Kurkuma je skvelá nielen do jedla! Čo sa stane, ak ju použijete na pleťovú masku?

Kurkumu mnohí využívajú na dochutenie jedál. Nielenže dodá pokrmu "šmrnc", ale zároveň má aj pozitívne účinky na organizmus, v ajurvédskej medicíne kurkumu považujú doslova za všeliek.

14.02.2021 13:00
korenie, kurkuma Foto:
Namiešajte si z kurkumy pleťovú masku.
debata

Kurkumín, látka obsiahnutá v kurkume, ako prírodný antioxidant znižuje hladinu cholesterolu v prevencii aterosklerózy, ale aj hladinu krvného cukru. Denná konzumácia kurkumy znižuje aj množstvo prozápalových látok v ľudskom tele.

Možno ste však kurkumu doposiaľ nevnímali ako prírodný skrášľovací prostriedok. A predsa má aj takéto využitie, je skvelá aj pre našu pokožku. Pleťovú masku z kurkumy si vyrobíte doma za pár minút. Exotické korenie z Indie je skutočným posilňovačom krásy, pokožku robí pružnou a napätou.

Ako na to?

Zmiešajte štipku kurkumy, plnotučného bieleho jogurtu a medu. Zmes premiešajte, kým nevznikne jednoliata hmota, ktorú potom naneste na vyčistenú pleť. Masku nechajte pôsobiť až 20 minút, potom ju zmyte vlažnou vodou a osušte si tvár.

Pozor! Kurkumín obsiahnutý v kurkume zafarbuje veľmi intenzívne veci na žlto, preto si počas nanášania masky dávajte pozor na oblečenie. Aj vaša pokožka bude mať po maske žltkastý nádych, ten však veľmi rýchlo zmizne. Vhodné preto je nanášať masku večer, pred spaním, kedy sa už nechystáte medzi ľudí.

Prečo je maska účinná?

Kurkumín je považovaný za prírodný prostriedok proti starnutiu, pretože vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam zachytáva voľné radikály.

Kurkuma má tiež antibakteriálny a protizápalový účinok, preto môže pomôcť najmä pri pokožke so sklonom k ​​tvorbe drobných vyrážok.

Masku tvoria spolu s kurkumou jogurt a med – jogurt vyhladzuje a zvlhčuje pokožku, med pôsobí dezinfekčným a antibakteriálnym účinkom. Med navyše obsahuje aj aminokyseliny, ktoré stimulujú produkciu kolagénu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pleťová maska #kurkuma

+ Pozor, čo dnes zjete, škodíte tým svojmu žalúdku a črevám.
Čas na zmenu kariéry? Nasledujte svoje srdce a...

+ Budete sa cítiť výborne, najlepšie na prechádzke so svojím psíkom.
Nestrácajte nádej, pokračujte ďalej v sne o...