Noseným šatám prepadli aj slávne hviezdy! Aniston očarila najviac, kto ďalší?

Otázka udržateľnosti znie posledné roky čoraz hlasnejšie. Počujú ju aj svetoznáme celebrity, donedávno rozmaznávané dizajnérskymi darčekmi a možnosťou obliecť sa do kúskov, ktoré ešte ani neochutnali pulty obchodov.

16.10.2020 09:00
debata
Herečka Jennifer Aniston v šatách Christian... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Herečka Jennifer Aniston v šatách Christian Dior by John Galliano. Herečka Jennifer Aniston v šatách Christian Dior by John Galliano.

Lenže, faktom je, že módny priemysel a jeho výrazná produkcia (a nadprodukcia) patria medzi najväčších znečisťovateľov planéty. Čo si obliecť, ako často si to obliecť, k čomu sa vrátiť – aj to už je legitímna súčasť diskusie v rámci prezentácie slávnych žien na červenom koberci. Stále viac a viac celebrít pristupuje ku kroku recyklácie svojho šatníka a predvádzajú sa v modeloch, ktoré už na sebe mali, prípadne ich nosila nejaká iná slávna žena.

Nedávno to bola napríklad herečka Cate Blanchett, ktorá sa ako prezidentka filmového festivalu v Benátkach objavila pred objektívmi v modeloch z minulosti. Zopakovala si pôvab kreácií z dielne Armani Privé, Estebána Cortazara či Alexandra McQueena. Nie je však jedinou slávnou ženou, ktorá sa snaží k móde pristupovať zodpovednejšie.

Televízna a internetová celebrita Kim... Foto: Presley Ann / Getty images / Profimedia
Kim Kardashian Televízna a internetová celebrita Kim Kardashian na vyhlásení cien American Influencer Awards v šatách Johna Galliana pre Christian Dior. Kreácia bola predstavená v roku 1997.

Portál Saveonenergy.com pripravil podľa informácií z módnikov ako Elle a Vogue výber slávnych žien, ktoré stavili na módu z archívov či modely šiat zrecyklovali. Zároveň urobil tiež rebríček najčastejšie „opakovane“ obliekaných slávnych značiek a tiež nechal hlasovať bezmála 3500 módnych fanúšikov o najlepšom „vintage“ modeli všetkých čias. Ako to dopadlo?

Do archívov mieri Kardashianka aj Kate Moss

Človek by si myslel, že televízna a internetová ikona ako Kim Kardashian, ktorá žije na pulze doby, bude robiť to isté aj s módou. Je to však práve ona, kto patrí medzi celebrity najčastejšie oblečené na červenom koberci v starších modeloch šiat či výnimočných archívnych kúskoch. Takto ju svet mohol vidieť napríklad v šestnásť rokov starých šatách Alexander McQueen, v kreácii z roku 1999 od Vivienne Westwoodovej či v archívnych modeloch Versace alebo Christian Dior, keď pre značku tvoril John Galliano. Podobne je na tom aj niekdajšia supermodelka Kate Moss či napríklad dizajnérky a bývalé detské hviezdy Mary-Kate a Ashley Olsenové, ktoré sa obliekali do vintage kúskov od Chanel, Christian Lacroix či Christian Dior.

Herečka Jennifer Aniston v šatách Christian...
Herečky, dizajnérky Mary-Kate Olsen a Ashley...
+7Televízna a internetová celebrita Kim...

Ako tiež zistil rešerš zástupcov portálu Saveonenergy.com, je to práve francúzsky módny ateliér s iniciálkami CD (Christian Dior), ktorý sa radí medzi najčastejšie opakovane obliekané modely na červenom koberci. Okrem už spomenutých sa do archívnych kúskov obliekla napríklad aj Natalie Portman či Reese Witherspoon alebo Jennifer Aniston.

Keď je už reč o týchto dámach, každá z nich má tiež miesto v hlasovaní spomenutých respondentov v prieskume o najkrajší vintage model na červenom koberci. V tomto hlasovaní s prehľadom zvíťazila práve Jennifer Aniston a jej kreácia od Johna Galliana pre Christian Dior (obliekla si ich už niekoľko!). Objavila sa v nej začiatkom roka na vyhlásení cien SAg Awards 2020. Od hlasujúcich získala Jen a jej šaty 24 percent hlasov.

Za Anistonovou nasleduje so 17 percentmi spomenuté súrodenecké duo Mary-Kate a Ashley Olsenové – oblečené v roku 2015 do modelov Christian Dior (tiež od Johna Galliana) na výstave MET Gala. A aj tretia priečka (15 % hlasov) patrí Dioru. V tomto prípade však ide o šaty, ktoré zhotovil ešte samotný zakladateľ značky, návrhár Christian Dior v roku 1955 a obliekla si ich na vyhlásenie Oscarov herečka Reese Witherspoon. Prvú päťku potom uzatvára Kim Kardashian v šatách John Galliano pre Christian Dior, v ktorých vyrazila na vyhlásenie cien American Influencers Awards a Kate Moss s jej vintage modelom šiat z filmového festivalu v Cannes v roku 1998.

Zoznam TOP 10 doplnili tiež Amal Clooney, Renee Zellweger, Natalie Portman a Julia Roberts s Jennifer Lopezovou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #Jennifer Aniston #móda #Kim Kardashian #Reese Witherspoon #rovnaké šaty #udržateľnosť #vintage #Christian Dior

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...