Iba týchto 7 žien môže navštíviť pápeža v bielych šatách! Chcete poznať dôvod?

Nedávna návšteva slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej vo Vatikáne vyvolala veľkú pozornosť verejnosti. Niektorí čitatelia sa pozastavovali nad tým, prečo sa slovenská hlava štátu stretla s hlavou katolíckej cirkvi oblečená v čiernej...

16.12.2020 11:58
debata (68)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a pápež... Foto: TASR, Kancelária prezidenta SR
Vatikán SR Prezidentka Pápež Audiencia Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a pápež František počas súkromnej audiencie vo Vatikáne v pondelok 14. decembra 2020. Zuzana Čaputová bola neprehliadnuteľná v kreácii od Borisa Hanečku.

V tomto prípade je vysvetlenie celkom jasné. Čierny odev s dlhými rukávmi, zahaleným dekoltom a ideálne dĺžkou šiat pod kolená, doplnený závojom je predpísaným dress-code. Ide totiž o protokol, ktorý je nutné dodržať, pokiaľ ide o audienciu priamo na pôde Vatikánu (mimo Vatikánu sa môžu dámy obliecť voľnejšie) a platí takmer pre všetky ženy, ktorým sa táto príležitosť naskytne. Áno, dôležité je slovo takmer, pretože aj z pravidla existuje výnimka.

V roku 2015 sa pápež František stretol s...
Pápež František s luxemburským vojvodkom Henri...
+6Belgická kráľovná Paola (na snímke s manželom...

Má špeciálny názov a volá sa Privilège du blanc, čo v preklade znamená „privilégium bielej“ a umožňuje vybraným ženám obliecť si na návštevu k hlave katolíckej cirkvi aj biely odev. Výnimka je udelená len siedmim ženám, predstaviteľkám najznámejších európskych monarchií, ktoré sú tiež známe svojím blízkym vzťahom k rímsko-katolíckej cirkvi.

Cirkev ukotvila už pred mnohými dekádami v pravidlách možnosť „bieleho privilégia“ pre kráľovné Belgicka, Talianska a Španielska, veľkovojvodkyňu z Luxemburgu, princeznú z Monaka a princezné z rodu Savojských. Momentálne je vo svete len sedem žien, ktoré sa môžu po boku pápeža Františka postaviť počas súkromnej audiencie či verejnej bohoslužbe na pôde Vatikánu v bielom odeve. Ideálne so závojom.

Monacká princezná Charlene a jej manžel, knieža... Foto: SITA/AP, Filippo Monteforte
Monacká princezná Charlene a jej manžel, knieža Albert II pri stretnutí s pápežom Františkom v roku 2016 vo Vatikáne. Monacká princezná Charlene a jej manžel, knieža Albert II pri stretnutí s pápežom Františkom v roku 2016 vo Vatikáne.

Do zoznamu patrí bývalá španielska kráľovná Sofia a súčasná španielska kráľovná Letizia, belgická kráľovná Paola, manželka bývalého beglického kráľa Alberta II, jej nevesta, kráľovná Mathilde, ktorá je manželkou súčasného belgického kráľa Philippa. Ďalej v zozname tiež nechýby princezná Charlene z Monaka, veľkovojvodkyňa z Luxemburgu Maria Teresa a princezná Marina z Neapola.

Privilégium bielej sa neviaže na konkrétne osoby, ale na kráľovský titul, čo znamená, že napríklad manželka španielskeho kráľa Felipeho, kráľovná Letizia, mohla prísť k pápežovi odetá do bielej až v momente, keď sa stala španielskou kráľovnou.

V roku 2014 sa pápež František stretol so... Foto: SITA/AP, Alessandro Bianchi
V roku 2014 sa pápež František stretol so španielskym kráľom Felipem a jeho manželkož, kráľovnou Letiziou. Prekvapením bolo, že nemala na hlave závoj. V roku 2014 sa pápež František stretol so španielskym kráľom Felipem a jeho manželkou, kráľovnou Letiziou. Prekvapením bolo, že nemala na hlave závoj.

Ďalšie známe predstaviteľky európskych monarchií, medzi nimi napríklad zástupkyne Švédska či Dánska, musia rešpektovať pravidlá rovnako ako predstaviteľky štátov či političky alebo pozvané osobnosti. Na audiencii u pápeža sa tak v čiernom a so závojom, ktorý zakrýva vlasy, objavila napríklad Michelle Obamová, Melania Trumpová, dánska princezná Mary, švédska kráľovná a princezné, ale kedysi tiež princezná Diana.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová si na audienciu obliekla model od dizajnéra Borisa Hanečku, ktorý vznikal s ohľadom na protokol, pričom návrhár do šiat zakomponoval zaujímavý detail. Pre hlavu nášho štátu pripravil závoj v tvare Slovenska.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a pápež...
Prezidentka SR Zuzana Čaputová a pápež...
+3Prezidentka SR Zuzana Čaputová a pápež...
Prezidentka SR Zuzana Čaputová a prezident...
Prezidentka SR Zuzana Čaputová v šatách a...
+6Kandidátka na prezidenta SR Zuzana Čaputová...

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež #Biela #kráľovná Letizia #princezná Charlene #šľachta #Zuzana Čaputová #audiencia

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...