Za vypadávanie vlasov môže aj lockdown! Ako zistiť, či ich padá už priveľa?

Vlasov strácame 50 až 60 denne, ak je to viac, je potrebné obrátiť sa na dermatológa, ktorý stanovuje liečbu. Medzi faktormi, ktoré sú zodpovedné za stratu porastu, patrí aj lockdown, píše taliansky denník Corriere della Sera.

09.11.2020 07:00
vlasy, žena, masáž Foto:
Postup, pri ktorom zistíme, či nám vypadáva priveľa vlasov, zahrňa ich umývanie tri dni po sebe.
debata

Na jeseň je to s vlasmi ako s lístím. Dni sa krátia a blíži sa zima. A to je obdobie roka, kedy ich strácame najviac. Vyplýva to zo štúdie publikovanej na stránkach British Journal od Dermatology, ktorá zahŕňa údaje z ôsmich krajín sveta.

„Súvislosť medzi ročným obdobím a stratou vlasov skutočne existuje. Leto a jeseň sú tým časom, kedy je vypadávanie vlasov hojnejšie, bez ohľadu na geografické rozdiely. Niektoré štúdie naznačujú, že august a september sú mesiace, kedy je tento problém najvýraznejší. Ide o takzvanú telogénnu fázu. v zime naopak sú vlasy v tejto fáze len minimálne,“ uvádza autor štúdie Shawn Kwatr.

V telogénnej fáze je vlas ešte vo vlasovom korienku, ale jeho životnosť je prakticky ukončená, už nerastie a čoskoro vypadne. V lete je percento vlasov predurčených k vypadnutiu počas niekoľkých týždňov maximálne, zatiaľ čo v zime je obmedzené, takže vlasový porast zostáva taký, aký je. Naopak anagénna fáza vlasov znamená, že vlas rastie asi o jeden milimeter za tri dni. Maximálny počet vlasov v tejto fáze je na jar, kedy štica hustne.

Norma Cameliová z dermatologického ústavu San Gallicano v Ríme k tomu dodáva: „Na jeseň strácame viac vlasov aj preto, že pobyt na slnku v lete vyvoláva zápal vlasovej pokožky, ktorý v nasledujúcich týždňoch prispieva k vypadávaniu vlasov.“

Tento jav môže byť tento rok ešte výraznejší, pretože stres z pandémie covidu-19 oslabuje vlasovú pokožku. „Ak sme pod tlakom, synchronizujú sa a urýchľujú cykly vlasových vačkov, až môže nastať výrazná strata vlasov: pri lockdowne vypadávajú vlasy z dôvodu trvalého stresu. Strata vlasov je homogénna, ale ak sa včas zasiahne a problém sa nestane chronickým, môže byť riešený,“ uvádza predseda Talianskej spoločnosti trichológie (vedný odbor zameraný na štúdium vlasov) Pietro Tesauro.

Ako zistíme, že skutočne strácame príliš veľa vlasov? „Nemá zmysel počítať denne vlasy, ktoré zostali v sprche alebo na hrebeni, to len zvyšuje úzkosť a nie je to spoľahlivá metóda,“ hovorí Tesauro. „Lepší je tento test: od prvého dňa každého mesiaca si umývame vlasy tri dni po sebe, aby sme odstránili tie vlasy, ktoré by prirodzene vypadli, a štvrtý deň sa minútu češeme a potom spočítame vlasy, ktoré zostali v hrebeni. Týmto spôsobom možno tiež zistiť, či je vypadávanie vlasov mesiac od mesiaca výraznejšie alebo nie,“ dodáva.

Obvykle strácame 50 či 60 vlasov denne, bez toho aby sme si to všimli. Ide o normálnu obnovu štice. Problém nastáva vtedy, keď v umývadle zostáva viac ako sto vlasov po dobu niekoľkých týždňov. Potom je vhodné pýtať sa po príčine. Keď je vidieť vlasovú pokožku, znamená to, že sme už prišli o tretinu vlasov alebo že sú stenčené.

Je dôležité navštíviť dermatológa alebo trichológa, ktorý riešia problémy s vlasmi a vlasovou pokožkou. "Je potrebná správna diagnóza, pretože len tak je možné zvoliť účinnú terapiu. Príčiny vypadávania vlasov sú početné a vyžadujú rôzny prístup. Pre diagnózu je rozhodujúce, aké sú rodinné predispozície, nesprávny životný štýl, príliš vysoká úroveň stresu, hrubé chyby kaderníka. Predovšetkým u žien sú dôležité krvné testy, aby sa zistilo, že nejde o nedostatok niektorých vitamínov, ako je B12 alebo D alebo o nadmernú úroveň mužských pohlavných hormónov androgénov.

debata chyba
Viac na túto tému: #liečba #príčina #zima #vypadávanie vlasov #lockdown

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...