Jej "malé čierne" preslávila Audrey Hepburn, ikonický kostým zasa Jacqueline Kennedy

Stroho elegantná Coco Chanel začala ženy obliekať inak.

11.01.2021 09:00
JF Kennedy, atentát, Oswald Stachan Foto:
Prezident Kennedy s manželkou Jacqueline po prílete do Dallasu. Na sebe má kostým Chanel.
debata

Jednoduchosť a eleganciu módy 60. rokov 20. storočia má na svedomí jedno dievča z francúzskeho vidieka, ktoré sa stalo kráľovnou módy. Gabrielle Bonheur Chanel dokázala spojiť obchodný talent s tvorivou odvahou. Obliekala Hollywood aj manželky prezidentov. Zažila slávu i odsúdenie kvôli kolaborácii s Nemcami a nakoniec triumfálny comeback. Zomrela pred polstoročím, 10. januára 1971, osamelá, ako bola kedysi v detstve.

Jej modely mali dokonalý strih aj proporcie. Vo svojej dielni otvorila cestu „športovej“ dámskej móde pre voľný čas, do ktorej vniesla prvky z pánskeho šatníka. Vymyslela nápadité klobúčiky, námornícky kabátik, skladanú sukňu, dámske pyžamá a štvorradové perlový náhrdelník. Do módy zaviedla úplet, do tej doby považovaný iba za materiál pre výrobu bielizne. A svoje kreácie, vrátane svetrov a námorníckych nohavíc, aj sama nosila.

Slávna dizajnérka Coco Chanel. Foto: Profimedia.sk
Coco Chanel Slávna dizajnérka Coco Chanel.

Jej „malé čierne“ puzdrové šaty bez goliera a manžiet, ktoré tak preslávila Audrey Hepburn, vraj prinútili francúzskeho návrhára Paula Poireta k povzdychu, že „ženy teraz vyzerajú ako telegrafné stĺpy“. A na jej módnych prehliadkach manekýnky defilovali stroho, bez hudby, len s číslami v ruke. Coco tvrdila, že prehliadka nemá nič spoločné s divadlom.

Návrhárka, pokladaná za kľúčovú osobnosť v oblasti tvorby šatníka modernej ženy, sa narodila 19. augusta 1883 a vyrástla v kláštornom sirotinci. Jeho strohosť si preniesla aj do ďalšieho života, s výnimkou milencov, o ktorých sa hovorilo, že ich strieda rovnako ako módne štýly.

Herečka  Audrey Tautou stvránila slávnu... Foto: SITA/AP, Shizuo Kambayashi
Audrey Tautou Herečka Audrey Tautou stvránila slávnu návrhárku vo filme Coco Chanel.

Počas prvej svetovej vojny slávila prvý veľký úspech so šatami košeľového strihu, ktoré sa nosili bez korzetu, len prepásané v páse či na bokoch. A ruské obdobie jej tvorby v 20. rokoch ovplyvnilo priateľstvo s kniežaťom Dmitrijom Romanovom, kedy čerpala inšpiráciu z byzantských tkanín. „Čím viac čiernej, tým viac Chanel,“ hovorilo sa na sklonku 20. rokov v období art deco, kedy tento štýl aj vystúpenie Josephine Baker inšpirovali ďalšiu kolekciu.

Jej parfum Chanel No. 5 tiež vznikol v dvadsiatych rokoch. Na jej podnet ho vyvinul chemik Ernest Beaux. Ako prvá nechala použiť umelé prísady a dala parfumu svoje meno. Pri jeho vymýšľaní sa inšpirovala vôňami, ktoré ju sprevádzali detstvom a mladosťou – mydlo, citróny, kvety čerešní, jazmín, kosatec, santalový olej či vanilka. Číslo päť vraj zase bolo jej šťastné.

Sama si navrhla aj svoje logo v podobe dvoch prepojených písmen C, ktoré okrem ikonického parfumu zdobia aj šperky a kabelky z jej návrhárskej dielne.

Začiatkom 30. rokov nahradila čiernu lady dáma v bielom saténe. Jej obľúbené farby pre denné odevy boli biela, šedá, béžová, čierna a červená. Pri večerných toaletách potom pastelové tóny a biela a čierna. Ale aj ružová, ktorá sa stala, v podobe kostýmu Jacqueline Kennedyovej, aj svedkom tragickej udalosti v Dallase. Neskôr, s novým z radu partnerov Coco, vojvodom z Westminsteru, nastúpilo anglické obdobie, odvážne kombinácie tvídov s hodvábnymi blúzkami a s baretami.

Počas druhej svetovej vojny sa jej vďaka kontaktom s nemeckou okupačnou mocou podarilo dostať sa do vedenia jednej továrne na parfumy. Po dobytí Paríža spojencami odišla do Švajčiarska a zdalo sa, že jej éra sa už skončila.

Ale ona si počkala, až odznela vlna romantizmu Christiana Diora, aby v roku 1954 predstavila novú kolekciu – tvídový kostým s odlišnými lemami a sukňou pod kolená.

Jej jednoduché modely módny priemysel uvítal. Začala znovu usilovne pracovať a dokázala vládnuť módnemu priemyslu ešte 17 rokov. Počas svojho života sa stala legendou. Na Broadwayi sa hral muzikál Coco s Katherine Hepburnovou v hlavnej úlohe. A v časoch jej najväčšej slávy vznikali v jej dielni aj mnohé kostýmy pre vtedajšie divadlo a film.

„V dvadsiatich má žena tvár, akú dostala od prírody, v päťdesiatich takú, akú si zaslúži,“ hovorila jedna z najznámejších módnych návrhárok 20. storočia, ktorá zomrela ako 88-ročná v parížskom hoteli Ritz, kde žila posledných 30 rokov. Jej kostým Chanel s krátkym sakom bez goliera a sukňou po kolená nosia vďaka jeho jednoduchosti, elegancii a kráse ženy na celom svete dodnes.

debata chyba
Viac na túto tému: #Coco Chanel #kostým #model #Audrey Hepburn

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...