Koniec podpätkov? Ich predaj rapídne klesol, ženám viac zachutili tenisky

Ortopédi a podológovia majú možno dôvod na radosť. Menší však platí pre výrobcov najznámejšej dámskej obuvi - lodičiek na vysokom podpätku.

12.02.2021 06:30
debata
Tenisky majú stále viac miesta v dámskom... Foto: archív značky
desigual-17 MARINA 21SWVWB01000 3970 Tenisky majú stále viac miesta v dámskom šatníku. Vizuál z jarnej kolekcie značky Desigual, ktorá okrem odevov tiež predáva prevažne športovo ladenú obuv.

Áno, asi sa domnievate správne – reč je o skutočne výraznom prepade predaja dámskej obuvi tohto typu. Ako informovala stránka Glossy, v druhom štvrťroku minulého roka bol zaznamenaný až 71 percentný pokles predaja topánok na podpätku. Celkovo potom rok 2020 sa niesol v znamení viac ako dvadsaťpercentného poklesu predaja dizajnérskej obuvi, ktorej väčšiu časť tvoria práve podpätkové kreácie.

Keďže v prvom prípade hovoríme o období štartu prvej vlny pandémie, tieto čísla asi až tak neprekvapia. V období záveru marca, apríla a mája minulého roku veľká časť populácie sedela a pracovala z domu, v mnohých krajinách platil zákonom nariadený lockdown. Situácia sa trošku zlepšila v lete, no následné mesiace, ktorých vývoj sa prirodzene ťahá až do dnešných dní, opäť predaje podpätkových kúskov zastavili.

Situácii určite nepomáha ani fakt, že pokles predajnosti lodičiek, sandál, ale aj členkových topánok a čižiem na podpätku hlásili viacerí výrobcovia ešte pred pandémiou v roku 2020. Trendom sa stal luxusný komfort a do pracovnej garderóby, najmä vo väčších miestach výrazným spôsobom zasiahla popularity luxury sportswear či leisurewear.

Dámske lodičky Dune, v predaji za 255 libier.
Dámske lodičky Christian Louboutin, za 575 eur...
+7Dámske lodičky Emma Willis Next, predávajú sa...

Mnoho žien, ktoré denne chodili do práce, začali nosiť športovejšie ladené kúsky od prémiových značiek, na nohách sa namiesto lodičiek objavovali stále častejšie tenisky a v lete zase nazúvacie šlapky. Mimochodom, rok 2020, ale aj ten pred ním hlásili obrovskú popularitu sandál a šlapiek podobných tým, ktoré vyrába nemecká firma Birkenstock (možno aj preto nedávno vznikol netradičný produkt – viac tu).

Niektoré obchodné domy boli nútené pristúpiť k rekonštrukcii svojich oddelení s obuvou a dať viac priestoru teniskám či pohodlným mokasínam a koženej obuvi na plochej podrážke, podpätky naopak dostali priestoru menej. Udialo sa to aj napriek tomu, že práve lodičky či sandále na podpätku považujú mnohí za najpríťažlivejšiu obuv pre dámsku nohu. Podpätok totiž nohu tvaruje a predlžuje, mení celkové držanie tela. Väčšina odborníkov zo zdravotníckeho prostredia však upozorňuje na negatívne následky častého a dlhého nosenia podpätkov, od bolesti chrbta, opuchu nôh a deformácie prstov až po úrazy, ktoré sú spojené s labilnou obuvou.

Ako cituje portál InStyle.com niekoľko žien, ktoré posledné mesiace strávili doma a do práce zvykli nosiť podpätky, väčšina z nich tvrdí, že sa k tejto obuvi plánuje vrátiť, akonáhle to bude možné. Skupina zástupkýň nežného pohlavia, ktorá si zvykla na komfortnejšie (a čoraz lepšie a často elegantne vyzerajúce) tenisky, je však tiež pomerne početná. Nuž, vybrať si musíte samy. My k tomu pridávame 10 tipov na lodičky na podpätky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predaj #pokles #lodičky #podpätok #koronavírus

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...