Kozmetička radí: Aj v zime treba krém s UV faktorom

Červené líca od zimy? Môžu byť znamením prekypujúceho zdravia, ale aj problémov s pokožkou tváre. S príchodom zimy sa o pleť treba starať o čosi viac než počas iných ročných období. Odborníčka zo žilinského kozmetického štúdia LORA Radka Lončíková v rozhovore pre Pravdu hovorí aj o tom, či potrebujeme v zime krém s UV faktorom a aký typ pokožky si častejšie žiada peeling.

17.12.2020 15:00
V chladnejšom období roka čelí naša pokožka... Foto:
V chladnejšom období roka čelí naša pokožka dehydratácii.
debata

Ktoré faktory najviac ohrozujú ženskú pleť v zimnom období a v čom je nebezpečnejšie oproti iným ročným obdobiam?

Medzi hlavné faktory, ktoré vplývajú v zime na pokožku patria najmä slnečné žiarenie, teplota, vlhkosť a vietor. Vplyv slnečného žiarenia na pokožku sa stále veľmi dôkladne skúma. Skladá sa z ultrafialového, viditeľného a infračerveného žiarenia. Najväčší vplyv na pokožku má práve ultrafialové žiarenie. To počas dňa kolíše, ovplyvňuje ho totiž napríklad ročné obdobie, nadmorská výška či množstvo prachu v ovzduší. Ultrafialové svetlo je veľmi dôležité pri tvorbe vitamínu D, ktorý nám práve v zimnom období najviac chýba.

Je potrebné aj v zime chrániť pleť pre UV žiarením a prečo?

Je mylné myslieť si, že používať krémy s UV faktorom stačí iba cez leto, alebo iba keď svieti slnko. Práve v zimnom období je dôležité, hlavne pokiaľ pokožka trpí začervenaním alebo rozšírenými cievkami, aby sme vždy používali krém minimálne s ochranným faktorom 25. Práve UV faktor chráni našu pleť pred ultrafialovým žiarením a pri poctivom a pravidelnom používaní v akomkoľvek ročnom období a za každého počasia odďaľujeme príznaky starnutia a chránime pokožku pred kožnými dermatitídami. Práve v zime je naša pleť vystavená vetru a nízkej teplote. Vietor zosilňuje účinok ultrafialového žiarenia a preto tvár, ktorá je viac vystavená vetru bojuje s väčším výskytom vrások či popraskanými žilkami. Našu pleť ovplyvňuje aj teplota. Prestup zo zimy do tepla a naopak vystavuje pleť ťažkým skúškam. Je dôležité uvedomiť si, že práve pokožka na našej tvári je celý život vystavovaná nečistotám z ovzdušia, baktériám, slnečnému žiareniu, počasiu. Naše telo chránime oblečením, no tvár nie. Kolagénové a elastínové vlákna sa stenčujú a vytrácajú. Pleť bojuje s rôznymi kožnými problémami, vráskami, stratou elasticity. Preto je dôležitá prevencia a starostlivosť.

Už niekoľko mesiacov výrazne ovplyvňuje našu pleť aj rúško. Ako to vníma naša tvár?

Pokožka doslova trpí pod rúškami či respirátormi, ktoré intenzívne nosíme, aby sme chránili svoje zdravie. Myslím, že sme si na ochranné pomôcky zvykli a stali sa neoddeliteľnou súčasťou našich všedných dní. Pokožka však potrebuje dýchať, a keď jej to odoprieme začnú sa prejavovať kožné dermatitídy. Suchá a citlivá pleť sa dôsledkom zaparenia dráždi a vysušuje a naopak mastná pleť bojuje s vyrážkami, ktoré sa mnohokrát zapaľujú a pôsobia naozaj škaredo.

Aké najčastejšie problémy s pleťou majú podľa vašich skúseností ženy v zime?

Zo svojich dlhoročných skúseností a praxe viem, že je to práve vysúšanie pokožky. V zimnom období veľa žien trpí práve suchou pokožkou, tvorením šupiniek, prípadne červenými bolestivými suchými ložiskami. Samozrejme, nie sú zriedkavé ani rozšírené žilky. Tie sa skôr vyskytujú u žien vo vyššom veku.

Na čo pri ošetrovaní pleti netreba zabúdať?

Odporučiť ošetrenie je vždy veľmi individuálne. Záleží od typu pleti či závažnosti problému. Nemôžeme však zabudnúť pripomenúť veľmi dôležitý a zásadný krok. Bez ohľadu na to, aký typ pleti máme a či žena používa make-up, krém alebo sa nelíči vôbec, je dôležité vždy pleť odlíčiť alebo očistiť. Počas dňa sa nám nachytá na pleť veľa prachu, peľu, baktérií z rúk či zvyšky po rannom kréme. Ak chceme docieliť zdravú a sviežu pokožku na tvári aj v zimnom období, kedy je skúšaná najviac, správne čistenie je zásadný a dôležitý krok.

Čo treba robiť v prípade zmiešanej a mastnej pleti?

Ak hovoríme o zmiešanej a mastnej pleti, odporúčam aspoň raz do týždňa veľmi jemný peeling. Je dôležitý v zimnom období. Pleť je po ňom zdravšia, pevnejšia, schopná lepšie prijať ďalšie kozmetické prípravky. Pri suchej pleti je potrebné pracovať s peelingom opatrne. Tento typ pleti je veľakrát už na pohľad veľmi jemný a až priesvitný. Pokožka je tenká a pri častom používaní peelingu môžeme pokožku podráždiť. Peeling stačí používať raz za mesiac. Pri všetkých typoch pleti odporúčam používať tonikum. To nám vyváži PH pleti a upokojí akékoľvek podráždenie spôsobené vplyvom počasia. Na večer odporúčam použiť hydratačný krém a ráno krém s UV faktorom.

Ktorým výživným látkam by mali ženy venovať viac pozornosti a ktoré potraviny by mali viac konzumovať?

Nielen kozmetické ošetrenia a domáca starostlivosť sú v zimnom období dôležité. Práve v zime, kedy je málo slnka, je dôležité zásobovať telo vitamínom D. Okrem slnečného žiarenia ho vieme prijímať aj v strave. Dôležitosť tohto vitamínu už pochopili aj mnohé kozmetické spoločnosti, ktoré ho pridávajú do svojich krémov a pomáhajú tak prekonať obdobie chladných zimných dní a dopriať pokožke dokonalú starostlivosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kozmetika #pleť v zime #starostlivosť o pleť #UV faktor #Radka Lončíková

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...