Kupujete si šampón bez obsahu silikónov? Viete ale, prečo?

V dnešnej dobe je veľkým trendom používať šampóny bez silikónov. Prečo vlastne? Poznáte dôvody, prečo ich vôbec výrobcovia do šampónov pridávali?

13.10.2020 11:00
šampón, žena, vlasy, umývanie Foto:
Aký šampón používate?
debata (1)

Silikóny obsiahnuté v šampónoch sa podpisovali pod lesklejšie a hladšie vlasy. Ich obľúbenosť u spotrebiteľov však postupne klesá a dnes sú silikóny zo šampónov skôr vytláčané, ľudia hľadajú produkty s označením „bez silikónov“.

Silikóny sú vyrobené z plastov a sú vytvárané chemickými procesmi. Vďaka svojej štruktúre majú tú vlastnosť, že veľmi jemne obklopujú vlas a tým ho „utesňujú“.

Tí, ktorí pravidelne používali silikóny na starostlivosť o vlasy, sa tešili z nasledujúceho bonusu – vysokej úrovne odrazu svetla cez silikónový film. A ten vytváral dojem lesklých a hladkých vlasov. Tepelná odolnosť silikónu navyše chráni vlasy pred vysušením fénom alebo žehličkou. Ženy s lámavými alebo krepovitými vlasmi často siahli po výrobkoch s obsahom vysoko kvalitných silikónov, pretože vďaka nim sú vlasy výrazne hladšie.

Kto sa dlhodobo spolieha na šampón a kondicionér so silikónom, si však po čase všimne – ide viac o efekt, než o skutočné zlepšenie stavu vlasu. Je to tak preto, že silikón vytvára tkz. „nahromadený efekt“, pri ktorom silikóny lipnú vo vrstvách okolo vlasov, čím sú ťažšie. Vlasy, „uväznené“ v silikóne, však vysychajú zvnútra a pokožka hlavy môže mať tiež tendenciu k tvorbe lupín vďaka nahromadenej vrstve silikónov. Predovšetkým nekvalitný alebo ťažký silikón môže poškodiť pokožku hlavy aj vlasy.

Najmä ženy s rýchlo sa mastiacimi vlasmi by mali používať šampóny bez obsahu silikónu, pretože zvyšky, ktoré zostávajú na pokožke, ju dráždia a tá tým pádom produkuje ešte viac mazu. To môže problém mastných vlasov ešte zhoršiť. Ďalšou výraznou nevýhodou silikónov je to, že sa ťažko biologicky odbúrajú a tým pádom poškodzujú životné prostredie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #šampón #silikóny

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...