Tri tajomstvá ukážkovej pleti v zime: Toto by ste jej (ne)mali dopriať!

Naša pokožka v chladnom období roka zažíva poriadny nápor a často sa spája s celkovou zmenou kvality kože v daných podmienkach.

12.12.2020 00:00
kúpele, žena, wellness Foto:
Ak sa rada v zime kúpete, nezabúdajte pridať do vody olej a tiež telo nakrémujte po kúpeli.
debata

Dôvodom je, samozrejme, niekoľko faktorov. Medzi najčastejšie patrí výrazná zmena, ktorú koža zažíva striedaním chladného počasia vonku a prekúrených miestností v interiéri. Koža je menej hydratovaná, aj preto, lebo v zimnom období zvyčajne klesá náš denný príjem tekutín a potom je tu tiež cielená starostlivosť – niektoré produkty totiž fungujú v letnom období lepšie ako v zimnom a naopak. A výsledky na koži vidieť veľmi rýchlo.

Existuje tiež množstvo spôsobov ako koži pomôcť, alebo sa o ňu postarať. Ak by sme však mali vybrať tri konkrétne a možno tie najdôležitejšie – všetky z nich súvisia práve s vodou, ktorá sa stará o hydratáciu nášho organizmu a jeho najväčšieho orgánu – teda kože. Takže, myslite na toto:

1. Pitný režim je dôležitý

Nemusíte piť len vodu, ktorá zvyčajne je naším sprievodcom počas teplých letných dní, do dňa zaraďte aj vlažný ovocný či bylinkový čaj, prípadne si každé ráno pripravte veľký (pokojne pollitrový) pohár vody s citrónom. Prieskum ukázal, že práve v zime viacerým z nás klesá potreba pravidelného pitia. To však určite nie je správne, telo vodu potrebuje a malo by ju dopĺňať pravidelne v menších dávkach počas celého dňa. Jednou z možností je tiež technologická vychytávka v podobe smart fliaš. Tieto výrobky sú často spojené s aplikáciou v telefóne, ktorá vám hlási čas na pravidelný prísun tekutín. Zároveň zaznamenáva vypitý obsah počas dňa a čo je veľmi dôležité, tiež ho dokáže nastaviť – aspoň podľa základných parametrov, výška, váha, vek a rozsah dennej fyzickej aktivity.

2. Investujte do zvlhčovača vzduchu

Ak si vybrať ďalšiu technologickú vychytávku, ktorá môže pokožke pomôcť, potom je to kvalitný zvlhčovač vzduchu v miestnosti. Chladné počasie je pre pokožku skutočnou výzvou, pretože vlhkosť klesá v interiéroch, ale aj v exteriéri. Zvlhčovač vzduchu pomáhajú nielen lepšie dýchať, či napríklad zaspávať v teplej miestnosti (hoci úplne najsprávnejšie je neprekurovať zbytočne spálňu!), ale tiež sa podieľa svojím pôsobením zvyšovania vlhkosti v interiéri na regenerácii hornej vrstvy kožnej epidermy.

3. Premeniť vodu na olej

Napriek tomu, že predchádzajúce riadky sú o potrebe hydratácie a dôležitosti vody, platí tiež, že voda môže byť aj tým nesprávnym pomocníkom. Kedy? Ak s ňou príliš často čistíte pokožku, prípadne v nej trávite dlhé minúty či hodiny v rámci sprchovania alebo kúpeľa. Takýmto spôsobom totiž zbavujete vaše telo a kožu vlhkosti. Čistenie kože by ste teda mali absolvovať s prípravkami na olejovej báze či takými, ktoré chránia vašu kožu. Sprchovať sa alebo kúpať je rovnako dobré s prípravkami s obsahom olejov. Dôležité je tiež po každej hygiene kožu premastiť, či už pomocou mlieka, oleja alebo krému. Ideálne tak robte, kým je koža mierne vlhká.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #koza #pleť #zima #hydratácia

+ Pravidelné cvičenie zvýši vašu energiu a životný elán.
Osobný rozvoj vám otvorí dvere k novým príležitostiam....

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...