12 trendov, 54 inšpirácií! Jar a leto sa budú niesť v znamení týchto trendov

Hoci módny priemysel utrpel v uplynulom roku výrazným spôsobom a dopady pandémie bude cítiť ešte dlho, kolobeh sa nezastavil. Aj na túto sezónu sa dizajnéri zhodli na mnohých kľúčových trendoch.

22.02.2021 06:00
debata
TREND: Neóny mesta aj dediny
AKO SA NOSÍ:...
TREND: Výstražné znamenie
AKO SA NOSÍ:...
+9TREND: Ramenatá armáda
AKO SA NOSÍ: Nosia sa...

Jar a leto 2021 mnohí vnímali s optimizmom a nádejou, že sa situácia zlepší. Aj preto sa ešte na jeseň do kolekcií prepracovali živšie farby, výrazné vzory či napríklad sexy hravé prvky v podobe podprsenkových to­pov.

Rovnako sa však v móde odráža aj to, čo spoločnosť (ktorej súčasťou sú aj dizajnéri) prežívala aj prežíva. Pozoruhodné bolo uvedomiť si, koľko kolekcií priniesli čistú bielu farbu, nielen ako farbu nepopísaného papiera a nového začiatku, ale istým spôsobom aj poctu tým, ktorí mesiace trávili v nemocniciach starostlivosťou o pacientov.

Estetika rovnošaty a úboru dostala trendovejšiu podobu, ale základná inšpirácia je často neprehliadnuteľná. Dopad pandémie sa objavil napríklad aj vo vzoroch. S nimi niektoré módne brandy nakladali opatrne a keď sa už objavili, často pôsobia akoby rozpité na papieri či pozorované spoza skla. Hádajte, prečo asi?

Áno, do módy sa skrátka pretaví aj lockdown či stopka, ktorú spoločnosť dostala na mnohých frontoch. Netreba sa však báť, dámska móda je v prvom rade (aj so všetkými vplyvmi a motívmi) vkusná, nápaditá, elegantná, ale aj športová, mladistvá a moderná či inšpirovaná retrom. Jednoducho absolútne pestrá. Výber toho, čím sa môžete inšpirovať prinášame v našom polročnom špeciáli vybraných trendov a jednotlivých inšpirácií k nim. Všetky nájdete hore v galérii, tu je aspoň výber troch z nich.

Nemocnica v uliciach mesta

zväčšiť TREND: Nemocnica v uliciach mesta AKO SA NOSÍ:... Foto: SITA/AP, koláž: Pravda
trend, móda, jar-leto 2021, čo sa nosí TREND: Nemocnica v uliciach mesta AKO SA NOSÍ: Prítomnosť snehobielej či krémovej farby v nás často vyvoláva dojem sterilného zdravotného odevu. Sestričkovská rovnošata však nezostala len v našej hlave, je to aj výrazná inšpirácia módy. Výsledkom sú košeľové šaty s golierikmi, modely s predným zapínaním či jednoduchým strihom s áčkovou sukňou. Mnohokrát doplnené aj funkčnými detailmi vreciek a "priehradok" v odeve. KTO JU ODPORÚČA: Dior, Bora Aksu, Vien, Max Mara.

Dáma s prekvapením

zväčšiť TREND: Dáma s prekvapením AKO SA NOSÍ: Aj vy... Foto: SITA/AP, koláž: Pravda
pjimage 3 TREND: Dáma s prekvapením AKO SA NOSÍ: Aj vy máte občas pocit, že dámska móda je príliš načančaná, možno prehnane romantická a akcentujúca až príliš práve ženskú slabosť? Dámou sa však dá byť aj v modernejšej verzii šiat, s modernými detailmi či prekvapivými (športovými, funkčnými či pánsky ladenými) prvkami. Tak môžete napríklad elegantnú mestskú sukňu spojiť s bomberovou bundou alebo mikinou či obliecť si nežné vzorované šaty s neprehliadnuteľným "art-piece" sakom. KTO JU ODPORÚČA: Max Mara, Salvatore Ferragamo, Vien

Za sklom maľované

zväčšiť TREND: Za sklom maľované AKO SA NOSÍ: Vzory... Foto: SITA/AP, koláž: Pravda
trend, móda, jar-leto 2021, čo sa nosí TREND: Za sklom maľované AKO SA NOSÍ: Vzory akoby zahlmené, rozostreté, pozorované neostrým zrakom či akoby za sklom. Áno, takto pôsobia potlače v mnohých kolekciách - možno tak trochu odrážajúc fakt, že mnoho mesiacov dizajnéri tiež strávili zatvorení počas lockdownov doma a svet vnímali len z diaľky a spoza okien. KTO HO ODPORÚČA: Fendi, Kenzo, Chanel,

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #trend #čo sa bude nosiť #jar-leto 2021

+ Odhodlanie prináša výsledky, nevzdávajte sa.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto sa nebojte o to čo bude...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...