Tri módne pravidlá, ktoré fakt nemusíte rešpektovať... toto je skrátka hlúposť!

Možno ešte stále patríte do konzervatívnej generácie, ktorá sa v prípade módnych volieb a kombinácií odvoláva na pravidlá spred pár desaťročí. Zoznam týchto nepísaných "zákonov" módy však už dávno neplatí.

31.08.2020 09:06
debata
Ani s plnšími krivkami by ste sa nemali báť... Foto: archív značky
67057678 Ani s plnšími krivkami by ste sa nemali báť nosiť farby či vzory. Ani s plnšími krivkami by ste sa nemali báť nosiť farby či vzory. Vizuál Violeta by Mango.

V prvom rade si musíte uvedomiť, že móda by vám nemala dávať hranice. Jej podstatou je robiť radosť, prispieť k tomu, aby ste sa cítili príťažlivá, v pohode, v komforte, ale napríklad tiež, aby ste šatami podporili svoju jedinečnosť. Či si vyberiete jednu, alebo všetky možnosti, to je už len na vás.

Pri móde, najmä jej ponímaní prostredníctvom médií a nejakých samozvaných odborníkov, sa stále ešte objavujú zaručené pravidlá, ktorými sa treba riadiť. Áno, súhlasíme, že určité detaily napomôžu napríklad tomu, aby ste pozdvihli svoje prednosti a maskovali kritickejšie partie na tele. Je však úplne v poriadku aj to, ak sa rozhodnete na podobné veci úplne kašľať. A skrátka si oblečiete niečo, v čom sa cítite dobre (či už to je vrece alebo elastický overal na telo) a čo vám robí radosť.

A určite nepočúvajte tieto tri (dookola sa opakujúce) odkazy štylistov, ktorí by už radšej mali zostať ticho!

Zladená do jednej farby

Stále to vídať v uliciach na Slovensku, ale aj za hranicami. Ženy sa vydávajú na honbu za doplnkami v identickom tóne. Kabelka, lodičky, opasok – ak sa netrafili do farby, zúfajú si a majú pocit, že to nie je to pravé orechové. Pravdou však je, že otrocké ladenie doplnkov v šatníku do identickej farby je jednou z najkomickejších snáh v rámci súčasného stylingu. Áno, nosí sa jedna farba od hlavy po päty, môžete nosiť tiež niekoľko odtieňov jednej farby, keď napríklad top bude tmavočervený, nohavice červené a topánky napríklad okrové alebo vo farbe burgundského. Ale prepájať jednotlivé súčasti odevu identickou farbou doplnkov vyzerá akoby ste boli z animovaného filmu alebo z divadelnej hry. Ak to teda nie je váš zámer (lebo, konieckoncov, aj na to máte právo), podobné ladenie obíďte veľkou okľukou.

Čierna a modrá nepasujú

Nielen ženy, ale aj mnohí muži majú pocit, že jedným zo základných pravidiel pri tejto dvojici farieb je nemixovať ich. Dokonca si myslia, že ak tak niekto urobí, je to úplný módny prešľap. Verte, že ani zďaleka! Vždy záleží na intenzite tónu, odlesku či matnosti materiálu a spojení, ale modrá s čiernou fungujú skvelo. Napríklad spojenie čierneho topu a nohavíc v námorníckej modrej patrí medzi najtrendovejšie kombinácie office looku, ale dokonca aj slávnostnejšej večernej módy.

Vzory pre bacuľky sú tabu

Zvyčajný štylistický tip pre dámy s nadváhou stavia na využití tmavých farieb. Áno, treba uznať, že tmavšie farby možno opticky zoberú z vašej postavy pár centimetrov. Pár! Stojí to za to, aby ste zakaždým pôsobili v spoločnosti ako vdova? Verte, že aj v tomto prípade platí, že móda má byť radosť a obliekanie je spôsobom, ako ju prejaviť a ako ukázať, že sa cítite vo svojej koži dobre, spokojne a štýlovo. Nebojte sa vzorov a výrazných farieb. Ak po tom túžite, oblečte si pokojne elastické legínsy. Záleží totiž len na vašom osobnom pocite. A ak nie ste spokojná so svojou postavou, skúste nejakú živú a žiarivú farbu ako malý krôčik k tomu, ako túto spokojnosť nájsť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #trend #pravidlá #krivky #rešpekt #kombinovanie

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...