Hovoríte po nórsky? Tu je 16 'dôvodov', prečo by ste to v zime mali skúsiť...

Nórsko sa radí do zoznamu krajín s najväčším priemerným počtom chladných dní v roku. Niet divu, že má aj "vlastné" svetre!

23.11.2020 07:00
debata
Dámsky krátky sveter s nórskym vzorom. Predáva... Foto: archív značky
Dámsky krátky sveter s nórskym vzorom. Predáva Mango za 29,99 eura. Dámsky krátky sveter s nórskym vzorom. Predáva Mango za 29,99 eura.

Teda, aby sme boli presnejší. Reč je o nórskom vzore v pleteninách, ktorého história sa datuje niekoľko dekád smerom vzad. Ako azda úplne všetko v móde, čo získalo nejakú pozornosť a masovú nositeľnosť, sa však ich estetika preniesla aj do iných krajín a ovplyvnila výrazne výrobu pletenín a svetrov u všemožných značiek.

Svetre s nórskym vzorom charakterizuje pravidelný vzor, ktorý zvyčajne lemuje oblasť ramien a hrudníka či spodný lem, niekde sa vypletaný vzor (geometrické, ale tiež napríklad vo variácii s postavičkami, zvieratami či abstraktnými prvkami) objavuje po celej ploche svetra, inde potom napríklad len v jemnom detaile. Jednoduchšou a európskejšou variáciou sú potom svetre pletené s klasickým prúžkovaným vzorom, ktoré pripomínajú ručne pletené výrobky našich mám či starých mám.

V súčasnej móde sa však presne takéto modely radia medzi najpopulárnejšie. Možno to súvisi aj s uvoľnenou estetikou zimného oblečenia. Minulý týždeň sme písali o populárnych shacketoch. V spojení s nimi fungujú takéto svetre skutočne na jednotku.

Vybrali sme pre vás 16 inšpirácií, nech sa páči, zima sa už blíži, pripravte sa s nami!

Dámsky sveter s variáciou nórskeho vzoru COS....
Dámsky sveter s prúžkovaným vzorom Alexa Chung....
+13Pánsky sveter s variáciou nórskeho vzoru Celine...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trend #sveter #zima 2020 #nórsky vzor

+ Nie je každý deň dobrým dňom, snažte sa ho sami čo najviac vylepšiť.
Pri najlepšom myslení sa nenechajte...

+ Nebuďte negatívny, práve naopak, konečne máte dôvod na úsmev.
Úspech príde vtedy keď sa budete snažiť a...