Vôňa vo sviečke ako dokonalý darček? Toto sú 3 dôvody, prečo! A máme aj tipy

Vôňa je skutočne osobná vec. Možno aj preto nie vždy padne na úrodnú pôdu, ak vyberáte parfum či toaletnú vodu pre niekoho ako darček. Lenže darovať vôňu je zároveň krásne gesto a možnosť tu existuje vždy.

27.11.2020 07:00
debata
Drevito orientálna vonná sviečka Burning for...
Limitovaná vianočná edícia z dielne značky...
+11Slávny výrobca sviečok Cire Trudon prináša do...

Jednou z nich sú nepochybne aj vonné sviečky, v ktorých sa spája viacero benefitov. Medzi tie najdôležitejšie patrí nasledovné:

Aromaterapia

Účinky pôsobenia vôní na našu náladu sú už dávno potvrdená vec. Kým z určitej vône sa môžete cítiť optimistickejšie a energickejšie, iná zase dokáže navodia atmosféru relaxu, upokojenia po hektickom dni. Sú vône, ktoré napríklad zmiernia bolesti hlavy či pri pravidelnom dýchaní uvoľnia stuhnuté svalstvo a redukujú stres a pocit akéhosi tlaku v tele.

Vône dokonca môžu pomôcť pri zaspávaní (pozor však pri vonných sviečkach, tie by mali horieť len vtedy, keď ešte bdiete!). Správna vôňa však dokáže tiež pomôcť ako súčasť pri meditácii alebo omnoho praktickejšie, navodiť atmosféru sviežosti a čistoty vo vašom byte. Stimulujúce vône sú skvelé napríklad aj pri cvičení, najmä v dnešných časoch, keď mnohí svoje aktivity (aj tie tréningové) presunuli medzi štyri steny svojho domova.

Interiérový dizajn

Ponuka trhu je pestrá a každá firma sa zameriava na iný atribút, niektoré na spojenie dvoch či troch rozličných. Okrem kvalitného prírodného vosku a vonnej zložky, ktoré sú dnes už takpovediac podmienkou pri interiérových sviečkach, sa už stalo bežnou súčasťou „sviečkového“ biznisu dbať aj na vizuálnu stránku produktu. A zo sviečok sa stávajú dekoratívne interiérové kúsky, ktorých funkcia sa nemusí končiť ani pri dohorení knôtu. Mnohé vonné sviečky sa už predávajú v porceláne či dokonca kryštálovom skle, ktoré je samo osebe kusom úžitkového dizajnu či dokonca umenia. Azda všetci nadšenci bytových vôní z vosku dobre poznajú históriu talianskej značky Fornasetti, za ktorou stál slávny umelec Piero Fornasetti a ktorého múza, operná diva Lina Cavallieri zdobí väčšinu produktov kultového brandu. Patria síce medzi najdrahšie na trhu, no sú plnohodnotným dekoratívnym kusom interiéru a ich životnosť naozaj nekončí ani po vyhorení. To však platí dnes už pri mnohých sviečkach, ktorých „obal“ sa stáva dekoračnou súčasťou bytu či napríklad miestom na umiestnenie klasického kahanca.

Ideálny darček

Kým pri parfumoch je veľmi ťažké odhadnúť, či sa bude vôňa dotyčnej osobe páčiť (ak nekupujete takú, akú už mala), vonné sviečky sú v tomto smere čitateľnejšie a menej konfliktné. Dôvodom je nepochybne fakt, že vôňa sviečky sa v každom byte rozvinie približne rovnako (pri parféme sa štruktúra mení pri kontakte s ľudskou pokožkou). Ponuka trhu je pritom pestrá a obsahuje netradičné vône, ale aj vysoko kvalitné a pritom nekonfliktne príjemné vône, ktoré prinesú aromatický zážitok a radosť. Naše odporúčanie v tomto prípade znie, siahajte po tzv. gourmand vôňach, ktoré v sebe nesú tóny obľúbených pochutín ako je čokoláda, vanilka, káva, ale tiež prípadne klinčeky, pomaranč či pačuli alebo santalové drevo. Tie fungujú ako darček takmer bez výhrady obdarovaného. Podobné platí potom pri vôňach, ktoré sú koncipované ako sviatočné (vianočné) a ktoré sa zvyčajne objavujú na trhu v predvianočnom období. Zvyčajne ide o limitované edície, ktoré renomované firmy pripravujú práve na počesť najkrajších sviatkov roka.

Náš tip:
Jedným zo základných pravidiel na správne používanie vonnej sviečky je zastrihávanie knôtu. Ten by nemal byť pred zapálením dlhší ako pol centimetra a vonná sviečka by mala horieť minimálne hodinu. Tak dosiahnete, že sa vytvorí takzvané „jazierko“ a vosk sa bude odparovať rovnomerne a nie „do jamky“. Knôt pritom treba skracovať pred každým zapálením sviečky. Renomovaní výrobcovia predávajú na túto príležitosť dokonca špeciálne klieštiky na zastrihávanie knôtu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vôňa #Vianoce #trend #darček #aromaterapia #tip #sviečka #interiérový dizajn

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...