5 televíznych hitov, ktoré inšpirujú váš šatník! Ryšavými tónmi, nehou aj retro vplyvom

Možno aj vy ste posledné mesiace strávili pozeraním početnej televíznej produkcie. Konieckoncov, dlhé zimné večery v spojení s lockdownom k tomu doslova zvádzajú.

11.01.2021 06:18
Herečka Nicole Kidman na zábere zo seriálu Mala... Foto:
Herečka Nicole Kidman na zábere zo seriálu Mala si to vedieť z produkcie HBO.
debata

Okrem pútavých príbehov sú však mnohé seriály aj vizuálnou inšpiráciou. Konieckoncov, kedysi tisíce žien po celom svete kopírovali štýl Rachel Greenovej v podaní Jennifer Anistonovej z Priateľov, alebo chceli mať účes a nosiť džínsy a topy ako Brenda Walshová z Beverly Hills 90210.

Časy sa nemenia, menia sa len projekty a treba tiež dodať, že mnohé z nich sú skutočnou pastvou pre oko, keď príde na vizuálne stvárnenie, vizáž hlavných hrdinov, ich kostýmy a úpravu. My sme vybrali z päťky navýsosť aktuálnych titulov, ktoré môžu byť inšpiráciou pre mnoho žien (a prípadne aj pánov).

Mala si to vedieť (HBO)

Seriál The Undoing dal znovu priestor austrálskej rodáčke Nicole Kidmanovej. Tentoraz prekvapila návratom ku svojim koreňom. Plavé kadere totiž nahradil ryšavý odtieň. Nie, nie je to hrdzavo oranžová farba, s akou sa herečka narodila, prítomnosť sýtejšej červenej jej dodáva ženskejší a dospelejší nádych. Kostýmy sú však prispôsobené tejto vizáži. Kidman strieda sýte a teplé farebné tóny – od vínovej, cez medenú, zlatú a platinovú až po fialovú či odtiene zelenej. Ak sa dá niečím v tomto seriáli inšpirovať, nepochybne to bude práve farebnosť odevov a úprava zovňajšku. Seriálová krimidráma z produkcie HBO nastavila na rok 2021 trend návratu intenzívnych a živých farieb.

Herečka Anya Taylor-Joy na zábere zo seriálu...
Herečka Nicole Kidman na zábere zo seriálu Mala...
+3Hlavní hrdinovia zo seriálu Bridgerton z...

Dámsky gambit

O tom, že ryšavé tóny sú v kurze, svedčí aj úprava hrdinky hitu z produkcie Netflix pod názvom The Queen's Gambit. Hlavná herečka Anya Taylor Joy je síce pôvodne blondínka, ale pre seriál nechala upraviť svoj vzhľad výraznou farbou aj signifikantným účesom – krátkym mikádom s ofinou. Obdobie 50-tych rokov, v ktorom sa seriál odohráva, mixuje rozkvet módy povojnových čias vo výrazných vzoroch a zvodnej siluete so zvýrazneným pásom. Hoci hlavná hrdinka je skôr dievčenskejšia a rebelskejšia (objavuje sa v károvanom vzore, čiernej, hnedej či sýtych temných tónoch), jej vizuál, osviežený aj pastelmi, nariasenými sukňami či puzdrovými a áčkovými líniami je vábivý a hravý. Retro inšpirácia sa doslova núka – bez problémov ju zapojíte aj do obliekania roku 2021.

Bridgerton

Azda najväčší hit záveru roka, seriál, ktorý si pozrelo za prvý týždeň 63 miliónov divákov, je skutočnou pastvou pre oči. Kostýmy síce neodrážajú verne éru, v ktorej sa príbeh odohráva – je to však zámer. Ide o aktualizačný moment, ktorým sa kostýmová dizajnérka Ellen Mirojnick, sa snažila priblížiť príbeh mladšiemu a súčasnému divákovi. Hoci vo všeobecnosti hrá obrazovka žiarivými farbami a vzormi, materiálmi ako je brokát, satén, hodváb či čipkované detaily, jednotlivé postavy sa farebne líšia. Od hlavnej hrdinky si môžu dnešné dámy vziať napríklad inšpiráciu v podobe pastelovej belasej, púdrovej a striebornej farebnosti, nežnej empírovej siluety a rozkošných detailov v podobe ozdôb vo vlasoch či jemných šperkov. Ďalšie postavy potom zaujmú napríklad opulenciou vzorov a doslova prekvapujúcou krikľavosťou.

zväčšiť Hlavní hrdinovia zo seriálu Bridgerton z... Foto: Netflix
Hlavní hrdinovia zo seriálu Bridgerton z produkcie Netflix. Hlavní hrdinovia zo seriálu Bridgerton z produkcie Netflix.

Normal People

Seriál zo súčasnosti ponúka aj veľmi súčasný pohľad na módu mladej generácie. Príbeh odohrávajúci sa v írskom prostredí zaujme funkčnou striedmosťou školských uniforiem, ktoré hrdinovia striedajú so športovými odevmi v podobe teplákových súprav, búnd na zips a šortiek či denimu s klasickými tričkami s golierikom. Hlavná hrdinka v podaní Daisy Edgar-Jonesovej (mimochodom, veľmi pôvabný má aj účes), ktorej pozíciu odlišuje v rámci seriálu aj jej sociálne zázemie, sa potom objavuje v hrejivých a luxusných pleteninách, ktoré však pôsobia nedbalo a ležérne. Kombinuje ich s džínsami alebo šortkami.

Herečka Meryl Streep (na snímke s kolegom... Foto: SITA/AP, Melinda Sue Gordon/Netflix via AP
Film Review The Prom Herečka Meryl Streep (na snímke s kolegom Jamesom Cordenom) na zábere z muzikálu The Prom.

The Prom

Posledným projektom, ktorý je hodné spomenúť, je muzikál The Prom. Hoci nejde o seriál, jeho farebná a zvýraznená umelecká farebnosť a ĺa Broadway sa premieta aj do odevov hlavných hrdinov. Jednou z inšpirácií si rozhodne zaslúži byť herečka Meryl Streep, ktorej by ste sotva hádali nad sedemdesiat. Krátky šmrncovný účes z červenkastých vlasov (áno, opäť je tu tá červená) jej pristane. Kostýmy k nej potom ešte viac zvýrazňujú jej extrovertnú a samoľúbu umelekcú osobnosť, ktorá rada púta pohľady. Zamat, sýte a intenzívne tóny červenej, kráľovskej modrej či fialovej alebo dokonca jasnej žltej. To všetko je skvelým príkladom módy pre zrelšie dámy. A nemusia byť ani z Broadwaya.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šaty #móda #seriál #inšpirácia #HBO #Hulu #Netlflix

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...