Urážky, závislosť od tabletiek, ale aj obrovský talent: John Galliano oslavuje 60!

Svojimi výstrednými a opulentnými návrhmi upútal John Galliano pozornosť módneho sveta, ale aj širokej verejnosti. Rovnako však pred časom zaujal medzinárodne aj v menej ľúbivej podobe. Vtedy ho to stálo miesto dizajnéra v slávnom parížskom ateliéri.

27.11.2020 09:00
France Fashion John Galliano Foto: ,
Dizajnér John Galliano na zábere z archívu módneho domu Maison Martin Margiela.
debata

John Galliano, ktorý sa narodil 28. novembra 1960 a oslavuje v sobotu okrúhle šesťdesiate narodeniny, dlhé roky viedol chýrny salon Christian Dior. Na jar 2011 s ním ale módny dom rozviazal zmluvu po tom, čo bol obvinený z antisemitských výrokov. Po štyroch rokoch módneho vyhnanstva sa mu podarilo vrátiť sa do sveta vysokého krajčírstva.

Gallianovu úspešnú kariéru zastavil v roku 2011 incident v parížskej kaviarni, kde sa vyznal z lásky k Hitlerovi a vyslovil niekoľko urážok na adresu Židov a Ázijcov. Video z kaviarne obletelo celý svet a návrhár, do tej doby považovaný za jednu z najväčších hviezd módy, prišiel o prácu v módnom dome Christian Dior.

Slovenská topmodelka Michaela Kocianová na...
Herečka Jennifer Aniston v šatách Christian...
+22Rok 2006: Dizajnér John Galliano a herečka...

Za xenofóbne a antisemitské výroky mu navyše na jeseň 2011 parížsky súd, kde sa Galliano priznal k závislosti na alkohole a uspávacích práškoch, uložil pokutu 6000 eur. Naspäť sa vrátil až v januári 2015, kedy v Londýne predstavil novú kolekciu pre ženy vytvorenú pre parížsku značku Maison Martin Margiela, neskôr už len Maison Margiela.

Rok 2006: Dizajnér John Galliano a herečka... Foto: SITA/AP, STUART RAMSON
Rok 2006: Dizajnér John Galliano a herečka Charlize Theron Rok 2006: Dizajnér John Galliano a herečka Charlize Theron v kreácii z dielne Christian Dior na akcii Costume Institute Gala. Téma vtedajšej výstavy bola Anglomania: Tradition and Transgression in British Fashion.

Do sveta módy priniesol nespútaný výstredník Galliano asymetrické strihy, šaty ušité z protiľahlo položených kusov látok, ale aj zdobené džínsy, oblečenie s rozstrapkanými lemami, sprané a deštruované materiály či grafické potlače – logá, čísla alebo kópie novinových článkov. Podarilo sa mu znovu prebudiť záujem o etno i barokovú ozdobnosť. A pre jeho modely sú typické doplnky – známe kabelky, bižutéria, okuliare, opasky, pokrývky hlavy alebo potlačené pančuchy.

Vo svojich návrhoch sa Galliano inšpiroval marockým bazárom aj japonským origami, secesiou, gotikou, princeznou Pocahontas, starovekým Egyptom či komédií dell'arte. Ponúkol ale aj ojedinelú lekciu tolerancie, keď na mólo vyslal modelky a modelov obrieho aj trpasličieho vzrastu či pokročilého veku. Spolupracoval s modelkami ako je Kate Moss, Naomi Campbell alebo Linda Evangelista, ale s obľubou počas svojho pôsobenia u Diora obsadzoval napríklad aj Slovenku Michaelu Kocianovú. Po jeho príchode do ateliéru Maison Margiela sa zase jednou z jeho verných modeliek stala iná slovenská kráska Barbora Brušková.

Herečka Cate Blanchett prišla na červený... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Cate Blanchett Herečka Cate Blanchett prišla na červený koberec v kreácii Margiela, ktorú navrhol nový kreatívny šéf značky John Galliano.

Rodák z Gibraltáru zaujal už svojou absolventskou prehliadkou na prestížnej londýnskej návrhárskej škole Central Saint Martins (1984), ktorá bola inšpirovaná francúzskou revolúciou. Kolekciu zakúpil módny butik Browns a Galliano sa dostal do povedomia verejnosti. Mladý výtvarník sa rozhodol neotáľať a vydal sa priamo do mekky módy – do Paríža. Začiatky však neboli ružové, Galliano bol celkom na mizine a prespával u kamarátov na podlahe.

Prvú šou predviedol v roku 1989 na parížskom týždni módy. Jeho hviezda ale začala stúpať až po tom, čo si talent všimla Anna Wintour, šéfka časopisu Vogue a zrejme najvplyvnejšia osoba v módnej brandži. Gallianovi sa potom začalo dariť umelecky aj obchodne. V roku 1995 stál ako prvý britský návrhár na čele francúzskeho gigantu Givenchy. Dlho sa ale neohrial, do svojich radov ho totiž o dva roky neskôr zlákal Dior, kde nahradil Gianfranca Ferrého.

zväčšiť Dizajnér John Galliano na módnej prehliadke... Foto: SITA/AP, JACQUES BRINON
John Galliano na módnej prehliadke Christian Dior Haute Couture Dizajnér John Galliano na módnej prehliadke Christian Dior Haute Couture house v roku 2009. Druhá sprava je slovenská topmodelka Michaela Kocianová, ktorú s obľubou obsadzoval na prehliadky.

Gallianov opulentný a zvodný štýl miluje rad hviezd, no rovnako zaujímavý je pre ne aj svojimi čistými líniami a premysleným strihom s výrazne historizujúcimi vplyvmi 20-tych či 30-tych rokov minulého storočia. Pre speváčku Kylie Minogue vytvoril napríklad kostýmy na turné. Na odovzdávanie filmových Oscarov ošatil Nicole Kidmanovú alebo Cate Blanchettovú, jeho archívne kreácie pravidelne nosí Jennifer Aniston a svadobné róby si u neho nechali ušiť Gwyneth Paltrow, Gwen Stefani aj Penélope Cruz.

Pestré kreácie Johna Galliana nenudia, ich nosenie ale si vyžaduje aj istú dávku odvahy. Prehliadky tohto britského tvorcu sú lákavé a veľmi teatrálne. Na konte má množstvo ocenení – v rokoch 1987, 1994, 1995 a 1997 bol vyhlásený britským návrhárom roka. Tiež kráľovná Alžbeta II. ho poctila, a to Rádom britského impéria.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #škandál #antisemitizmus #návrhár #John Galliano #Christian Dior #jubileá hviezd #Maison Margiela

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...