Farby Ríma, luxus v detailoch, kožušiny s druhým 'životom': To je nová kolekcia Fendi!

Po ostrosledovanom debute s kolekciou haute couture sa dizajnér Kim Jones predstavil aj s novou ready-to-wear. Samozrejme, pod hlavičkou talianskeho luxusného domu Fendi. Stredajšia prehliadka priniesla niekoľko výnimočných momentov.

25.02.2021 10:00
debata
Modelka na prehliadke kolekcie Fendi Jeseň/Zima... Foto: ALDOCASTOLDI/FENDI
Fendi Jeseň/Zima 2021/2022 Modelka na prehliadke kolekcie Fendi Jeseň/Zima 2021/2022. Išlo o debutovú ready-to-wear kolekciu od britského dizajnéra Kima Jonesa, ktorý však už má za sebou aj tvorbu kolekcie haute couture.

Kolekcia jeseň-zima 2021 bola prvým príspevkom Jonesa do komerčného a predajného portfólia talianskeho ateliéru s bezmála storočnou históriou. Výsledkom bolo niekoľko naozaj ľúbivých, no pritom rafinovaných odevných kreácií, na prvý pohľad ultrapredajných doplnkov v podobe kabeliek či čižiem a, samozrejme, nechýbali ani kožušiny. Aj s nimi Jones prekvapil.

Jeden z najvýraznejších lookov prehliadky bol po zem siahajúci kožuch z líšky, ktorý však nevznikol v dielňach špičkových kožušníkov z „nového materiálu“. Išlo o kožušinu upcyklovanú, ktorá už bola v minulosti použitá (foto hore). Ako poznamenal Luke Leitch, redaktor z portálu Vogue, citujúc samotného Jonesa, pracovať s kožušinovým materiálom, ktorý už raz prešiel procesom výroby, nie je vždy jednoduché. Tí najlepší odborníci svojho remesla, s ktorými značka spolupracuje, však majú radi výzvy. Potvrdzujú to posledné desaťročia opakovane. Či už spôsobom spracovania kože a kožušín, neustálymi inováciami vo výrobnom procese a najnovšie už aj cestou upcyklácie.

Prehliadka kolekcie Fendi Jeseň/Zima 2021/2022....
Prehliadka kolekcie Fendi Jeseň/Zima 2021/2022....
+9Prehliadka kolekcie Fendi Jeseň/Zima 2021. Išlo...

Celá prehliadka sa niesla v neutrálnych tónoch, ktoré na jednej strane odrážali kľúčovú farebnosť značky Fendi od jej počiatkov a zároveň boli farbami mesta, v ktorom Fendi vzniklo. Tóny hnedej, béžovej, mramorovej bielej či čiernej alebo čokoládovej sú aj farbami Ríma.

Na jednej strane mestsky praktická, na druhej veľmi zvodná, v strihoch sexy a ženská – tak pôsobila kolekcia najmä v prvkoch ako boli puzdrové či akoby zavinovacie šaty, ale tiež nohavice a sukne s vysokým pásom, alebo elastické šaty lemované strapcami. Strapce sa stali aj jedným zo signifikantných prvkov práce s kožušinovým materiálom. Lemovali kabáty alebo sa objavovali ako asymetrický dekoratívny detail. Jones mixoval jemný satén, hodváb s kašmírovými a vlnenými úpletmi. Popri klasickej kožušine nechýbali ani tzv. „shearling“ bundy.

zväčšiť Prehliadka kolekcie Fendi Jeseň/Zima 2021. Išlo... Foto: FENDI
Fendi Jeseň/Zima 2021 Prehliadka kolekcie Fendi Jeseň/Zima 2021. Išlo o debutovú ready-to-wear kolekciu od britského dizajnéra Kima Jonesa, ktorý však už má za sebou aj tvorbu kolekcie haute couture.

Na šatách či pančuchách nechýbalo logo, ktoré vzniklo ešte v roku 1981 a ktoré v tom čase vytvoril pre Fendi dizajnér Karl Lagerfeld. Práve pod jeho taktovkou sa talianska firma vzmohla a stala z malej rodinnej firmy jednou z najslávnejších európskych a svetových značiek.

Toto bremeno, samozrejme, nie je jednoduché pre žiadneho dizajnéra. Jones však už pri kolekcii haute couture naznačil, že sa neľaká odkazu slávneho predchodcu, ale zároveň dokáže priniesť aj vlastnú víziu modernej luxusnej módy pre ženu 21.storočia. Vzhľadom na fakt, že doteraz sa realizoval primárne ako návrhár pánskych kolekcií (stále tvorí pánsku líniu pre Dior, v minulosti Louis Vuitton), to je nepochybne tiež dôvod na potlesk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kolekcia #kožušina #Fendi #Kim Jones #jeseň-zima 2021

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...