Padajú vám vlasy? Tieto jedlá tomu dokážu zabrániť

Ak vás trápi vypadávanie a rednutie vlasov, k podporným šampónom môžete pridať aj podporu zo stravy. Zinok a selén nemusia pomôcť vždy. Najmä ak sú na vine hormóny.

27.10.2020 14:00
vlasy, žena, starostlivosť, pokožka hlavy, kúpeľňa Foto:
Túžite po zdravších vlasoch?
debata

Premena testosterónu

Vypadávanie vlasov môže mať mnoho príčin, ale jednou z nich je premena testosterónu na Dihydrotestosterón (DHT), ktorý spôsobuje vypadávanie vlasov ako u mužov, tak aj u žien. U žien sa jeho zvýšená tvorba prejavuje počas tehotenstva a menopauzy. To sú presne tie obdobia, kedy mnoho z nich prichádza o pekné účesy. Avšak dihydrotestosterón sa tvorí počas celého života a ak ho chcete blokovať, je vhodné správne jedávať a piť. Skúste pokrmy a nápoje, ktoré sú prirodzenými blokátormi jeho tvorby. Účinky uvidíte už do pár týždňov.

Zelený čaj

Prospieva celému telu, ale aj vlasom. Pritom výťažky zo zeleného čaju v šampóne nepomôžu až tak precízne, ako keď budete čaj pravidelne piť. Tajomstvom je zlúčenina epigalokatechín galát, ktorá má spojitosť so zdraviu prospešnými účinkami, ako je chudnutie, kondícia srdca a výkon mozgu. Avšak táto látka chráni aj vlasové folikuly a presne tú časť, ktorá zabráni pred vypadávaním vlasov poškodením spôsobeným DHT.

Biela cibuľa, špargľa aj jablká.

Účinky cibule sú dobre známe. Ako tie pozitívne, tak aj tie, ktoré nepotešia okolie. Avšak cibuľový dych je prísľubom bohatej hrivy. Jednou z mnohých látok v cibuli je kvercetín. Siný antioxidant, ktorý v tele vyhladí voľné radikály, ale okrem toho sa v klinických štúdiách preukázalo, že kvercetín spomaľuje produkciu DHT a znižuje oxidačný stres. Kombinácia týchto dvoch prístupov funguje veľmi efektívne. Cibuľa v tom však nie je úplne sama. Medzi ďalšie ovocie a zeleninu bohatú na kvercetín patrí špargľa, špenát, kel, jablká a bobule.

Kokosový olej

V kozmetickom priemysle je starým známym partnerom ako na vylepšenie zdravia pokožky, tak aj vlasov. Aktuálne sa kokosový olej spája aj s pozitívnym dopadom na blokáciu tvorby DHT. Ide hlavne o kyselinu laurovú, pri ktorej sa preukázalo, že blokuje produkciu DHT. Avšak výskum prebehol zatiaľ len v laboratórnej podobe. Každopádne ak si obohatíte varenie aj o tento druh oleja, nič tým nepokazíte. Naopak, vaše vlasy môžu profitovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #rednutie #vlasová výživa #vypadávanie vlasov #rast vlasov #koruna krásy

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...