Poznáte triky na hladké nohy?

Zamatová a jemná pokožka na dolných končatinách sa nerodí sama od seba. Potrebuje k tomu pravidelnú starostlivosť, dávku trpezlivosti a zopár šikovných domácich trikov.

27.09.2020 13:00
holenie nôh - depilácia Foto:
Zabúdať netreba ani na správne holenie.
debata

Bez hydratácie to nejde

Kľúčovou témou starostlivosti o pokožku nôh je predovšetkým jej zvlhčovanie. Ak túžite po jemnejšej koži na stehnách či lýtkach potrebujete si dopriať závlahu nielen zvnútra, ale aj zvonku. Pokiaľ patríte k typom ľudí, ktorí denne vypijú len za pohár vody, neočakávajte zázraky ani od stavu vašej pokožky. Koža totiž reaguje na dehydratáciu organizmu a zvykne sa ozvať nepríjemným suchým a popraskaným vzhľadom. Zvlhčovanie pokožky krémom pred holením sa neodporúča, keďže by mohlo dôjsť k upchatiu pórov. Pred samotným odstraňovaním chĺpkov majú byť nohy umyté a suché. Hydratáciu robíme tesne po spomínanej procedúre, kedy je pokožka vlhká, jemná a schopná prijímať ďalšiu vlhkosť v podobe hydratačného mlieka alebo krému.

Čas na precíznosť

Povrchná starostlivosť o pokožku dolných končatín nie je žiadna starostlivosť. Hladkú kožu po celom obvode lýtok, stehien a spodnej časti zadku docielime iba vtedy, ak pleť zbavíme prebytočných kožných buniek. Odumreté bunky kože vytvárajú šupinovitý vzhľad, ktorý prináša efekt vysušenej a zostarnutej pokožky. Peelingový krém pomáha riešiť tento problém a používať ho môžeme prakticky denne, keďže sa stará len o vrchnú a odumretú časť pokožky. Spodná časť tela pôsobí po peelingu vábivejšie, hladko a sviežo.

Vosk alebo žiletka?

Voskovanie je nepríjemné, ale stojí za to. Bežné holenie pomocou žiletky nie je zlou voľbou. Šetrí čas, peniaze a skúsené dámy nemusia mať obavy ani z drobných jaziev či poškodení. V každom prípade ide len o krátkodobú záležitosť, pretože chĺpky dorastajú rýchlo a ich končeky sú tesne po oholení ostré a nepríjemné na dotyk. Na to, aby ste sa vyhli efektu strniska na nohách poslúži voskovanie, ktoré odstráni ochlpenie na dlhší čas a zároveň vytiahne chlpy aj s korienkami. V prípade jemného porastu zvládnete voskovanie aj pomocou kozmetických prípravkov. Ak je chĺpkov viac, odporúča sa vyhľadať pomoc odborníka a dopriať nohám starostlivosť od skúsených rúk.

Keď sú na rade depilačné prostriedky

Zabúdať netreba ani na správne holenie. Na nohy nestačí naniesť penu z kúpeľa, ale odporúča sa používať na to určené krémy či gély. Základnou úlohou týchto krémov je zjemnenie chĺpkov a príprava pokožky na holenie. Pri holení sa postupuje smerom od členkov, smerom ku kolenám a stehnám. Na odstránenie nežiaduceho ochlpenia postačia ťahy holiacim strojčekom v smere rastu pokožky, čím dochádza k miernejšiemu podráždeniu pokožky. V prípade, že je pre vás holenie nepríjemné a možno aj bolestivé, vyriešia tento problém špeciálne depilačné krémy. Odporúča sa postupovať presne podľa návodu a príliš neexperimentovať, aby nedošlo k popáleniu pokožky. Depilačné krémy by sa mali používať na menej citlivé časti dolných končatín a aplikovať by sme ich nemali v oblasti bikín.

Hebké nohy vďaka vitamínu E

Skvelým trikom na udržanie hladkej pokožky nôh je holenie pokožky vo vlažnej vode. Horúca voda môže urýchliť proces vysúšania pokožky. Naopak, neodporúča sa ani studená voda, ktorá pôsobí nepríjemne a zbytočne znecitliví kožu. Ideálna je vlažná voda, ktorá udrží kožu nôh dostatočne vlhkú. Dôležitým však nie je len spôsob starostlivosti o pleť, ale aj výživa pokožky nôh. Namáhaná koža si totiž vyžaduje vyššiu dávku výživných látok, pričom základom pre zamatovú pleť sú najmä krémy s obsahom vitamínu E. Tento vitamín sa označuje aj ako elixír mladosti a pomáha spomaľovať starnutie, hydratuje a osviežuje kožu. V niektorých prípadoch vhodne pôsobí aj proti vzniku nepríjemných stareckých škvŕn.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #holenie #depilácia #hladká pokožka #krásne nohy #hydratácia pokožky

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...