Bez divákov, s ohňostrojom nápadov! Toto sú pánske kolekcie Prada a Fendi

Pandémia trvá už bezmála rok a jej vplyvy sú výrazné aj v módnom priemysle. Napriek tomu, že úvod januára patrí pánskej móde a prehliadkam nových kolekcií, uskutočnilo sa ich veľmi málo.

20.01.2021 09:30
debata
Model na prehliadke pánskej kolekcie Fendi -...
Model na prehliadke pánskej kolekcie Fendi -...
+21Model na prehliadke pánskej kolekcie Fendi -...

Medzi značky, ktoré sa rozhodli priniesť klasickú podobu prezentácie módy v podobe prehliadkového setu a manekýnov oblečených v nových kreáciách, sa zaradili značky Fendi a Prada. Oba talianske módne domy pripravili kompletnú módnu šou, ktorú mohli sledovať ľudia v uliciach talianskych miest alebo pri obrazovke počítača či laptopu.

Samozrejme, zástupcovia značiek následne materiály distribuovali aj vybraným médiám po celom svete, nechýba medzi nimi ani redakcia Pravda.sk. A aké teda vlastne sú trendy pánskej módy na sezónu jeseň a zima 2021/2022 podľa dvojice známych producentov módy? Viac vám poodhalí galéria s vybranými obrázkami, ale tiež možno pár slov o jednotlivých kolekciách.

FENDI

Model na prehliadke pánskej kolekcie Fendi -... Foto: FENDI
Model na prehliadke pánskej kolekcie Fendi - sezóna Jeseň/Zima 2021/2022. Model na prehliadke pánskej kolekcie Fendi - sezóna Jeseň/Zima 2021/2022.

Takpovediac z tmy do plného farebného spektra sa uberala prezentácia pánskej kolekcie Fendi. Žiarivá pestrofarebná paleta so smaragdovými, rumelkovočervenými, šafranovožltými, oranžovými, červenofialovými, kobaltovomodrými a tmavomodrými plochami sa vynímala na čiernom, béžovom a uhľovočiernom podklade, Multifunkčnosť a formy sú spojítkom celej kolekcie s obojstranným oblečením do práce a uvoľnenými siluetami vrchného oblečenia. Zimné kabáty a trenčkoty s opaskom z kašmírového flanelu, saténu, pruhovanej kožušiny a jahňaciny navodzujú útulný pocit „ako v župane“.

Priečne prešívanie dodalo objem jednotlivým kusom odevov – od predĺžených sák s veľkými šatkami na golieroch až po pulóvre, košeľové saká a krátke nohavice. Elegantné prvky „otočené na rub“ pozostávajú z rozobratých panelov odhaľujúcich vypchaté podšívky s logom FF. Do kolekcie poskytol niekoľko umeleckých psychedelických diel aj londýnsky tvorca Noel Fielding.

Kolekcia doplnkov k pánskej kolekcii FENDI jeseň/zima 2021 –2022 hýrila žiarivou farebnou paletou tejto sezóny. Celoplošným spracovaním farebne zladenej kože, matného saténu a kovových súčastí bol vytvorený efekt zintenzívnenia farby na siluetách Baguette a plochých nákupných tašiek. Na povrchu miniatúrnych cestovných tašiek sa objavuje koža s reliéfnym pruhovaným vzorom a monogramom FF, rovnako ako sa objavuje aj na plecniakoch či malých taškách prepásaných cez hruď. Kabelka Baguette z luxusnej kože je vertikálne zväčšená alebo zmenšená na priestrannú tašku alebo puzdro na karty so závesným remienkom, kým grafické umelecké prvky Noela Fieldinga zdobia Peekaboo a tašku s prackou FF zo zrnitej teľacej kože.

PRADA

Model na prehliadke pánskej kolekcie Prada -... Foto: Monica Feudi/PRADA
Model na prehliadke pánskej kolekcie Prada - sezóna Jeseň/Zima 2021/2022. Model na prehliadke pánskej kolekcie Prada - sezóna Jeseň/Zima 2021/2022.

Kolekcia pánskeho oblečenia jeseň-zima 2021/2022, ktorú spolutvorila Miuccia Prada a Raf Simons, si zakladá na intímnom a osobnom želaní kontaktu, našej túžby po výmene a nadväzovaní vzťahu. Základom všetkého je jednotlivec: ľudské telo a jeho sloboda. Potreba cítiť, potešenie z hmatateľnosti vedie k úprave povrchovej textúry a textilu. Žakárové úplety a kože s geometrickým vzorom, ktoré odrážajú pojem senzorickej stimulácie, sú kombinované s nylonovými materiálmi, buklé tvídmi a klasickými rebrovanými pleteninami v tradičných aj neočakávaných farbách.

Priestory, v ktorej sa prehliadka odohrávala, navrhli Rem Koolhaas a ateliér AMO, sú definované tabuľami z mramoru, živice, sadry a umelej kožušiny. Príťažlivé a zvodné, môžu predstierať, že sú interiérové aj exteriérové, tvrdé aj mäkké, teplé aj chladné: obidve tieto možnosti umožňujú absolútnu slobodu výkladu a prejavu. Podobný dvojitý prejav sa odráža aj v zobrazení samotného tela – prostredníctvom oblečenie je zmenšené, minimalizované v štruktúre. Logickým záverom je návrat k telu: kombinézy kombinované žakárovou farbou vytvárajú efektívnu „druhú kožu“, ktorá slúži na vymedzenie postavy v dynamickom pohybe. Niektoré boli navrhnuté samostatne: v iných odevoch sa používajú na vytvorenie základnej vrstvy pod sakami a oblekovými nohavicami či vrchným odevom v podobe kabátov, bomberov.

Jednoduché a dvojradové kabáty sú postavené na priamych líniách; bomberové bundy sú veľkorysé. Odevy vyrobené z kože a buklé, lemované geometrickými žakarmi, sú zmyselné – vytvárajú topografiu pocitu, ktorú si vychutnáva samotný nositeľ. Farba a vzor vzrušujú oko; povrchy lákajú na dotyk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #objem #trend #kožušiny #kolekcia #Prada #Fendi #pánska móda #jeseň-zima 2021

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...