Modelky tmavej pleti dobyli móla aj v Brazílii. Nezastavila ich ani pandémia

Gloria Maria a Shirley odmalička snívali o tom, že budú predvádzať modely slávnych návrhárov, ale pre mladé čierne ženy boli prehliadkové móla v rasizmom presiaknutej Brazílii dlho neprístupné. Napísala o tom agentúra AFP.

28.12.2020 13:00
debata
zväčšiť Modelka Shirley Pitta na zábere z novembra 2020. Foto: NELSON ALMEIDA / AFP / Profimedia
Modelka Shirley Pitta na zábere z novembra 2020. Modelka Shirley Pitta na zábere z novembra 2020.

Ich sen sa však uskutočnil tento rok v novembri, na poslednej prehliadke Týždni módy v Sao Paule, ktorá je hlavnou módnou udalosťou v krajine. Bola to tentoraz celkom iná prehliadka: nielenže bola kvôli pandémii covidu-19 len virtuálna a bolo nutné ju sledovať na internete, ale podľa nového nariadenia musela byť najmenej polovica modeliek tmavej pleti.

Išlo o bezprecedentnú zmenu, ktorá bola možná vďaka činnosti združenia usilujúceho o rasovú rovnosť. Obom mladým ženám to umožnilo uskutočniť ich sen. Predtým módne domy nechávali vystúpiť na mólo len jednu alebo dve čierne modelky, uprostred blondínok s modrými očami, ako je slávna top modelka Gisele Bündchen. A to v krajine, kde viac ako polovicu populácie tvoria černosi alebo miešanci.

V Brazílii, ktorá ako posledná krajina Ameriky zrušila otroctvo až v roku 1888, ožili debaty o rasizme po smrti štyridsaťročného černocha Joaa Alberta Silveira Freitas, ktorého v novembri dobili na smrť bezpečnostní agenti v supermarkete v Porto Alegre. Fotografie útoku potom obiehali po sociálnych sieťach. Podľa Shirley Pittovej sa však rasizmus prejavuje v každodennom živote i tým, že v médiách nie je zastúpená populácia čiernej pleti.

{* embed="instagram" | caption="false" | src="https://www.instagram.com/p/CGiL0wRlX7Z/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading" *}
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Shirley Pitta (@shirleypitta_)

{* koniec-embed *}

„Dlho mi trvalo, než som nadobudla presvedčenie, že som pekná. V televízii som nikdy nevidela ľudí ako som ja,“ hovorí dvadsaťjedenročná Brazílčanka, ktorá už pózovala pre renomované časopisy ako je Vogue, Elle alebo Marie Claire. Jej príbeh modernej Popolušky upútal pozornosť médií: než bola v roku 2018 objavená, predávala mladá žena s krátkymi vlasmi ražniči v zoologickej záhrade vo svojom rodisku, meste Salvador de Bahia, spoločne s matkou.

„Pracovali sme každý deň, dokonca aj v nedeľu, od rána do večera,“ hovorí medzi dvoma prehliadkami. Keď bola malá, hanbila sa za svoje kučeravé vlasy. „Nosila som šatku, aby som ich zakryla,“ spomína. „Je dôležité, aby čierne deti pochopili, že to nie je problém, že naše vlasy sú krásne,“ zdôrazňuje.

Sedemnásťročnej Glorii Marii Siqueirovej síce ľudia hovorili, že by mohla byť modelkou, ale ona sama vo svoju budúcnosť v móde príliš neverila. „Myslela som, že to nikdy nedosiahnem. Neverila som si, nepripadala som si dosť pekná,“ hovorí dievča s afro účesom, ktorá teraz poskytuje interview v sídle medzinárodnej agentúry Ford v Sao Paule. „Dnes viem, že môžem dosiahnuť to, čo iné modelky,“ dodáva mladá Brazílčanka, ktorá od detstva obdivovala čierne topmodelky ako je Američanka Naomi Campbell alebo Austrálčanka sudánskeho pôvodu Adut Akech.

„Ľudia sa často považujú za menejcenných, pretože sú iní, a chcú sa podobať tradičným vzorom krásy. Nevedia, že práve tá odlišnosť ich robí jedinečnými,“ hovorí Gloria Maria. Shirley nemá v úmysle obzerať sa do minulosti. „Teraz, keď sme vstúpili do sveta módy, nie je na mieste myslieť na minulosť, je potrebné ísť dopredu,“ zdôrazňuje.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #kariéra #modelka #rasizmus #tmavá pleť

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...