Už tradične týždeň módy uzatvárala značka Louis Vuitton, ktorá prehliadku zorganizovala (tiež bez publika) v priestoroch jedného z krídiel múzea Louvre.

Na jednej z prehliadok predsa len diváci zblízka sledovali skutočné modelky. Tie sa prechádzali medzi radmi zaparkovaných áut, ktoré osvetľovali improvizované mólo. Francúzsky módny dom Coperni pripravil drive-in prehliadku na športovom štadióne v Paríži, hostí priviezli usporiadatelia v elektromobiloch. Tento privilegovaný zážitok však mala len hŕstka novinárov a internetových „influencerov“, na štadióne bolo celkom 36 áut, píše Madame Figaro.

Prehliadka značky Chanel

Prehliadka značky Christian Dior

Prehliadka značky Givenchy

Prehliadka Louis Vuitton

Prehliadka Rick Owens

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Givenchy #Dior #Paríž #Louis Vuitton #Chanel #týždeň módy

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...