Čaputová u pápeža v šatách od Hanečku! Hlavu jej zdobil závoj v tvare Slovenska

Slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú prijal na osobnej audiencii vo Vatikáne pápež František. Fotografie zo stretnutia však prinášajú aj ďalší pohľad na eleganciu slovenskej hlavy štátu. Bola neprehliadnuteľná.

14.12.2020 14:36
debata (71)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a pápež... Foto: TASR, Kancelária prezidenta SR
Vatikán SR Prezidentka Pápež Audiencia Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a pápež František počas súkromnej audiencie vo Vatikáne v pondelok 14. decembra 2020. Zuzana Čaputová bola neprehliadnuteľná v kreácii od Borisa Hanečku.

Na osobnú audienciu u hlavy rímsko-katolíckej cirkvi obliekol slovenskú prezidentku dizajnér Boris Hanečka. Držal sa protokolárnych pravidiel a volil čiernu farbu a veľmi tlmený vzhľad. Zároveň sa však neobával do návrhu puzdrových šiat z vlnenej zmesi pridať aj trochu drámy typickej pre jeho vlastnú tvorbu. Postarali sa o ňu výraznejšie ramená, architekturálne riešené nadýchané rukávy aj zamatové detaily.

Málokto pritom mohol vidieť aj detail, ktorý sa ešte podarilo dizajnérovi vpašovať do audienčného looku – závoj, ktorý mala Zuzana Čaputová na hlave, mal totiž tvar Slovenskej republiky. „Do jemného tylu vyšila Noémi Kolčáková Szakállová v ateliéri všetky väčšie mestá a lem závoja sa snažil presne kopírovať lem slovenskej hranice,“ prezradil pre Pravdu slovenský návrhár.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová a prezident...
Prezidentka SR Zuzana Čaputová v šatách a...
+6Kandidátka na prezidenta SR Zuzana Čaputová...

Podobný look si môžu čitatelia pamätať napríklad z nedávnej osobnej audiencie u pápeža aj v prípade bývalej prvej dámy USA Melanie Trumpovej či jej nevlastnej dcéry Ivanky. Čierne šaty a čierny závoj zahaľujúci vlasy je však protokolárna nutnosť pri osobnej audiencii vo Vatikáne a len niekoľko kráľovských rodín má od rímsko-katolíckej cirkvi výnimku, aby sa nemuseli obliecť do čiernej farby, ale naopak do bielej. Pokiaľ sa však koná stretnutie s pápežom na pôde Vatikánu, závoj je pre dámy povinný.

zväčšiť Vľavo: Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová... Foto: koláž: TASR/ archív Borisa Hanečku
pjimage Vľavo: Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová zahalená závojom od Borisa Hanečku. Vpravo závoj kopíroval tvar Slovenska.

Prezidentka doniesla pápežovi štyri veľké adventné sviece vyrobené v chránenej dielni ľuďmi zo znevýhodneného prostredia. Sviece vyrobili z recyklovaného materiálu, pretože téma klimatických zmien je blízka aj pápežovi. Darovala mu taktiež obraz Panny Márie, ktorá je patrónkou Slovenska. Od slovenských vedcov priniesla Čaputová do Vatikánu 10-tisíc PCR testov na koronavírus. „Pápež a Svätá stolica sa starajú aj o ľudí bez domova, majú nemocnicu, kde sa o nich starajú. Je to pre nich v tejto ťažkej dobe príspevok,“ vysvetlila hlava štátu.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a pápež...
Prezidentka SR Zuzana Čaputová a pápež...
+3Prezidentka SR Zuzana Čaputová a pápež...

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Boris Hanečka #dráma #čierne šaty #Zuzana Čaputová #audiencia

+ Na alkohol dnes zabudnite, zvoľte si dnes inú cestu.
Osviežte si myseľ a opakujte si čo už viete a k tomu sa...

+ Posilnite svoju imunitu zdravou stravou a odpočinkom.
Neočakávané príjmy vás potešia, buďte pripravený....