Ktoré potraviny škodia krásnej pleti?

Viac vrások, viac rokov. Kvalitu pokožky tváre a jej starnutie ovplyvňujú sladkosti, alkohol, káva a dokonca vraj aj odstredené mlieko. Prečo si na tieto potraviny treba dávať pozor?

07.01.2021 09:30
kozmetika, salón, pokožka, masáž, ošetrenie Foto:
Pridaný cukor dokáže zvyšovať hladinu zápalových látok v ľudskom organizme.
debata

Zo sladkostí pribúdajú vrásky

Cukor. Slovo, z ktorého sa zbiehajú slinky. Pokiaľ si však často pochutnávame na sladkostiach v podobe zákuskov, koláčov, cukríkov a mliečnych čokolád, musíme byť na pozore. Pridaný cukor, ktorý tiež poznáme z našich cukorničiek dokáže zvyšovať hladinu zápalových látok v ľudskom organizme. Tento proces vedie k úbytku kolagénu a elastínu, dvoch bielkovín, ktoré sú kľúčové pre elasticitu pokožky. Ak množstvo týchto látok v tele klesá, dochádza k ochabovaniu a predčasnému starnutiu pokožky.

Biely chlieb opatrne, zakýva s cukrom

Zvýšené riziko akné hrozí pri nadmernej konzumácii bieleho chleba, rožkov, ryže či zemiakov, kde sa predpokladá vysoký glykemický index jedla. Podľa výskumov Cleveland Clinic jednoduché cukry prítomné v týchto potravinách spôsobujú výkyvy v hladinách hormónu inzulínu, ktorý je zodpovedný práve za štiepenie cukrov. Vyššie hladiny spomínaného hormónu vedú k vyčerpanosti pokožky a kruhom pod očami.

Mlieko radšej z overených zdrojov

Štúdia z Harvardskej univerzity potvrdila súvislosť medzi konzumáciou odstredeného mlieka a akné. Nepríjemné vyrážky, ktoré trápia najmä „násťročných“ vznikajú tiež z dôvodu zvýšeného príjmu hormónov, ktoré sa môžu nachádzať v kravskom mlieku. Spomínané umelé hormóny (steroidy) tak stimulujú produkciu mazových žliaz na tvári, čo sa prejaví nepríjemným leskom a nedokonalosťami pleti. Pri výbere mlieka je preto vhodné staviť na overených výrobcov.

Káva môže vyvolať aj stres pokožky

Šálka čierneho moku denne neuškodí, tri však už môžu narobiť problémy s pleťou. Káva obsahuje stimulačnú látku kofeín, ktorá povzbudzuje fungovanie hypofýzy. Vplyvom tejto reakcie dochádza k vyplaveniu stresového hormónu kortizolu do ľudského tela. Kortizol urýchľuje proces starnutia pleti a zároveň prispieva k tomu, že sa ťažšie zbavujeme nadbytočných kilogramov tuku najmä z oblastí pása a bokov. Namiesto kávy sa odporúča popíjať zelený čaj, ktorý obsahuje antioxidanty. Tie znižujú oxidačný stres v pokožke a prispievajú k udržaniu jej pružnosti a sviežosti.

Morské plody áno, ale s mierou

Krevety, mušle, morské ryby. Maškrty, ktoré obsahujú zdravé tuky, ale aj nadmerné množstvo minerálu jódu. Spomínaná látka je síce potrebná pre správne fungovanie štítnej žľazy a tým aj udržanie štíhlej línie, vo vyšších dávkach však zhoršuje kvalitu pleti. Niektoré štúdie potvrdzujú, že jód môže povzbudzovať tvorbu vyrážok. Zdvihnutým prstom pre pokožku je aj jej starnutie z dôvodu častej dehydratácie organizmu. K vyplavovaniu tekutín z tela prispieva nadmerná konzumácia alkoholu. Nedostatok tekutín sa prejavuje hlbšími vráskami, vysušenou a starnúcou pleťou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #pleť #pokožka #vrásky #starnutie pleti #zdravá pleť

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...