Haute couture talentovaného Jonesa má dátum premiéry: Čo pripravil pre Fendi?

Jednou z výkladných skríň najslávnejších módnych domov sveta sú prehliadky haute couture. Konajú sa len dvakrát ročne, no vždy sú veľkým lákadlom pre verejnosť aj médiá. Leto tohto roka im, bohužiaľ, neprialo.

15.12.2020 14:02
debata
zväčšiť Vizuál k pripravovanej prehliadke Fendi Haute... Foto: FENDI
FENDI SS21 Couture by KIM JONES photo by Paolo Roversi 2048x1366 Vizuál k pripravovanej prehliadke Fendi Haute Couture, ktorá bude zároveň debutom dizajnéra Kima Jonesa pod talianskymi krídlami, fotografoval Paolo Roversi.

Ani jeden zo známych módnych ateliérov sa v lete tohto roka nerozhodol prezentovať kolekciu haute couture klasickou módnou prehliadkou, čo spôsobilo najmä doznievanie dopadov prvej vlny koronakrízy. Pre lockdown v mnohých krajinách Európy, vrátane Francúzska a Talianska, sa práca na jednotlivých kreáciách zastavila.

Pre zainteresovaných azda ani nemusíme pripomínať, že odevy haute couture sú superluxusnou módou na mieru, ktorej výroba sa ráta na týždne či dokonca mesiace. Dlhé hodiny a dni vznikajú výšivky a dekoratívne detaily, ručne maľované látky, riasenie a plisovanie vytvárané špeciálnymi technikami či už samotný konštrukt odevu a jeho finalizovanie.

To bol aj hlavný dôvod, prečo sa kolekcie haute couture v sezóne Jeseň/Zima 2020 výrazne redukovali, čo do počtu kusov a prezentovali inak ako na klasickej prehliadke (napríklad značka Dior nakrútila minifilm, Valentino streamoval módny dokument a Chanel distribuoval fotografie do redakcií).

Dizajnér Kim Jones debutuje pre značku Fendi... Foto: Brett Lloyd
Dizajnér Kim Jones debutuje pre značku Fendi kolekciou haute couture. Dizajnér Kim Jones debutuje pre značku Fendi kolekciou haute couture.

Prvou lastovičkou, ktorá sa rozhodla znovu vrátiť kolobeh klasickej odevnej prezentácie couture do pôvodného stavu, nie je ani jeden zo spomenutých parížskych módnych domov, ale talianska módna značka s dlhoročnou tradíciou – Fendi. Práve jej zástupcovia v pondelok popoludní ohlásili ako prví, že plánujú uskutočniť prezentáciu novej kolekcie haute couture priamo v mekke módy – v Paríži.

Určite pôjde o očakávanú udalosť, aj preto, že len pred pár mesiacmi ateliér potvrdil meno nového kreatívneho šéfa, ktorý na stoličke vystriedal zosnulého Karla Lagerfelda. Stal sa ním renomovaný dizajnér Kim Jones, ktorý je považovaný za jeden z najväčších talentov súčasnosti a jeho rukopis a vízie pozná azda každý módny fajnšmeker z prác pre pánske kolekcie Louis Vuitton, Dunhill alebo aktuálne Dior.

Návnadou na veľkolepú premiéru Jonesa pod krídlami kožušníckej značky sú aj prvé fotografie, ktoré nafotil známy módny fotograf Paolo Roversi. Modelky Adwoa Aboah a Thatcher Thornton stelesňujú múzy kolekcie, ktorá ukáže nielen Jonesovu víziu pre Fendi, ale aj špičkové techniky spracovania materiálov (vrátane tých kožušinových). Premiéra kolekcie je naplánovaná na 27. januára v priestoroch parížskeho Palais Brongniart. Žiadne ďalšie detaily, ako bude prehliadka prebiehať, zatiaľ známe nie sú.

Talianska značka Fendi bola však aj v lete medzi prvými, ktoré zorganizovali tradičnú módnu šou v momente, akonáhle to bolo možné. Udialo sa tak za prísnych bezpečnostných pravidiel a pre Fendi prišli predvádzať aj slávne krásky ako Ashley Graham, Eva Herzigová či Yasmin Le Bon. Viac si môžete pozrieť tu.

Modelka Yasmin Le Bon bola jednou z legiend...
Česká modelka Eva Herzigová sa tiež objavila v...
+7Modelka na prehliadke značky Fendi v Miláne. V...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prehliadka #Paríž #haute couture #Fendi #Kim Jones

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...