Ako si skrášliť pleť zdravými tukmi?

Pokožka sa vplyvom starnutia výrazne mení. Kožné bunky sa stenčujú a zároveň sa z nich stráca vlhkosť, čím dochádza k jej vysušeniu a vráskaveniu. Pomôžu obľúbené omega-3 mastné kyseliny.

24.10.2020 13:00
vrásky, žena, zrkadlo, kozmetika,... Foto:
Pokožka sa vplyvom starnutia výrazne mení.
debata

Pleť žiari a je bez vrások

Omega-3 mastné kyseliny zlepšujú bunkovú membránu pokožky, teda vonkajšiu časť kože. Bunková membrána kože ničí škodlivé odpadové látky, ktoré sa dostávajú do tela, ale vyplavuje ich aj von z organizmu. Spomínaná časť pokožky sa stará tiež o dostatočné zásobenie vodou, čo spôsobuje zmiernenie vrások. Proces starnutia urýchľuje i ultrafialové žiarenie. Nedávny výskum ukázal, že spomínané zdravé tuky dokážu zmierniť príznaky starnutia, ktoré je spôsobené nadmerným slnením.

Zápaly vraj nemajú šancu

Zdravé tuky pomáhajú rýchlejšie zaceľovať rany. Výrazné protizápalové vlastnosti predurčujú tieto kyseliny i na liečbu atopickej dermatitídy, ale poradiť si môže aj s niektorými stavmi psoriázy a akné. Omega-3 mastné kyseliny sa preto využívajú aj v kozmetickom priemysle. Tie, ktoré pochádzajú z rybích olejov však pre svoju nie príliš príjemnú vôňu nemajú veľké využitie pri výrobe krémov na tvár. Keďže kozmetický priemysel má obavy z prítomnosti ťažkých kovov, ako napríklad ortuti, v rybom oleji, siaha pri tvorbe krémov a sér na pokožku radšej po rastlinných zdrojoch. Vhodným produktom bohatým na zdravé tuky sú morské riasy.

Na svoje si príde srdce i mozog

Omega-3 mastné kyseliny si ľudské telo nevie vyrobiť, a preto je nutné ich dopĺňať do organizmu v podobe stravy alebo výživových doplnkov. K základným funkciám týchto živín patrí ochrana mozgu a srdca. Pravidelná konzumácia potravín bohatá na zdravé tuky podporuje pamäť, koncentráciu, schopnosť učenia. Pozitívne účinky si pochvaľuje aj srdce, ktoré je chránené na viacerých úrovniach. Na jednej strane spomínané kyseliny pôsobia preventívne proti vzniku kardiovaskulárnych chorôb a na strane druhej čistia cievy od škodlivého zlého cholesterolu, ktoré ich upcháva a vyúsťuje do infarktu. Šancu nemajú ani chronické zápalové ochorenia a veľkému úspechu sa tešia aj v rámci zmierňovania príznakov cukrovky 2. typu, artritídy či rakoviny.

Ako je to so stopkou pre rakovinu?

Spomínané tuky sa chvália aj ďalšími výhodami, i keď si na ich zaručené výsledky treba trochu počkať. Zatiaľ sú k dispozícii najmä výskumy na zvieratách, ktoré potvrdzujú schopnosť omega-3 mastných kyselín znižovať oxidačný stres. Ten stojí za rizikom vzniku rakoviny akéhokoľvek druhu. Diétne programy, ktoré sú bohaté na tieto látky bránili v raste nádorov u zvierat. Aké účinky by mohli mať v tomto smere na ľudí sa zatiaľ nevie.

Ochránia pokožku hlavy i vlasy

Vedci však predpokladajú, že dokážu znižovať riziko rakoviny kože, a to najmä pre spomínané protizápalové účinky. Niektoré zdroje vysvetľujú, že zdravé tuky majú svoje uplatnenie aj pri ochrane koruny krásy. Vlasy sú vraj po aplikácii omega-3 mastných kyselín zdravšie, lesklé a nevypadávajú tak často. Výborným zdrojom omega-3 mastných kyselín sú ryby, rybí olej, ale aj semená rastlín, rastlinné oleje a orechy. Z rybaciny sa veľkému úspechu pre obsah zdravých tukov tešia predovšetkým losos, makrela, ale aj slede.

Doprajte si ľanové i chia semienka

K ďalším zdrojom omega-3 mastných kyselín zaraďujeme ľanové, chia semienka a z časti aj orechy, ktoré majú skôr viacej alfa-linolénovej kyseliny (ALA). Bohaté na spomínané látky sú aj sója, sójový olej či pšeničné klíčky, olivy a avokádo. Najznámejším druhom omega-3 mastných tukov je kyselina eikozapentaenová so skratkou EPA a kyselina dokozahexaenová známa pod označením DHA. Odporúčaná denná dávka zdravých tukov je na hranici 250 mg. U ľudí so srdcovocievnymi ochoreniami je potrebné prijímať každý deň trojnásobnú odporúčanú dávku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pleť #pokožka #vrásky #omladenie #pokožka hlavy #zdravé tuky

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...