Aj ostrihané vlasy sa dajú recyklovať! Takto sa zapojili vo Versailles

Vlasy sú od prírody absorbenty a olejov vstrebú až osemnásobok svojej hmotnosti.

13.10.2020 09:00
strihanie vlasov Foto:
Odstrihnuté vlasy sú vhodné na recykláciu.
debata (2)

Zamestnanci paláca vo Versailles neďaleko Paríža sa môžu nechať každý mesiac zadarmo ostrihať. Odstrihnuté vlasy využije firma, ktorá sa špecializuje na recykláciu vlasov.

Podľa Clementa Baldelloua, zakladateľa spoločnosti Capillum, ktorá zhromažďuje vlasy z viac ako 200 kaderníctiev po celom Francúzsku, sú vlasy využiteľné vďaka bielkovine keratín, ktorá dobre vstrebáva oleje. Vlasy sa potom môžu využiť v poľnohospodárstve či medicíne.

„Vlasy sú od prírody absorbenty a olejov vstrebú až osemnásobok svojej váhy,“ hovorí Baldellou, podľa ktorého si na zostrih každý deň zájde cez milión Francúzov. Vzniká tým hodnotný zdroj, ktorý však nič nestojí a ktorý možno jednoducho recyklovať a využiť.

„(Ročne) to predstavuje 4 000 ton vyprodukovaného odpadu. To je obrovský objem, ktorý bežne končí v koši a preto sme sa rozhodli odpadový sektor od vlasov trocha odľahčiť,“ dodáva Baldellou.

Provizórne kaderníctvo v paláci, s ktorým je spájaný hlavne francúzsky kráľ Ľudovít XIV., zdobí ceduľa „jeden kilogram vlasov = 200 litrov ušetrenej vody. Pracovníčka Versailles, Isabelle Lafont, si službu tak blízko zamestnania pochvaľuje. "Je to dobrý nápad, pretože v našej práci nie je vždy čas zájsť si ku kaderníčke,“ hovorí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #Versailles #recyklovanie

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....