Retinol v krémoch omladí aj rozžiari pokožku. Ale toto by ste mali vedieť!

Patrí medzi populárne ingrediencie pleťovej kozmetiky. Z prozaického dôvodu. Jeho účinnosť je skutočne preukázateľná. Retinol naozaj dokáže pleť omladiť.

20.10.2020 07:00
Starostlivosť o pokožku uľahčujú prípravky, v... Foto:
Starostlivosť o pokožku uľahčujú prípravky, v ktorých sa spája viacero benefitov. Pri retinole by to mali byť ošetrujúce a regeneračné ingrediencie.
debata

Čo sa vlastne skrýva pod slovom retinol? Pre neznalých to bude možno prekvapenie, ale ide vlastne o vitamín A. Vôbec prvýkrát ho vedci objavili v roku 1909, uplynuli však bezmála tri dekády, kým ho dokázali izolovať. Až po druhej svetovej vojne sa potom podarilo retinol aj vyrobiť do podoby, aby sa mohol stať súčasťou farmaceutických produktov a následne si nájsť aj cestu do kozmetiky.

Jeho používanie preukázalo už od počiatkov, že dokáže s pleťou hotové zázraky. Teda, samozrejme, je to nadnesené, to dokáže asi len rozprávková palička. Ale starostlivosť, ktorá obsahovala retinol, preukázala, že pleť sa postupne zbavuje jemných aj hlbších vrások, fľakov zo slnka, póry sú jemnejšie a celkovo dochádza k rozjasneniu a zlepšeniu textúry kože. To všetko sa deje bez toho, aby retinol výraznejšie odburával kolagén – a všetci už dávno dobre vieme, že kolagén v pokožke je pre jej vzhľad kľúčový.

Pleťové sérum Revolution Skincare 0.5% Retinol...
Koncentrované anti-agingové sérum proti...
+7Očný krém Gold Eye Lift od značky Omorowicza...

Retinol sa výrazným spôsobom podieľa na bunkovej výmene a teda zlepšeniach nedokonalosti kože, vďaka čomu sa v minulosti pridával pedovšetkým do produktov určených na starostlivosť o problematickú pleť. Vedecký vývoj ale umožnil pozdvihnúť vlastnosti retinolu aj v zmysle opatery o kožu starnúcu a stal sa súčasťou anti-ageingových prípravkov.

Samozrejme, ani táto „zázračná“ látka nemôže byť tak celkom bez chyby – najmä nie v časoch, keď sa stále väčšia časť populácie potýka s problémom senzitívnej kože. Niekedy je to vyššia koncentrácia vitamínu A, inokedy vlastnosti pleti samotnej, ktoré môžu spôsobiť napríklad podráždenie kože, či pocit suchej pokožky. Aj preto je dôležité s prípravkami s obsahom retinolu začínať postupne a pokožku na ne nechať privyknúť. Dobrá správa však je, že (a opäť je to vďaka postupu vedy za posledné roky) sa už na trhu nachádzajú aj inovácie, v ktorých retinol funguje bez problémov aj pri senzitívnej koži.

Každopádne, ak ste doposiaľ ešte starostlivosť s obsahom retinolu neskúšali, viacerí odborníci odporúčajú, aby ste to robili postupne a v menších dávkach. Vo všeobecnosti s retinolom v kozmetike možno začať zhruba od 25. roku veku, keď koža začína strácať svoju pružnosť a prichádzajú prvé prejavy jej starnutia. Súčasťou starostlivosti by však mali byť aj ošetrujúce prípravky, ktoré kožu upokojujú a chránia kožnú bariéru. Niekedy môže ísť o extra produkt, ideálne však je, ak siahnete po produktoch s retinolom, ktoré zároveň obsahujú upokojujúce zložky. Najčastejšie ide o výťažky z bylín ako rumanček, prírodné oleje od makadamiového, cez avokádový až po jojobový či mandľový a tiež vitamíny skupiny B, ktoré chránia kožnú bariéru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #kozmetika #pleť #vrásky #ošetrenie #omladenie #retinol

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...