Vravel som si, že príbehy sú už minuté! Hanečka však našiel zmysel novej kolekcie

Uplynulé mesiace neboli ľahké pre svetový módny priemysel. A čo domáca slovenská scéna? Tá prežívala náročné chvíle rovnako, ak nie ešte viac. Spôsobov, ako predstaviť novú kolekciu, sa však dá nájsť niekoľko. Poradil si aj známy Boris Hanečka.

01.12.2020 07:00
debata
Dizajnér Boris Hanečka. Foto: archív Lukáša Krnáča
Dizajnér Boris Hanečka. Dizajnér Boris Hanečka.

Pred pár dňami slovenský dizajnér pozval zástupcov médií aj vybraných klientiek do nového ateliéru, kde bola v pláne premiéra jeho nových modelov. Hostia, ktorí miesto navštevovali v maličkých skupinkách a chránení rúškami, sa však dočkali inštalácie len niekoľkých kreácií. Ďalšie si mohli prezrieť na módnych skiciach.

„Navrhol som 25 siluet, ktoré sú vo forme módnej skice. Jedna séria je vymaľovaná, je to akoby módna ilustrácia. Druhú sériu tvoria kresby siluet s pridanou vzorkou látky, ktorú k modelu odporúčam,“ prezradil pre Pravdu Hanečka. Realizácie sa dočkalo sedem módnych kreácií. Najmä preto, aby návštevníci ateliéru a Hanečkova klientela mohli vidieť proces medzi kresbou, siluetou a hotovým odevom. Zo skíc sa však rozhodol tiež urobiť predajný artikel.

Ateliér slovenského dizajnéra Borisa Hanečku, o...
Detail na zapínanie šiat od Borisa Hanečku z...
+9Ateliér slovenského dizajnéra Borisa Hanečku, o...

„Kto nechce mať róbu alebo trebárs sako, lebo má pocit, že si ho nemá kam obliecť, tak si môžu zakúpiť skicu,“ vysvetlil Boris Hanečka. Dokonca pridal možnosť zbrusu novú v jeho tvorbe – športovejšie ladené mikiny. Pri tých sa zase jeho fanúšikovia dočkajú potlačí vybraných skíc a našitého kúska materiálu. „Je to taká hra – máte aj nemáte môj model. Plánujem ich uviesť do predaja v klasickej stupnici veľkostí, pravdepodobne dva rôzne strihy, uvažujem aj o modeloch pre mužov. Ale záleží, samozrejme od záujmu,“ naznačil do budúcnosti.

Hanečka pritom dlho uvažoval nad tým, či kolekciu vôbec pripraviť. „Voláme ju pracovne Kolekcia, ktorá sa nikdy nestala. Asi ako celá táto doba,“ nadhodil s humorom. Vážnejšie však už zdôraznil, že nebolo ľahké pripraviť pre neho niečo, čo sa nedočká klasickej odevnej prezentácie. „Stále som si hovoril, že všetky tie moje príbehy, ktoré som vkladal do kolekcií, boli akoby prázdne, minuté. Nepadli na úrodnú pôdu. Prišlo mi to zbytočné. Ak to nepredvediete na prehliadke, nemá to zmysel. Hľadal som ho veľmi dlho. Šiel som do podstaty mojej značky a chcel vytvoriť niečo, čo by bolo pochopiteľné aj bez módnej prehliadky,“ vysvetlil dizajnér.

Jedna zo skíc novej kolekcie slovenského... Foto: SUOVE
Jedna zo skíc novej kolekcie slovenského dizajnéra Borisa Hanečku, ktorá je zároveň predajná. Jedna zo skíc novej kolekcie slovenského dizajnéra Borisa Hanečku, ktorá je zároveň predajná.

Aj preto je výsledkom omnoho strohejšia móda, než na akú je Hanečkova klientela zvyknutá. „Išiel som do absolútne strohých línií, veľmi klasicizujúcej verzie môjho ja, až minimalizmu. Ale nápad zostal. Bolo to DNA, inšpirácia mojou krvnou skupinou – B negatív. Aj kvôli tomu je v kolekcii veľa modrých akcentov, lebo sa hovorí, že táto krv sa označuje za modrú. Je to taká mystika, samozrejme, ale údajne práve táto krv obsahuje viac medi ako železa. A ďalšia inšpirácia bola ležatá osmička, v ktorej som videl mašľu. Keď ju rozložím do detailov, je použitá napríklad ako rukáv na klasickom saku,“ opísal jednotlivé zdroje inšpirácie dizajnér.

Mesiace spojené s množstvom obmedzení a pandémiou koronavírusu sa podpísali na jeho dizajnérskom prístupe. „Vnímam ako čosi nové, že kolekcia je akoby nenarodená, v prenatálnom stave. Vôbec netuším, aký posun príde ďalej,“ zamyslel sa slovenský návrhár. „Robil som napríklad kostýmy pre divadlá, ale aj to je teraz zavretá cesta. Na kultúru akoby zrazu nebol čas alebo priestor, alebo nebolo na ňu myslené. Počujem to zo všetkých strán a je to dosť ťažké. Mrzí ma to. Keď skončil mor v antike, viete, čo prvé urobili tí, ktorí prežili? Postavili Askolepiove nemocnice a Dionýzove amfiteátre. Aby ľudia boli zdraví, ale zároveň nezvlčili,“ pokračoval.

zväčšiť Ateliér slovenského dizajnéra Borisa Hanečku, o... Foto: SUOVE
IMG 4003 Ateliér slovenského dizajnéra Borisa Hanečku, o ktorý sa delí s výtvarníčkou Soňou Michalákovou. Toto je jedna z ukážok jeho novej kolekcie, ktorej väčšina zatiaľ zostala na skicách.

„Nie sme štandardný štát, kde sa móda pohybuje podľa nejakých svetových meradiel. Ale napriek tomu sme prežili. Aspoň tak, ako sme prežili. Uvidíme, čo nám ešte doba prinesie, ale nevzdávam sa. Vďaka celému môjmu tímu sme niečo vytvorili. Povedali sme si, že nebudeme mať založené ruky. Pri zúčtovaní si budeme aspoň môcť povedať, že sme to skúsili,“ uzavrel Boris Hanečka.

Ako to vyzerá v jeho novom ateliéri a tiež ukážky vybraných skíc si môžete pozrieť v našej galérii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #novinka #Boris Hanečka #kolekcia #ateliér #skica #koronavírus

+ Vyberajte vhodný typ hydratácie práve pre svoju pokožku.
Šetrite, avšak si dávajte pozor na čom šetríte....

+ Nedávajte do seba kopu liekov, vaše telo s tým nie je OK.
Dnes toho budete mať na práci dosť, preto...