Poznáte tohtoročné jesenné trendy úpravy nechtov?

Pastelové odtiene lakov, ale aj odvážne techniky manikúry si nájdu svoje miesto v nadchádzajúcej jesennej sezóne. O úprave, ale aj starostlivosti o nechty hovorí v rozhovore pre Pravdu konateľka bratislavského SV Studio Vitality Inna Tskhadaiya.

15.09.2020 11:00
shutterstock 550897681 Foto:
Šikovná manikérka začína svoju prácu najprv dôkladnou analýzou.
debata (1)

Kedy nám nechty na rukách prezrádzajú, že nie sú zdravé?

Prvým signálom, ktorý vysielajú nechty je zmena ich farby. Farba sa mení od žltozelenej až po modrofialovú. Zmena farby nechtu môže znamenať mechanické poškodenie vo forme modriny alebo otlaku. Ak nechty zožltnú alebo majú zelenú farbu, môže ísť o mykózu, ekzém, psoriázu. V niektorých prípadoch môže ísť aj o vážnejší zdravotný problém. Psoriáza a ekzém sú neprenosné choroby, mykóza sa však prenáša spórami. Pri mykóze nechty zapáchajú a lôžko je zapálené. Poznáme aj stav zvaný paronychia, kedy dochádza k zápalu nechtového valu. Zapáli sa kožička okolo nechtu, a to buď vykonaním nesprávnej manikúry, použitím agresívnych dezinfekčných prostriedkov, odtrhnutím kožičky alebo záderom. Pri neliečení tohto stavu môže vzniknúť horšie štádium zvané panarícium, čiže ťažká forma hnisania. V tomto prípade sa treba zveriť do rúk lekára, kedy môže dôjsť k operácii či odstráneniu celého nechta.

Aké faktory vplývajú na stav nechtov a čo podporuje ich rast a kvalitu?

Kvalitu nechtov negatívne ovplyvňuje v zimnom období nízka konzumácia ovocia a zeleniny, čo vplýva priamo na rast nechtov. Odporúčame preto zvýšiť príjem vitamínov. Z vitamínových doplnkov sa odporúčajú vitamíny B, vitamín D a z minerálnych látok železo a vápnik. Nechty trpia najmä pri práci s čistiacimi prostriedkami, ktoré sú agresívne. Nechtové lôžko nadmerne vysušujú dezinfekcie. V tomto prípade je preto potrebné používať ochranné rukavice a hydratačné krémy. Nechty reagujú aj na choroby v tele, fajčenie, alkohol a stres. V takomto prípade rastú pomalšie a sú oslabené. Kvalitu nechtov negatívne ovplyvňujú aj redukčné diéty. Ak človek dlhodobo hladuje, organizmus presmeruje všetky živiny najmä do telesných orgánov, teda do srdca, pečene, obličiek a nechtom tak chýbajú potrebné živiny.

Ako sa máme správne starať o nechty, čo si vyžaduje manikúra a kedy zistíme, že ju máme skutočne kvalitne urobenú?

Samotná manikúra pozostáva z nasledovných procedúr. Prvou je príprava k manikúre. Dôležitou časťou je dezinfekcia nástrojov. Sterilizácia nástrojov ma niekoľko fáz, od mechanickej očisty, cez dezinfekciu a sterilizáciu v teplovzdušnom sterilizátore. Manikérka ma pracovať v jednorazových rukaviciach. Manikérka vizuálne zhodnotí tvar opilovania nechtov. Pri korekcii dĺžky a tvarovaní nechtov je dôležitá správna technika pilníkovania. Jemne ťahy pilníkom robíme v jednom smere. Pri pilníkovaní naturálnych nechtov by mala byť zrnitosť pilníka 240 grit. Agresívne pilníkovanie rôznymi smermi poškodzuje nechty. Nesprávna technika spôsobí oslabenie štruktúry a štiepenie nechtov. Nasleduje odstraňovanie kozičiek bez zastrihnutí a poranení a príprava nechtov na lakovanie. Aby lak dlhšie vydržal, nechtové lôžko má byť dobre odmastené.

Poďme k druhej fáze, kde sa nanáša lak. Na čo sa nesmie zabudnúť, aby bol postup správny?

Lakovanie ma niekoľko fáz. Používajú sa prípravné tekutiny, ktoré pomáhajú lepšiemu priľnutiu gél-laku. Nanáša sa podkladová báza na ochranu a vyrovnanie nechtu, potom farba podľa vyberú zákazníčky a na záver lesklý alebo matný top na vrchné zapečatenie farby. Každá fáza sa necháva vytvrdiť do UV LED lampy. Nesprávny postup, zlé nanesenie vrstvy a nekvalitné vytvrdenie každej fázy vedie ku krátkej trvácnosti gél-laku. Gél-lakovanie by malo mať trvácnosť tri až štyri týždne. V každom prípade sa treba zveriť do rúk odborníkovi na manikúru. V domácom prostredí môžeme nechty ošetrovať krémom a zábalom, prípadne skrátiť dĺžku jemným pilníkom.

Poznáme viacero druhov manikúry, no ktoré z nich najviac odporúčate ženám?

Šikovná manikérka začína svoju prácu najprv dôkladnou analýzou. Dôležité je vybrať vhodný druh manikúry. Hlavným indikátorom je stav nechtovej pokožky. Ak je pokožka suchá, tak preferujeme prístrojovú manikúru. Pre suchú pokožku sa odporúča hĺbková hydratácia parafínovým zábalom. Ak je pokožka dosť hydratovaná, tak sa môžeme rozhodnúť medzi mokrou alebo prístrojovou manikúrou. Japonská manikúra sa odporúča, ak máte zničené nechty, pretože je veľmi vhodná na výživu a regeneráciu nechtov.

Čo by sme mali robiť, aby sme si lak na nechtoch udržali čo najdlhšie?

Lak mechanicky nepoškodzujme, neodlupujme a neodborne neodstraňujme. Okrem toho by sme nemali pracovať s čistiacimi prostriedkami bez ochranných rukavíc.

Aké sú nechtové trendy na prichádzajúcu jesennú sezónu?

V súčasnosti je na trhu veľké množstvo techník a spôsobov zdobenia nechtov. Patrí sem ručné maľovanie a kresba na nechty, ombre a baby boomer technika, aplikácia fólie, nalepenie kamienkov, pečiatkovanie a podobne. Je na každej zákazníčke, čo si vyberie, či jednoduché jednofarebné nechty alebo náročný dizajn. Trendom sezóny jeseň zima 2020 – 2021 je veľmi jemné a zdržanlivé nechtové umenie, pastelové farby, možno s jemným dekórom s fóliou, trblietkami a milými maľovanými vzormi. Existujú tiež možnosti pre špičkovú manikúru s jednoduchým dizajnom v štýle minimalizmu, nazývame to „negative space“, kedy robíme bodky, geometriu. Módne nechty môžu byť z neónových odtieňov, ktoré sú veľmi obľúbené, napríklad ombre, abstrakcie, „farebný block“, matné a svetlé nechty. Najzaujímavejšie sú štýlové maľby na nechtoch ako napríklad 2021–2021, tváre dievčat, „eye see you“, krajinky, nádherné kvety. Ďalšími prvkami modernej manikúry v sezóne sú aj kamienky, glitre, crystal pixie – zmes kryštálov a kamienkov, prášky a fólie rôznych typov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #trend jesene #lak na nechty #nechty #manikúra #úprava nechtov #Inna Tskhadaiya

+ Robte niečo, preto aby sa vám aj naďalej žilo tak dobre ako doteraz.
Neodkladajte v práci niečo, čo môžete...

+ Venujte čas svojim koníčkom, zvýši to vašu životnú spokojnosť.
Úspory získajú na hodnote, ak ich múdro...