Šaty nie sú márnivé, menia náš pohľad na svet! Takto Fendi očarila módou couture

Nie je až také náročné zaujať módnou prehliadkou v časoch, keď sa takmer žiadne nekonajú. Talianskej značke Fendi sa to však podarilo nielen pre rozhodnutie jednu zorganizovať. Išlo o dlhoočakávaný debut pod krídlami talianskeho brandu pre britského dizajnéra Kima Jonesa.

28.01.2021 14:49
debata
Topmodelka Kate Moss na prehliadke Fendi Haute... Foto: FENDI
05 FENDI COUTURE SS 21 Topmodelka Kate Moss na prehliadke Fendi Haute Couture - kolekcia Jar-Leto 2021.

Návrhár, ktorý má bohaté skúsenosti z práce pre Dior či Louis Vuitton a venoval sa predovšetkým pánskej móde, sa tentoraz prezentoval ako tvorca superluxusnej kolekcie haute couture. V Paríži v stredu ponúkol devätnásť modelov, ktoré sú súčasťou kolekcie Jar-Leto 2021 a pomohli mu pritom tie najznámejšie mená a tváre modelingu.

Herečka Demi Moore na prehliadke Fendi Haute...
Modelka na prehliadke Fendi Haute Couture -...
+23Topmodelka Bella Hadid na prehliadke Fendi...

Na móle sa predviedli niekdajšie supermodelky Naomi Campbell, Christy Turlington či Kate Moss, okrem nich to však bola aj herečka Demi Moore, topmodelka Bella Hadid či herečka a niekdajšia modelka Cara Delevingne.

Slávne mená neboli jediným lákadlom. Ako sa Jones dokáže popasovať s kolekciou couture a špecifickým materiálom – kožušinou, s ktorou Fendi pracuje, bolo pre mnohých druhou dôležitou časťou hádanky. Za ústredný motív bol zvolený román Orlando od Virginie Woolfovej s prvkami cestovania v čase a stierania binárnych rozdielov medzi pohlaviami, takže časopriestor sa deformuje a nádherná ženskosť a mužská androgýnnosť sa objavujú ako pohyblivé spektrum na výber namiesto vrodenej skutočnosti.

Niekdajšia supermodelka Christy Turlington na... Foto: FENDI
15 FENDI COUTURE SS 21 Niekdajšia supermodelka Christy Turlington na prehliadke Fendi Haute Couture - kolekcia Jar-Leto 2021, ktorá sa konala v Paríži.

Literárne ozdoby nadväzujúce na tento román sa objavujú v celej kolekcii – niektoré vo forme knihových kabeliek v kovovej väzbe, občas sú riadky textu napísané na malých perleťových kabelkách alebo kožených čižmách. Úryvky z listov, ktoré si počas známosti trvajúcej niekoľko desaťročí napísali Virginia a jej platonická milenka Vita, nahlas čítali priatelia a rodina Fendi na hudobnom podklade skladby, ktorú pre módnu prehliadku zložil hudobný skladateľ Max Richter.

Jednotlivé odevy inšpirovali tiež fresky či mramorové palety, ktoré Jones roky pozoroval vo vidieckom sídle Charleston v Sussexe – základni literárnej skupiny Bloomsbury. Mramor sa stal kľúčovou zložkou vizuálneho jazyka kolekcie a bol viditeľný na tkaných žakároch a hodvábnych róbach, ale tiež prostredníctvom intarzovaných kožušín a prvkov s ručne vyšívanými perličkami.

Topmodelka Naomi Campbell na prehliadke Fendi... Foto: FENDI
19 FENDI COUTURE SS 21 Topmodelka Naomi Campbell na prehliadke Fendi Haute Couture - kolekcia Jar-Leto 2021, s ktorou pre značku debutoval Kim Jones.

Ďalším zo základných zdrojov kolekcie bola vlastná história značky Fendi. Zamatové stuhy na vintage kabelke dostali nový vzhľad, kaligrafické monogramy prevzaté z poslednej kolekcie Karla Lagerfelda pre Fendi boli vyperličkované na čižmách. Význam rodiny – pokrvnej či zvolenej, sa oslavuje v celom výbere, ktorý modeluje kolekciu, každý je predstavený v sklenej vitríne pretvorenej na vlastnú miestnosť.

„Módny dom Fendi predstavuje remeselnú kvalitu najvyššieho kalibru a je hlavne o rodine,“ uviedol vo vyhlásení pre médiá Jones, ktorý rodinnú myšlienku ešte podporil obsadením pokrvne previazaných tvárí na móle. Slávnu Kate Mossovú tak doplnila jej dcéra Lila Grace a Christy Turlingtonovú sprevádzal jej synovec James.

Prehliadka Fendi sa ako jedna z mála konala v reálnom čase v stredu 27. januára v Paríži, no diváci na internetových kanáloch už mali možnosť vidieť upravený záznam. S videami predstavenia kolekcií couture sa prezentovali počas uplynulých dní aj značky Christian Dior, Chanel či Valentino. Viac si pozrite nižšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krása #móda #Paríž #haute couture #kožušina #Fendi #Virginia Woolfová

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...