Pomôže hlien zo slimákov omladiť pleť?

Do kozmetického priemyslu sa snaží, hoci len slimačím krokom, dostať liečivá prísada na pokožku. Sliz, ktorý produkujú slimáky sa začína využívať pri výrobe prípravkov na pleť, na masky, séra či krémy.

18.09.2020 13:00
slimak Foto:
Zázračný hlien pochádza z mäkkýšov Cryptomphalus aspersa, ktorého poznáme ako typického hnedého slimáka.
debata (2)

Zázračný liek na kožu

Zanecháva po sebe nepríjemné, slizké stopy. I keď sa slimáky dostávajú v podobe lahodných pokrmov skôr na stôl gurmánov, svoje miesto si hľadajú aj vo svete kozmetiky. Hlien či sliz, ktorý produkujú sa používa na výrobu kozmetických prípravkov aj napríklad v Južnej Kórei či Čile. Spomínaný hlien sa tiež označuje slovom mucín. Ide o pomenovanie pre veľkú skupinu glykoproteínov, ktoré majú najmä ochrannú funkciu pred vonkajšími vplyvmi.

Obsahuje kolagén i omladzujúcu kyselinu

Mucín sa prebojoval do kozmetiky ešte v 80. rokoch vďaka chovateľom slimákov. Z chemického hľadiska ide o typ rastového faktora, ktorý ma na starosti opravu, regeneráciu rán. V praxi tak môže prispievať k rýchlejšiemu hojeniu poranení, používa sa tiež na drobné ranky a nedokonalosti pleti. Ako uvádza portál wellnessbin.com slimačí sliz obsahuje kolagén, kyselinu glykolovú, alantoín, elastín, prírodné antibakteriálne látky, ale aj v kozmetickom priemysle ospevovanú kyselinu hyalurónovú.

Malé stvorenia zatočia so starnutím

Zázračný hlien pochádza z mäkkýšov Cryptomphalus aspersa, ktorého poznáme ako typického hnedého slimáka. Mucín pomáha urýchľovať tvorbu nových kožných bunky a bráni degenerácii starých buniek. Jeho veľkou výhodou je aj to, že pôsobí proti starnutiu pleti. Vďačí za to kyseline hyalurónovej, ktorá zlepšuje stav jemných vrások na tvári. Okrem toho sa do pleti dostáva viac tekutín a zabezpečuje sa tak dostatočná hydratácia, ktorá je nevyhnutná pre zdravý a pevný stav pleti. Výsledky sú viditeľné do niekoľkých minút a k celkovému zlepšeniu kvality pleti dochádza do dvoch mesiacov.

Koniec zápalom a akné?

Mucín sa podpisuje aj pod potláčanie zápalu na koži. Mierni opuchy a kožné vyrážky. Oceňuje sa aj celkové pôsobenie na akné, čo poteší najmä mladé generácie. Pri odoberaní slizu vôbec nedochádza k usmrteniu slimáka. Tie sa vkladajú na zberné husté siete, ktoré sú umiestnené v tmavých miestnostiach. Po niekoľkých hodinách zostane po slimákovi sliz a malý tvor sa potom púšťa do prirodzeného prostredia.

Zatiaľ je hitom v Ázii

Používanie slimákov sa teší obľube najmä v ázijských krajinách. Procedúry nepatria medzi tie najlacnejšie a samotný sliz sa masíruje priamo do pokožky tváre. Vedci si všimli účinnosť tohto produktu pri ochrane listov ruží. Postačilo, ak miesto na liste, kde došlo k mechanickému poškodeniu prešiel slimák a listy sa začali celiť. Hojivé účinky slimákov si v minulosti všimli aj Hippokrates či Darwin.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pleťové masky #kozmetika #sérum #pleťová kozmetika #sliz

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...